כינוי מקור מוגן
כינוי מקור מוגן (באנגלית: Protected designation of origin-PDO) הוא סוג של מעמד גאוגרפי מוגן של האיחוד האירופי ובריטניה שמטרתו לשמר את כינויי המקור של מוצרים הקשורים למזון. הכינוי נוצר בשנת 1992 ומטרתו העיקרית היא לייעד מוצרים שיוצרו, עובדו ופותחו באזור גאוגרפי מסוים, תוך שימוש בידע המוכר של יצרנים מקומיים וחומרי גלם מהאזור הנוגע בדבר.[1]
מאפיינים
המאפיינים של המוצרים המוגנים קשורים בעיקרם לאזור שלהם. הלוגו האירופי או הבריטי PDO, שהשימוש בו הוא חובה במקרים הרלוונטיים, מתעד את הקישור הזה.[2] תקנה 510/2006 האירופית מיום 20 במרץ 2006 מכירה בעדיפות להקמת מערכת הגנה קהילתית המבטיחה תנאים שווים של תחרות בין היצרנים. תקנה אירופית זו נועדה להבטיח את המוניטין של מוצרים אזוריים, להתאים את ההגנות הלאומיות הקיימות כדי לגרום להן לעמוד בדרישות של ארגון הסחר העולמי, וליידע את הצרכנים כי מוצרים הנושאים את לוגו "כינוי מקור מוגן" עומדים בתנאי הייצור והמקור המצוינים על המוצר. התקנה חלה על מוצרים חקלאיים ומזונות מסוימים שיש לגביהם קשר בין מאפייני המוצר או המזון לבין מקורו הגאוגרפי: הם עשויים להיות יינות, גבינות, מוצרי בשר חזיר, נקניקים, זיתים, בירות, פירות, ירקות, לחמים או מזון לבעלי חיים.[3][1][4]
מזונות כגון פרמזן, גורגונזולה, גבינת אסיאגו, קממבר דה נורמנדי ושמפניה יכולים להיות מסומנים ככאלה רק אם הם מגיעים מהאזור המיועד. לדוגמה, כדי לשווק תחת כינוי המקור של רוקפור,[5] הגבינה חייבת להיות מעובדת מחלב גולמי מגזע מסוים של כבשים (Lacaune), יש לגדל את בעלי החיים בטריטוריה מסוימת ולעדן את הגבינה המתקבלת באחד המרתפים ברוקפור-סור-סולזון שבחלק הצרפתי של מחוז Aveyron, שם יש "לזרוע" אותה בנבגי עובש (Penicillium roqueforti) שהוכנו מזנים מסורתיים אנדמיים לאותם מרתפים.[2]
PDO בשפות שונות
הלוגו של PDO זמין בכל שפות האיחוד האירופי, וחברות המזון חופשיות להשתמש בלוגו ובקיצור של כל אחת מהגרסאות. דוגמאות לגרסאות בשפות שונות מוצגות להלן:
שפה | שֵׁם | ראשי תיבות |
---|---|---|
בולגרית | Защитено наименование за произход | ЗНП |
קרואטית | Zaštićena oznaka izvornosti | ZOI |
צ'כית | Chráněné označení původu | ChOP |
דנית | Beskyttet oprindelsesbetegnelse | BOB |
הולנדית | Beschermde Oorsprongsbenaming | BOB |
אסטונית | Kaitstud päritolunimetus | KPN |
אנגלית | Protected designation of origin | PDO |
פינית | Suojattu alkuperänimitys | SAN |
צרפתית | Appellation d'origine protégée | AOP |
גרמניה | geschützte Ursprungsbezeichnung | .g. U |
יוונית | προστατευόμενη ονομασία προέλευσης | ΠΟΠ |
הונגרית | Oltalom alatt álló eredetmegjelölés | OEM |
אירית | Bunús Ainmníochta Cosanta | BAC |
איטלקית | Denominazione d'Origine Protetta | DOP |
לטבית | Aizsargāts cilmes vietas nosaukums | ACVN |
ליטאית | Saugomos kilmės vietos nuorodos | SKVN |
מלטזית | Denominazzjoni ta' Oriġini Protetta | DOP |
פולנית | chroniona nazwa pochodzenia | ChNP |
פורטוגזית | Denominação de Origem Protegida | DOP |
רומנית | Denumirea de origine protejată | DOP |
סלובקית | Chránené označenie pôvodu | CHOP |
סלובנית | Zaščitena označba porekla | ZOP |
ספרדית | Denominación de origen protegida | DOP |
שוודית | Skyddad ursprungsbeteckning | SUB |
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 Commission européenne (28 במרץ 2023). "Politique de l'UE en matière de qualité des produits agricoles".
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 2.0 2.1 Barham, Elizabeth; Sylvander, Bertil, eds. (2011). Labels of Origin for Food: Local Development, Global Recognition. CABI. p. 17. ISBN 9781845933777.
- ^ "REGOLAMENTO (CEE) N. 2081/1992 - regione.sicilia.it". אורכב מ-המקור ב-2014-03-01. נבדק ב-2021-06-05.
- ^ Catanzaro, Felicetta; Licciardo, Francesco (5 ביולי 2006). "La riforma del Regolamento (CEE) 2081/92 sulla protezione delle indicazioni geografiche e delle denominazioni di origine". agriregionieuropa.univpm.it (באיטלקית). associazione Alessandro Bartola. נבדק ב-24 בפברואר 2022.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Hughes, Tom; Hughes, Meredith Sayles (2005). Gastronomie!: Food Museums and Heritage Sites of France. Piermont, NH: Bunker Hill Publishing. p. 19. ISBN 1-59373-029-2.
37459801כינוי מקור מוגן