כספית אדומה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כספית אדומה היא חומר אשר קיומו מוטל בספק. לכספית האדומה מיוחסות יכולות רבות, ביניהן: הנחיית טילים, הסוואה מכ"מית, רכיב בהרכבת פצצת מימן ורכיב בהרכבת נשק גרעיני זעיר וקל לנשיאה.[1] על אף שמרבית החוקרים והמדענים סבורים שאין חומר כזה בנמצא בטבע ורשויות החוק עוד לא הצליחו להניח את ידיהן על החומר כדי להוכיח את קיומו, בפועל נראה שמתבצע עד עצם היום הזה סחר בלתי חוקי (שוק שחור) בחומר המכונה "כספית אדומה" בין אם מדובר בתרמית, באמצעי הרתעה ולוחמה פסיכולוגית או בשם קוד לחומר אחר, העובדה היא שמחירו אינו זול ונכון ל-2018 נמכר בכ-500$ לגרם - משמע, בין אם יכולותיו אפשריות או שקריות- יש לו ערך בשוק והוא משחק גורם ממשי בתוך שוק הכלכלה. (דוגמה לכך ניתן למצוא באתרים המציעים לרכוש כספית אדומה דרך האינטרנט).

היסטוריה

דיווחים ראשונים על כספית אדומה הופיעו לראשונה בעיתונים רוסיים בסוף שנות ה-80, אשר דיווחו עליה כחומר מסוכן מאוד המשמש לבניית נשק גרעיני. אזכורים לקיומו של החומר ניתן למצוא בתקשורת מאז ימי המלחמה הקרה, לאורך שנות ה-90 בארצות הברית ובדרום-אפריקה ועד ימינו יש עדויות מאנשים (“מבריחים") מסוריה וטורקיה משנת 2014 ואף לאחר מכן הטוענים שראו את החומר ויכולותיו במו עיניהם.[2]

לאורך השנים ניסו מדענים שונים להוכיח או להפריך את קיומו של החומר. בשנות ה-90 טען סמואל ט. כהן, פיזיקאי אמריקאי שהיה שותף לפרויקט מנהטן כי חומר בשם כספית אדומה אכן קיים וכך גם שלל התכונות המיוחסות לו. מדענים אחרים, ביניהם פיטר ז. צימרמן וג'פרי לואיס (שניהם פיזיקאים בכירים שעבדו עם מערכות הביטחון והביון האמריקאיות) תקפו את כהן וטענו שהוא נותן יד לתאוריות קונספירציה וכי אין שום הוכחה לקיומו של החומר. בשלב מסוים בשנות ה-90 עלתה הסברה שייתכן ו"כספית אדומה" היא שם קוד לחומר אחר, ומדענים אף העלו את האפשרות שמדובר למעשה בליתיום 6.[3]

חומר אמיתי או בדיה

ישנו ערפל רב סביב קיומו של החומר, היות שעל אף הפרכת המדענים והתייחסות נרחבת בתקשורת אל התופעה כאל "מתיחה" או תרמית, עדיין ישנו עיסוק רב בחומר הזה, במרוצת השנים הפיק ערוץ 4 הבריטי שני סרטים דוקומנטריים אודותיו וכפי הנראה מתקיים סחר לא חוקי (התמחור הוא עדיין גבוה משמע שיש גם מי שקונה). בשנת 2011 כאשר התבצעה ההדלפה שגדולה של ויקיליקס ממאגרי הביון של ארצות הברית, פורסמו תכתובות בין ממשלת סרי-לנקה והפנטגון בוושינגטון אודות החשש של סרי לנקה מפני כספית אדומה. תגובתו של הפנטגון הייתה כי לא קיים כזה חומר ואין ממה לחשוש, מדובר בתרמית. אולם, היות שמדובר בעולם של סחר בנשק ואינטרסים מודיעיניים, קשה לדעת האם הקונספירציה היא בדבר קיומו או אי קיומו. בין אם חומר זה קיים ובין אם לא נראה שיש מי שמרוויח מקיומו (או אי קיומו) ותפקודו כפונקציה של הרתעה וסחר לא חוקי.

כספית אדומה בתרבות

בגלל ההקשרים לעולם הריגול ושאלת בדיוניותה\אמיתותה, הכספית האדומה מופיעה במספר לא מבוטל של ספרים, סדרות טלוויזיה (“הוואי חמש-אפס", “מחשבות פליליות"), משחקי מחשב וסרטים כדוגמת Red Mercury.

הערות שוליים

  1. ^ C. J. Chivers (November 22, 2015). "The Doomsday Scam". The New York Times Magazine. p. MM35. Retrieved November 20, 2015.
  2. ^  C. J. Chivers (November 22, 2015). "The Doomsday Scam". The New York Times Magazine. p. MM35. Retrieved November 20, 2015.
  3. ^  C. J. Chivers (November 22, 2015). "The Doomsday Scam". The New York Times Magazine. p. MM35. Retrieved November 20, 2015.
ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
כספית אדומה26480729