כלי נשק אקוסטי
כלי נשק אקוסטי (נקרא גם צעקה או תותח קול) הוא מכשיר אשר משמיע צליל חזק מאוד למרחקים ארוכים. המכשיר משמש לפיזור הפגנות באמצעות השמעת רעש בעוצמה חזקה מאוד (בדרך כלל למעלה מ-110 דציבלים) ובכך הוא גורם להפגנות ולהתקהלויות להתפזר, אך נמצא בשימוש גם במלחמות ובסירות. כלי הנשק האקוסטים עלולים לגרום לכאבי ראש, בחילות, צלצולים באוזניים, הקאות, סחרחורות ואף ללקות בשמיעה, ולכן השימוש בהם שנוי במחלוקת רבה.
היסטוריה
מגבירי קול שונים נמצאים בשימוש במשך מאות שנים (לעיתים בניווט של סירות או של סיירות צבא), אך טכנולוגיה זו הפכה לנשק למטרת פיזור הפגנות בתחילת שנות התשעים. נשק זה, שמסוגל לשדר צלילים חזקים למרחקים ארוכים מאוד, הופעל לראשונה בעיראק בידי הצבא האמריקאי בשנת 2004, ולעיתים נעשה שימוש במכשיר הנקרא LRAD (ראשי תיבות של Long-range acoustic device), אך גם במכשירים תת-קוליים (Infrasonic), שהשימוש בהם עושה צלילים בתדרים גבוהים מאד, אשר גורמים לכאבי ראש ולהתפזרות.
סוגים
- המותג LRAD (Long-Range Acoustic Device- אמצעי אקוסטי ארוך-טווח (אנ'), 130-110 דציבלים): יכול לגרום לכאב ממרחק של עשרים מטרים.
- "היתוש (אנ')": נשק אקוסטי שמשמיע צלילים גבוהים הגורמים כאב לאנשים צעירים - אנשים בני 30 ומעלה לרוב אינם שומעים את הצלילים ואינם מושפעים.
- נשק תת-קולי (Infrasonic): טכנולוגיה חדשה זו מצויה בבדיקה. היא תוכל לשדר צלילים באינפרה סאונד, תדר נמוך מאוד, שיהיו בלתי נשמעים אך יוכלו לגרום לכאב ולחוסר התמצאות.[1]
קישורים חיצוניים
- גיא גרימלנד, טכנולוגיה ישראלית: תותח קול קטלני לפיזור הפגנות, באתר TheMarker, 20 בינואר 2010
- עידו אפרתי, רופאים למפכ"ל: עצור את השימוש ב"תותח קול" בהפגנות מחשש לנזק בלתי הפיך, באתר הארץ, 4 באפריל 2023
הערות שוליים
- ^
שגיאות פרמטריות בתבנית:צ-מאמר
פרמטרי חובה [ מחבר ] חסרים , כלי נשק אקוסטיים, דפי מידע - אמצעים לפיזור הפגנות, האגודה לזכויות האזרח, 2018, עמ' 4
כלי נשק אקוסטי36690285Q3234202