כיסא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כסא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כיסא שבנייתו מתוארכת לשנים 1740–1770
"כיסא שבור" - פסל בחזית ארמון האומות בז'נבה שבשווייץ

כיסא הוא רהיט נפוץ, המשמש לישיבה. ישנם סוגים שונים של כיסאות, בהתאם למשך הישיבה בהם, סביבת הישיבה ותנאים נוספים של השימוש. כיסאות רבים ניצבים ליד שולחנות ומהווים עמם מערכת אחת.

מבנה

שני כיסאות

הכיסא בנוי בדרך כלל, ממשטח ישיבה, ארבע רגליים, משענת גב ("מסעד") ובחלק מהמקרים גם ידיות (שגם הן נקראות לעיתים קרובות "מסעד"). הכיסאות בנויים מחומרים מגוונים כמו עץ, פלסטיק, מתכת ועוד. לעיתים יש להם גם ריפוד.

מטרות

המטרה החשובה והעיקרית של הכיסא היא לאפשר ישיבה נוחה - שמהווה מעין תחליף לעמידה, כצורה בה היושב נשאר זקוף ועם זאת לא מתעייף. כיסא בנוי נכון עוזר לשילוב בין מנוחה-זקיפות-ותנוחה נכונה של הגב. הכיסא מיועד למבנה העצמות של בני האדם, שכן שימושו מחייב כיפוף ברכיים, והעברת מרכז מסתו של המשתמש אחורנית.

כיסא משמש במצבים העיקריים הבאים:

סוגים שונים של כיסאות

ציור של וינסנט ואן גוך

עיצובים שונים של כיסאות:

כיסאות בעבר

בתנ"ך מצויים אזכורים של כיסאות מלוכה - כס המלך. לדוגמה:

וְאֵהוּד בָּא אֵלָיו וְהוּא יֹשֵׁב בַּעֲלִיַּת הַמְּקֵרָה אֲשֶׁר לוֹ לְבַדּוֹ וַיֹּאמֶר אֵהוּד דְּבַר אֱלֹקִים לִי אֵלֶיךָ וַיָּקָם מֵעַל הַכִּסֵּא.

למלכים ולשליטים הגדולים היו כיסאות מפוארים, מוגבהים ויקרים שנועדו להבהיר לכל הבאים אל המלך מי השליט הגדול ומי האדם הפשוט.

בהלכות טומאה וטהרה

לכיסאות יש השלכות רבות בהלכות טומאה וטהרה. כדוגמה, כיסא שעשוי מעץ נחשב כראוי להיטמא טומאת מדרס, וניתן להיטהר על ידי טבילת הכיסא כולו במקווה טהרה.

כיסא באמנות

בדומה לרהיטים אחרים, גם הכיסאות מופיעים בציורים רבים ובפסלים. הידועים שבהם:

ראו גם

לקריאה נוספת

  • גיליון המוקדש לנושא "כיסא", משקפיים 10, אוגוסט 1990

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30124948כיסא