כעך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "בייגל" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו בייגל (פירושונים).
לחם בייגל פשוט
כעך מצופה גרעינים עם גבינה צהובה

כַּעַךְ (הקרוי בקרב דוברי העברית גם בשמו בשפות אחרות: בֵּיְגְל או בֵּיְגָּלֶה) הוא לחם בצורת טבעת העשוי מקמח חיטה.

הבייגל עשוי מגרסה של בצק שמרים, ונוצר בצורה של טבעת בגודל של יד, אשר מבושל בסירופ קל לקבלת ציפוי כהה באפייה שנעשית לאחר מכן. הקרום שמתקבל כהה וקשה, אך תוך הבייגל אמור להיות רך. למאפה ניתן להוסיף בצל, שום, ביצים, קמח שיפון או חיטה מלאה, מחמצת שאור ועוד. את המאפה נוהגים לצפות בזרעים שונים, כמו פרג ושומשום. במקור היה הבייגל מאכל נפוץ בקרב יהודי אירופה.

בארצות הברית קרוי הבייגל Jewish Bagel (בייגל יהודי), ואילו בישראל נמכר "בייגל אמריקאי", הנבדל מהכעך הנפוץ בישראל במידותיו ואווריריותו.

בהלכה

בצק הבייגל נשרה לפני האפייה בסירופ רותח ובכך שונה מלחם רגיל, בתלמוד נזכר לחם העשוי בצורה זו ונקרא חָלוּט ”תנו רבנן: לחם עני - פרט לחלוט ולאשישה. יכול לא יצא אדם ידי חובתו אלא בפת הדראה - תלמוד לומר מצות מצות - ריבה, ואפילו כמצות של שלמה. אם כן מה תלמוד לומר לחם עני - פרט לחלוט ולאשישה” (מסכת פסחים, דף ל"ו עמוד ב') ובמשנה "איזהו חלוט-קמח לתוך חמין

למרות זאת להלכה ברכתו של החלוט המוציא לחם מן הארץ[1], כיון שנאפה אחר החליטה או הבישול. אך אם נחלט בשמן או בסירופ מתוק לעיתים ברכתו מזונות (תלוי בכמות) כדין פת הבאה בכיסנין.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כעך25187067

  1. ^ שולחן ערוך, אורח חיים, סימן קס"ח וכן ברכת הבייגל