כספא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כספא
Kaspa
לוגו כספא
לוגו כספא
סמל KAS
יחידות על
כספא
בנק מרכזי
אינפלציה קצב שנקבע מראש ויורד.
https://kaspa.org

כספאאנגלית: Kaspa, קוד: KAS) הוא מטבע מבוזר, שאינו כפוף לגוף מרכזי או למדיניות מוניטרית של ממשלות. כספא נועד להתמודד עם המגבלות של מטבעות קריפטוגרפיים קודמים, במיוחד בתחום המהירות והסקלביליות. השם "כספא" מקורו בארמית עתיקה ופירושו "כסף"[1]. המטבע פותח על ידי צוות בראשות ד"ר יונתן סומפולינסקי, אחד מהחוקרים המובילים בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות המבוזרים[2].

כספא מבוסס על מבנה נתונים בשם BlockDAG (Directed Acyclic Graph), שהוא הרחבה של רעיון הבלוקצ'יין המסורתי. בניגוד לבלוקצ'יין המסורתי, שבו כל בלוק מקושר לבלוק הקודם בצורה של שרשרת, ב-BlockDAG כל בלוק יכול להיות מקושר למספר בלוקים קודמים, מה שמאפשר יצירת בלוקים בקצב גבוה יותר. הפרוטוקול המרכזי שמיושם בכספא הוא GHOSTDAG, המאפשר יצירת בלוקים בקצב גבוה של עד 1 בלוק בשנייה, תוך שמירה על רמת אבטחה גבוהה.

כספא נועד להיות מקביל לביטקוין, אך עם מיקוד בסקלביליות ובמהירות. בעוד שביטקוין מדמה את הזהב הדיגיטלי, כספא נועד להיות הכסף הדיגיטלי, כלומר, המטבע המשמש לעסקאות יומיומיות מהירות וזולות[3]. כיום (ינואר 2024), רשת ה-mainnet של כספא מסוגלת לעבד כ-400 עסקאות בשנייה, בעוד שהרשת הניסיונית (testnet) פועלת בקצב של 10 בלוקים בשנייה, מה שמאפשר עיבוד של כ-4,000 עסקאות בשנייה. אחת השאיפות של צוות הפיתוח היא להגדיל את קצב יצירת הבלוקים ל-100 בלוקים בשנייה, מה שיאפשר עיבוד של עד 40,000 עסקאות בשנייה[4].

אחד החידושים המרכזיים של כספא הוא שילוב פרוטוקולי הקונצנזוס PHANTOM ו-GHOSTDAG, אשר מציעים פתרון ייחודי לטרילמה של הבלוקצ'יין – האיזון בין אבטחה, ביזור וסקלביליות. פרוטוקולים אלה מאפשרים לכספא לפעול במהירות גבוהה מבלי להתפשר על רמת האבטחה[5].

כספא הושק באופן "הוגן" (fair launch) בנובמבר 2021, כאשר ביום הראשון החלו כ-400 כורים להשתתף ברשת, ללא הקצאה מוקדמת של מטבעות למפתחים או משקיעים[6]. סך כל ההיצע של כספא מתוכנן להיות 28.5 מיליארד מטבעות, כאשר מעל 90% מהם צפויים להיות כרויים עד מרץ 2025, וההנפקה המלאה תסתיים ב-2036[7].

כספא נחשב ליעיל במיוחד כמטבע מבוזר מבוסס Proof-of-Work (PoW), וזאת בשל האופטימיזציה שלו לכרייה אופטית, טכנולוגיה שעשויה לצמצם משמעותית את צריכת האנרגיה של מטבעות PoW אחרים[8].

כספא כמטבע דיגיטלי

כספא, בדומה לביטקוין, מתוכנן כמטבע דיגיטלי מבוזר שאינו נשלט על ידי גוף מרכזי. עם זאת, כספא מציע מספר שיפורים משמעותיים על פני ביטקוין. ראשית, כספא מאפשר עיבוד של עד בלוק אחד בשנייה, לעומת בלוק אחד כל 10 דקות בביטקוין, מה שמאפשר אישור עסקאות מהיר בהרבה, והופך אותו למתאים יותר לשימוש יומיומי ולעסקאות בקצב גבוה.

בנוסף, כמות המטבעות המקסימלית של כספא נקבעה ל-28.7 מיליארד יחידות, עם קצב הנפקה שמתחיל מהיר אך יורד בחצי מדי שנה, בניסיון להבטיח שגם משתמשים עם כוח כרייה נמוך יוכלו להשתתף בתהליך הכרייה בשלבים הראשונים של המטבע. עד מרץ 2025, למעלה מ-90% מהמטבעות צפויים להיות בכרייה, והכמות הכוללת תושלם עד שנת 2036[7].

טכנולוגיית BlockDAG שעליה מבוסס כספא בשילוב מנגונני הקונצנזוס שפותחו, מהווה שיפור על פני הבלוקצ'יין המסורתי בכך שהיא מאפשרת יצירת בלוקים מקבילים והגדלת הסקלביליות של הרשת. בפרוטוקול GHOSTDAG, כל בלוק ברשת יכול להיות מקושר למספר בלוקים קודמים, דבר המאפשר לרשת לעבד עסקאות רבות בו-זמנית מבלי להמתין לאישור בלוק יחיד, מה שמוביל ליעילות גבוהה יותר[2].

למרות היתרונות הטכנולוגיים הבולטים של כספא, הוא עדיין סובל מתנודתיות גבוהה בערכו ומאימוץ מוגבל בהשוואה למטבעות מבוססים יותר, כגון ביטקוין ואתריום. תנודתיות זו מגבילה את יכולתו של כספא לשמש כאמצעי תשלום יציב בטווח הקצר, ומדגישה את הצורך באימוץ רחב יותר ובפיתוח כלים ותשתיות נוספים שיאפשרו את השימוש היומיומי במטבע[9].

היסטוריה

הבסיס לפיתוח כספא החל להתגבש בשנת 2013, כאשר ד"ר יונתן סומפולינסקי ופרופ' אביב זוהר פרסמו את המאמר "Secure High-Rate Transaction Processing in Bitcoin"[10]. מאמר זה הציע את פרוטוקול GHOST, שנועד לשפר את הביצועים של ביטקוין ומאוחר יותר היווה את הבסיס לפיתוח פרוטוקולים נוספים שהובילו ליצירת כספא.

בשנת 2018, סומפולינסקי וצוותו המשיכו לחקור ולפתח את רעיונותיהם ופרסמו את המאמר על פרוטוקול PHANTOM[11], שהניח את היסודות לטכנולוגיה מאחורי כספא. באותה שנה, סומפולינסקי ייסד את חברת DAGlabs, במטרה לקדם את פיתוח הטכנולוגיה ולהפוך את הפרוטוקולים השונים למסחריים. DAGlabs גייסה מימון בסך 8 מיליון דולר מקרנות הון סיכון כדי לממש את הפוטנציאל הטכנולוגי של BlockDAG ולאפשר את המשך פיתוח כספא[12].

ב-19 בנובמבר 2021, לאחר מספר שנות פיתוח, הושקה הרשת הראשית של כספא (mainnet)[13]. השקת הרשת בוצעה באופן "הוגן" (fair launch), ללא הקצאה מוקדמת של מטבעות למפתחים או משקיעים, דבר שהיווה עקרון חשוב בקרב הקהילה שצמחה סביב הפרויקט.

בשנת 2022, לאחר השקת הרשת הראשית, התמקד סומפולינסקי בהרחבת הקהילה ובבניית שיתוף פעולה עם מפתחים נוספים כדי להמשיך ולשפר את הפרוטוקול של כספא. כספא מתוכנן בצורה מבוזרת לחלוטין, עם דגש על שימוש בפרוטוקול BlockDAG שמאפשר עיבוד עסקאות מהיר ובטוח, תוך שמירה על האיזון בין ביזור לביצועים[14].

במהלך שנת 2023, הערך של כספא עלה משמעותית בשוק הקריפטו, כאשר ב-8 בדצמבר 2023, הגיע לשיא של 0.1395 דולר אמריקני[15]. עליית הערך הייתה תוצאה של הכרה רחבה יותר בפוטנציאל הטכנולוגי של כספא וההתקדמות המהירה בפרויקטים השונים הקשורים אליו.

ד"ר יונתן סומפולינסקי, אחד ממייסדי כספא, הוא חוקר מוביל בתחום הקריפטוגרפיה ופרוטוקולי הרשת, ונחשב לאחד הדמויות המרכזיות בתעשיית הבלוקצ'יין[16][14].

הטכנולוגיה של כספא

כספא היא מטבע קריפטוגרפי המבוסס על טכנולוגיית BlockDAG (Directed Acyclic Graph), שהיא הרחבה של רעיון הבלוקצ'יין המסורתי. הפיתוח של כספא נשען על סדרה של פרוטוקולים וחידושים טכנולוגיים שפותחו לאורך השנים, במטרה להתגבר על מגבלות של מטבעות קריפטוגרפיים קודמים, במיוחד בתחומי המהירות והסקלביליות.

GHOST (Greedy Heaviest Observed Subtree)

הבסיס הראשוני לפיתוח כספא הונח עם פרסום פרוטוקול GHOST בשנת 2013 על ידי ד"ר יונתן סומפולינסקי ופרופ' אביב זוהר[17]. GHOST הציע שיטה חדשה לבחירת השרשרת העיקרית בבלוקצ'יין, המתחשבת גם בבלוקים "יתומים" (orphaned blocks) שנוצרו במקביל לשרשרת הראשית. זה היווה שיפור משמעותי לעומת כלל השרשרת הארוכה ביותר של ביטקוין, ואפשר יצירת בלוקים בקצב מהיר יותר תוך שמירה על רמת אבטחה גבוהה.

SPECTRE (Serialization of Proof-of-work Events: Confirming Transactions via Recursive Elections)

בשנת 2016, סומפולינסקי וזוהר פיתחו את פרוטוקול SPECTRE[18]. SPECTRE היה הצעד הראשון לקראת שימוש במבנה DAG במקום בלוקצ'יין ליניארי. הפרוטוקול אפשר עיבוד מקבילי של בלוקים, מה שהגדיל משמעותית את קצב העיבוד של עסקאות. עם זאת, SPECTRE לא סיפק סדר ליניארי מלא של עסקאות, מה שהגביל את יכולתו לתמוך בחוזים חכמים מורכבים.

PHANTOM

בשנת 2018, פורסם פרוטוקול PHANTOM[19], שהיווה את הבסיס הטכנולוגי העיקרי לכספא. PHANTOM שילב את היתרונות של מבנה ה-DAG עם היכולת לספק סדר ליניארי של עסקאות. הפרוטוקול הציג את מושג ה-k-cluster, שמאפשר לזהות קבוצות של בלוקים שנוצרו על ידי כורים הגונים, ובכך לשפר את האבטחה והיעילות של הרשת.

GHOSTDAG

GHOSTDAG הוא הווריאציה של PHANTOM שאומצה בפועל על ידי כספא. זהו אלגוריתם "חמדן" (greedy) שמספק פשרה טובה בין היעילות החישובית לבין האבטחה והסקלביליות. GHOSTDAG מאפשר יצירת בלוקים בקצב של עד בלוק אחד בשנייה, תוך שמירה על רמת אבטחה גבוהה.

kHeavyHash

כספא משתמשת באלגוריתם כרייה ייחודי בשם kHeavyHash. kHeavyHash הוא אלגוריתם הכרייה הייחודי של רשת כספא (KAS), שפותח במיוחד עבור מטבע זה. אלגוריתם זה מבוסס על חישובים של כפל מטריצות המבוצעות בין שני ערכי האש סטנדרטיים מסוג SHA-3.

kHeavyHash הוא אלגוריתם כרייה שדורש מעט זיכרון, מה שמאפשר כרייה יעילה גם באמצעות GPUs בעלי זיכרון מוגבל. תכונה זו מרחיבה את טווח החומרה המתאימה לכרייה של כספא, ומאפשרת למכשירים עם זיכרון נמוך להשתתף בתהליך.

קצב יצירת הבלוקים בכספא מהיר מאוד בהשוואה למטבעות אחרים, כאשר בלוק חדש נוצר בכל שנייה. למרות זאת, עם התקדמות הטכנולוגיה, כריית כספא באמצעות GPU הפכה לפחות יעילה, וכריית kHeavyHash מתבצעת בעיקר באמצעות חומרת ASIC ייעודית, המספקת תוצאות רווחיות יותר.

DAGKnight

DAGKnight הוא הפרוטוקול העתידי של כספא, שפותח על ידי מיכאל סאטון ויונתן סומפולינסקי[20]. DAGKnight מציע שיפורים נוספים בביצועים ובאבטחה, כולל יכולת להתאים את עצמו באופן דינמי לתנאי הרשת ללא צורך בפרמטרים קבועים מראש.

יתרונות טכנולוגיים

הטכנולוגיה של כספא מציעה מספר יתרונות משמעותיים:

  • מהירות גבוהה: כספא מסוגלת לעבד מאות עסקאות בשנייה, עם זמני אישור של שניות בודדות.
  • סקלביליות: המבנה של BlockDAG מאפשר גידול בקצב העיבוד ללא פגיעה באבטחה או בביזור.
  • עמידות לריכוזיות: אלגוריתם הכרייה הייחודי מקשה על יצירת יתרון משמעותי באמצעות ציוד ייעודי.
  • אבטחה גבוהה: הפרוטוקולים של כספא מספקים הגנה חזקה נגד התקפות שונות, כולל התקפות 51%.
  • יעילות אנרגטית: בהשוואה לביטקוין ולמטבעות Proof of Work אחרים, כספא צורכת פחות אנרגיה לעיבוד עסקאות.

אתגרים ומגבלות

למרות היתרונות הרבים, הטכנולוגיה של כספא עדיין מתמודדת עם מספר אתגרים:

  • מורכבות: המבנה המורכב יותר של BlockDAG יכול להקשות על הבנה ואימוץ נרחבים.
  • בשלות: בהיותה טכנולוגיה חדשה יחסית, כספא עדיין לא נבחנה לאורך זמן כמו מטבעות ותיקים יותר.
  • תמיכה בחוזים חכמים: נכון לעכשיו, כספא אינה תומכת בחוזים חכמים מורכבים כמו אתריום, אם כי יש תוכניות להוסיף תמיכה זו בעתיד.

ככל שהטכנולוגיה של כספא ממשיכה להתפתח, צפויים שיפורים נוספים שיתמודדו עם אתגרים אלה ויציעו פתרונות חדשניים לבעיות הקיימות במטבעות קריפטוגרפיים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ In which I run with the GHOSTs of my hometown*, Medium, ‏2020-11-24
  2. ^ 2.0 2.1 Yonatan Sompolinsky, Shai Wyborski, Aviv Zohar, PHANTOM: A Scalable BlockDAG Protocol, Cryptology ePrint Archive, ‏2018
  3. ^ Kaspa - A Scalable Proof-of-Work Cryptocurrency, Kaspa
  4. ^ Kaspa Graphical Interface, Kaspa KGI
  5. ^ PHANTOM: A Scalable BlockDAG Protocol, Cryptology ePrint Archive, ‏2018
  6. ^ Kaspa's Fair Launch, Kaspa
  7. ^ 7.0 7.1 Kaspa Emission Schedule, Kaspa
  8. ^ Kaspa: Where to Part IV, Medium
  9. ^ Kaspa price, KAS chart, and market cap, CoinMarketCap
  10. ^ Yonatan Sompolinsky, Aviv Zohar, Secure High-Rate Transaction Processing in Bitcoin, Cryptology ePrint Archive, ‏2013
  11. ^ Yonatan Sompolinsky, Shai Wyborski, Aviv Zohar, PHANTOM: A Scalable BlockDAG Protocol, Cryptology ePrint Archive, ‏2018
  12. ^ יונתן סומפולינסקי והחזון לכספא, באתר Tech12, ‏2024-08-30
  13. ^ Kaspa Mainnet Launch, Medium, ‏2021-11-19
  14. ^ 14.0 14.1 Interview with Dr. Yonatan Sompolinsky of Kaspa, HackerNoon
  15. ^ Kaspa price, KAS chart, and market cap, CoinMarketCap
  16. ^ ראיון עם ד"ר יונתן סומפולינסקי, באתר CryptoJungle
  17. ^ Yonatan Sompolinsky, Aviv Zohar, Secure High-Rate Transaction Processing in Bitcoin, Cryptology ePrint Archive, ‏2013
  18. ^ Yonatan Sompolinsky, Yoad Lewenberg, Aviv Zohar, SPECTRE: A Fast and Scalable Cryptocurrency Protocol, Cryptology ePrint Archive, ‏2016
  19. ^ Yonatan Sompolinsky, Shai Wyborski, Aviv Zohar, PHANTOM: A Scalable BlockDAG Protocol, Cryptology ePrint Archive, ‏2018
  20. ^ Michael Sutton, Yonatan Sompolinsky, DAGKnight: An Asynchronous DAG for Proof-of-Work Blockchains, Cryptology ePrint Archive, ‏2022
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39550898כספא