לאון מנדלשטם
לאון (אריה דב) יוסופוביץ מנדלשטם (רוסית: Мандельштам, Леон Иосифович; 1819 זאגר - 1899) היה הסטודנט היהודי הראשון שלמד באוניברסיטה רוסית. כמו כן היה סופר ועבד במשרד החינוך הרוסי.
ביוגרפיה
לאון מנדלשטם נולד בשנת 1819 בעיר ז'אגר שהייתה חלק מפלך וילנה ומאוחר יותר סופחה לפלך קובנה. אביו עסק במסחר והרבה לנסוע לגרמניה לצורכי עיסוקיו. בין הספרים שהביא מגרמניה היה אפשר למצוא תרגום התנ"ך לגרמנית של משה מנדלסון. הוא קיבל חינוך דתי וכללי. אזור מגוריו היה נתון להשפעת ההשכלה הגרמנית שהגיעה מקורלנד (אזור של לטביה היום). מנדלשטם מעיד על עצמו כי התחיל לעסוק בדקדוק של השפה העברית ופילוסופיה בגיל צעיר מאוד[1]. בזיכרונותיו אפשר לראות כי לא הייתה עקביות בלימודיו העצמאיים, הוא קפץ מנושא לנושא[2]. בגיל צעיר מאוד הוא החל לחבר סיפורים בשפות שונות, רוסית, גרמנית ועברית.
בגיל 14 השתדך לבתו של סוחר, ובגיל 17 התחתן ועבר להתגורר בבית הוריה של אשתו. אביה היה אדם דתי מאוד, שאסר על החזקת ספרים שאינם קנוניים בביתו. מנדלשטם לא הצליח להחזיק מעמד זמן רב וחזר הביתה, זמן קצר לאחר מכן התגרש מאשתו.
בשנת 1839 החליט ללכת ללמוד באוניברסיטת וילנה, אך בהגיעו לווילנה גילה שהאוניברסיטה נסגרה בהוראת הממשלה. באותה שנה פנה לשלטונות בבקשה לעמוד במבחני הקבלה לאוניברסיטת מוסקבה. לאחר תלאות רבות התקבל לאוניברסיטה ובכך היה לסטודנט היהודי הראשון באוניברסיטה רוסית[3][א]. מאוחר יותר עבר לאוניברסיטת פטרבורג, שם עם סיום לימודיו ב- 1844 הוענק לו תואר בפילולוגיה.
עבודתו במשרד החינוך הרוסי
לאחר עזיבתו של מקס ליליינטל לארצות הברית, התפנתה במשרד החינוך הרוסי משרת "יהודי מלומד" (ученый еврей, עוזר לענייני יהודים). שר החינוך סרגיי אוברוב הציע את התפקיד למנדלשטם שנענה בחיוב להצעה. מנדלשטם נכנס לתפקיד בשנת 1846. בין היתר היה אחראי על ארגון של בתי ספר יהודים חדשים. הוא חיבר לא מעט ספרי לימוד שיועדו לבתי ספר אלו, בין היתר מילון יידי-רוסי, רוסי -יידי וספר לימוד הדקדוק הרוסי ליהודים[4].
שימש בתפקיד זה במשך 11 שנים והתפטר ב-1857.
מותו
שנותיו האחרונות עברו עליו בבדידות ובעוני.
מנדלשטם נפטר על ספינת קיטור בזמן שנסע מצד אחד של פטרבורג לצד שני. לא נמצאו שום מסמכים על גווייתו שיכלו לאשר את זהותו. שלושה ימים לאחר מכן הוא נקבר בבית קברות נוצרי. חצרן הבית שבו התגורר שם לב כי מנדלשטם אינו מגיע זמן מה לבית, הוא פנה למשטרה ומשם נשלח לחדר המתים, על פי תיאורו של החצרן הצליחו לקשר בין הגווייה לבין לאון מנדלשטם.
משנודע הדבר לקהילה היהודית של פטרבורג, הם הצליחו להשיג אישור מיוחד מטעם שר הפנים הרוסי והוציאו את גופתו מקברו. הוא נקבר מחדש בבית הקברות היהודי.
לקריאה נוספת
- צבי רודי, הסטודנט היהודי הראשון ברוסיה, העבר, כרך כ"א, עמ' 42-35.
- שאול גינזבורג, אמאָליקע פעטערבורג, ניו יאָרק,1944, עמ' 87-74.
- Из записок первого еврея-студента в России, сборник Пережитое, т. 1, СПб., 1909
קישורים חיצוניים
- "מַאנְדֶלְשְׁטַאם, אריה דוב (ליאון)", יהודה דוד אייזנשטיין (עורך), אנציקלופדיה אוצר ישראל, ניו יורק: פרדס, תשי"ב, חלק ו, עמוד 80, באתר HebrewBooks
- לאון מנדלשטם, במהדורת האינטרנט של האנציקלופדיה היהודית בשפה הרוסית (ברוסית)
- הראה, רוססלאנד, מאסקווא (ידיעה על פטירתו וסקירה קלה של חייו), המגיד, 31 באוקטובר 1889
ביאורים
- ^ אומנם עד אז היו כבר סטודנטים יהודים ברוסיה, באוניברסיטת וילנה, באוניברסיטת דרפאט, ובשנת 1836 היה סטודנט יהודי בקייב בשם חיים צימרמן, אך אוניברסיטת וילנה הייתה פולנית, דרפאט הייתה גרמנית וחיים צימרמן התנצר כשנה לאחר תחילת הלימודים.
הערות שוליים
- ^ פרז'יטויה, עמ' 15-14.
- ^ פרז'יטויה, עמ' 15-14.
- ^ רודי, עמ' 38-37.
- ^ נדב שרגאי, "חושו, התעוררו ובנו ארצכם", באתר ישראל היום, 30 נובמבר 2018
24717691לאון מנדלשטם