כלא סיידנאיא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כלא סיידנאיא
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

כלא סיידנאיאערבית: سجن صيدنايا) היה כלא צבאי ליד דמשק בסוריה שהופעל על ידי משטר בשאר אל-אסד עד לכיבושו בידי המורדים הסורים בדצמבר 2024. בית הכלא שימש לכליאת אלפי אסירים, הן עצירים פליליים והן אנשי האופוזיציה נגד הממשל[1]. על פי ההערכות, בין כותלי הכלא אלפי אסירים הוצאו להורג ללא משפט.

תנאי הכליאה

בשנת 2016 המכון לארכיטקטורה פורנזית ערך מחקר בשיתוף פעולה עם אמנסטי אינטרנשיונל, על בית הכלא שהתבסס על ראיונות עם עצורים ששרדו את השהות בכלא. במשך רוב זמן שהותם במקום, האסירים הוחזקו בחושך כשעיניהם קשורות. החקירה התמקדה, לפיכך, ב"עדויות שמיעה" שלהם, שתרגמו את החלל לצלילים, וכעת תורגמו מחדש למודל אדריכלי דיגיטלי ששחזר את מבנה בית הסוהר הידוע לשמצה. חוקרי המכון הבינו שבעזרת בניית מודל אדריכלי דיגיטלי מפורט, מהסוג בו משתמשים ארכיטקטים כדי להציג ללקוחותיהם את המראה העתידי של בתיהם, ניתן לא רק לשחזר אלימות שהופעלה על חללים, אלא גם לסייע לעדים לשחזר אירועים. המודל הופך לטכניקת היזכרות ולבמה עליה ניתן להניח פיסות זיכרון. בעזרת המודל שהם לאט לאט בונים, העדים יכולים לנוע מחדש בחלל הן של המבנה והן של הזיכרון שלהם.[2][3]

אמנסטי אינטרנשיונל העריך בפברואר 2017 כי: ”בין 5,000 ל-13,000 איש הוצאו להורג ללא משפט בסיידנאיא בין ספטמבר 2011 לדצמבר 2015[4].

על פי משרד החוץ האמריקאי, נבנתה שם משרפה המשמשת לשריפת גופות המוצאים להורג, במטרה להעלים את הראיות להוצאות להורג ההמוניות בכלא[5][6].

ב-8 בדצמבר 2024 במהלך נפילת משטר אסד עזבו אנשי אסד את בית הכלא והמורדים פרצו אליו ושחררו את כלל האסירים שהיו כלואים בו באותה שעה[7].

על פי הדיווחים נמצאו בבית הכלא תאי עינויים, חבלי תלייה, מכבש ששימש להשמדת גופות, ויומן רישומים ובו רישומים על הוצאות להורג שבוצעו בבית הכלא[8][9][10][11].

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כלא סיידנאיא40129319Q12215498