כנסת הרבנים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כנסת הרבניםאנגלית: The Rabbinical Assembly, ר"ת RA) הוא ארגון בינלאומי של מנהיגים קונסרבטיבים. כנסת הרבנים נוסד בשנת 1901 כדי לעצב את האידאולוגיה, התוכניות והתכנים של התנועה הקונסרבטיבית. הארגון מפרסם סידורי תפילה וספרים בנושאי התרבות היהודית, הוא מפקח על עבודת הוועדה לדין תורה והלכות לתנועה הקונסרבטיבית. הארגון יוזם כנסים ומתאם את ועדת ההשמה המשותפת של התנועה הקונסרבטיבית. חברי כנסת הרבנים עובדים כרבנים, מחנכים, עובדי קהילה, רבנים צבאיים ורבני בתי חולים.

רבנים שקיבלו הסמכתם בבית המדרש לרבנים באמריקה, באוניברסיטה היהודית אמריקאית בלוס אנג'לס, בבית המדרש לרבנים של אמריקה הלטינית בבואנוס איירס ובמכון שכטר למדעי היהדות בירושלים, הופכים אוטומטית לחברים באספה הרבנית עם קבלת הסמכתם. ראביים קונסרבטיבים אשר קיבלו הסמכתם בסמינרים ובישיבות אחרות, אף הם יכולים להתקבל לאספה הרבנית. נכון לשנת 2020 באספה הרבנית פועלים 1,593 חברים[1].

רוב חברי אספת הרבנים פועלים בארצות הברית ובקנדה, מעט למעלה מ-10 אחוז מן החברים פועלים בישראל ואחרים במדינות אמריקה הלטינית, אירופה, אוסטרליה ודרום אפריקה. החברים באספה שומרים על קשר מקצועי באמצעות קבוצת שיחה סגורה באינטרנט בשם Ravnet.

היסטוריה

אספת הרבנים נוסדה בשנת 1901 כאגודת בוגרי בית המדרש לרבנים באמריקה. נשיא האספה הראשון היה ראביי הנרי מ. ספיקר. בשנת 1918 שינה הארגון את שמו לשם הנוכחי ונפתח לחברות רבנים שלא קיבלו הסמכתם בבית המדרש לרבנים באמריקה. לאורך כמעט 40 שנה, 19511989, עמד בראש האספה ראביי וולף קלמן (Wolfe Kelman).

בשנת 1985 האספה קיבלה לחברות את הראביי הראשונה, אמי אילברג, אשר הייתה אף האישה הראשונה שהוסמכה בבית המדרש לרבנים באמריקה. מיד אחריה הצטרפו נשים נוספות לארגון. נכון לשנת 2010, 273 מתוך 1648 החברים בארגון היו נשים. באוקטובר 2008 התמנתה הראביי ג'ולי שונפלד לסגנית נשיא האספה, ובכך הייתה לאישה הראשונה הממלאת תפקיד ניהולי בכיר באספה.

גופים הלכתיים באספה

הוועדה לדין תורה והלכות (באנגלית: Committee on Jewish Law and Standards) היא הגוף המרכזי של הארגון לפרשנות הלכות היהדות ונוסד על ידי האספה בשנת 1927. בוועדה חברים 25 רבנים בעלי זכות בחירה, וחמישה חברי קהילה שאינם רבנים, להם זכות השתתפות בדיונים אך הם חסרי זכות בחירה. כל אימת ששישה חברים בוועדה תומכים בעמדה, אותה עמדה הופכת לעמדה הרשמית של האספה הרבנית. לעומת זאת, רב קהילה מקומי מכהן כמרא דאתרא, ויכול לאמץ עמדה המקובלת עליו אף שלא אומצה רשמית בידי הוועדה והאסיפה.

האספה הרבנית בישראל (שהיא הזרוע הישראלית של האספה) מקיימת, מאז שנת 1986, גוף הלכתי משלה בשם ועד ההלכה[2]. שו"ת של הוועדה להלכות ושל ועד ההלכה בישראל מחייבים באותה מידה, אף שוועד ההלכה מתמקד בנושאים ייחודיים לחברה הישראלית. לעיתים מתעוררות סתירות בין החלטות הוועדה להלכות לבין ועד ההלכה ורבנים מקומיים חופשיים לאמץ דעה זו או אחרת, או לפתח גישה הלכתית עצמאית. יו"ר ועד ההלכה הנוכחי, מאז 2007, הוא ראביי אליוט דורף.

פרסומים

אספת הרבנים מוציאה לאור סידורי תפילה לשבת ולימי חול. החל משנת 1985 התפרסמו מהדורות של "סידור שים שלום", שנערך על ידי הרב ג'ולס הארלו, וכן "אור חדש: פרשנות לסידור שים שלום" מאת ראובן המר. האספה אף הוציאה לאור מחזורי תפילה לראש השנה וליום כיפור, בהם "מחזור לב שלם", וכן מחזורים למועדי ישראל אחרים, בהם "מגילות השואה" לציון יום השואה, ו"סידור תשעה באב".

האספה פרסמה בשיתוף פעולה עם בתי-הכנסת המאוחדים של היהדות הקונסרבטיבית (United Synagogue of Conservative Judaism) והחברה היהודית להוצאה לאור (Jewish Publication Society) את חומש "עץ חיים", פירוש לתורה לבתי הכנסת. האספה אף מוציאה לאור, בשיתוף פעולה עם בית המדרש לרבנים באמריקה, רבעון הלכתי בשם Conservative Judaism. כמו כן פרסמה ספרים רבים על היבטים שונים בהלכה היהודית בהוצאת דפוס אביב בניו יורק, שהוא בית ההוצאה לאור של האספה הרבנית.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כנסת הרבנים35673801Q7278551