כיכר סינטגמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:דרך

פרמטרים [ תאריך הקמה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

סינטגמה
Σύνταγμα
מידע כללי
על שם חוקת יוון
מיקום
מדינה יוון
ערים ראשיות אתונה
שכונה סינטגמה


כיכר סינטגמה או סינדגמהיוונית: Πλατεία Συντάγματος, מבטאים "פלטיה סינדאגמטוס" - בתרגום:"כיכר החוקה") היא הכיכר המרכזית של אתונה, בירת יוון. הככר נקראת כך לזכר החוקה שהמלך אותון מבית ויטלסבך, המלך הראשון של יוון המודרנית, נאלץ להעניק לעם בעקבות המרד העממי והצבאי שפרץ בכיכר ב-3 בספטמבר 1843. הכיכר, שנקראה עד אז כיכר הארמון קיבלה את השם "כיכר החוקה". היא שוכנת בפני הארמון המלכותי לשעבר מן המאה ה-19, המאכסן החל משנת 1934 את הפרלמנט היווני (אי בולי). כיכר סינטגמה היא הכיכר החשובה ביותר של אתונה המודרנית מבחינה היסטורית וחברתית, לבן של חיי המסחר והחיים הפוליטיים של יוון. האזור המקיף את הכיכר נקרא גם כן "סינטגמה" או לפי ההיגוי היווני -"סינדגמה". הכיכר נמצאת במרחק של דקות ספורות מאזור פלאקה ומונסטיראקי, לא רחוק מאקרופוליס. ב-25 במרץ 1932 לרגל יום העצמאות של יוון, נחנכה בככר על יד בניין הפרלמנט של היום, אנדרטת החייל האלמוני, שעליה תחריט המתאר חייל הופליט ההולך למות. בצדדים האנדרטה מכוסה טקסטים מנאום ההספד המפורסם של פריקלס. על יתר קירות האנדרטה מגיני ברונזה לזכר הניצחונות הצבאיים נגד הטורקים עות'מאנים ששמו קץ לשלטון העות'מאני - ה"טורקוקרטיה" - בחלק המשוחרר של יוון. חיילי המשמר הלאומי היווני, המכונים "אבזונס" מפטרלים לאורך כל היממה בחזית האנדרטה, במדים האופייניים עם פוסטנלות. טקס חילופי המשמרות מושך תיירים רבים. בחג המולד במרכז הככר מונח עץ אשוח חגיגי גדול.

תיאור

מראה בתי המלון בצפון ככר סינטגמה, לאורך הרחוב גאורגיוס הראשון

הככר סינטגמה גובלת במזרח עם שדרות אמליה (לאופורוס אמליה), בדרום עם רחוב אותונוס ובצפון עם הרחוב גאורגיוס הראשון (בסילאוס גאורגיו פרוטו). בצפון-מזרח עוברת שדירת המלכה סופיה (בסיליסיס סופיה). הרחוב הגובל איתה ממערב, והמחבר את רחוב סטאדיו עם רחוב פילהלינון, נקרא פשוט "ככר סינטגמה" - "פלטיה סינדאגמטוס". החלק המזרחי של הככר יותר גבוה מזה המערבי, והוא נשלט על ידי מדרגות שיש המובילות אל שדרות אמליה; מתחתן נמצאת תחנת המטרו סינטגמה. מתחת למדרגות נמצאים כמה בתי קפה המהווים נקודת מפגש פופולרית במרכז אתונה. ככר סינטגמה כוללת גם שני מרחבים ירוקים בצפון ובדרום, שבהם שתולים עצים, בעוד שבמרכז הככר נמצאת מזרקה גדולה שנבנתה באמצע המאה ה-19.

הבניין הנאו-קלאסי של הארמון המלכותי לשעבר, המאכסן את הפרלמנט היווני החל משנת 1934, נמצא ממול לשדרות אמליה שבמזרח והוא מוקף בגנים הלאומים רחבי הידיים, והפתוחים לציבור. בית הפרלמנט אינו פתוח לקהל הרחב, אף לא בימי הפגרה. טקס חילופי המשמרות מתקיים בכל שעה בפני אנדרטת החייל האלמוני שבאזור בין ככר סינטגמה לבניין הפרלמנט. בימים מסוימים מתנהל בשעה 11 לפנה"צ טקס יוצא דופן לחילופי משמרות בהשתתפותם של תזמורת כלי הנשיפה של הצבא ושל מרבית 120 ה"אבזונס" או של 12 מהם.

אבזונס מפטרלים בחזית אנדרטת החייל האלמוני באתונה.

היסטוריה

הככר עוצבה ונבנתה בתחילת המאה ה-19, זמן קצר אחרי שהעביר המלך אותון את בירת ממלכת יוון שהוקמה זה עתה, מנאפפליו לאתונה, בשנת 1834. היא עוצבה כאחת משתי הככרות של אתונה המודרנית, קרוב באותה תקופה לגבולות המזרחיים של העיר. הככר השנייה היא אומוניה בחלק הצפוני. תחילה תוכנן שארמון המלך ייבנה בככר אומוניה, אבל בסופו של דבר הוא נבנה בככר סינטגמה. לכן שם הככר היה בהתחלה ככר הארמון. עבודות בניית הארמון בצפון הככר התחלו ב-1836 והסתיימו ב-1843.

כחודש אחרי כניסת המלך אותון ואשתו, אמליה מאולדנבורג, לארמון בסוף יולי 1843, פרץ בבירה החדשה ב-3 בספטמבר 1843 מרד עממי וצבאי. חיילים בפיקודו של דימיטריוס קאלרגיס התאספו מול הארמון ודרשו חוקה. המלך אותון נאלץ להיענות לדרישה ולהעניק לממלכתו חוקה, שנחקקה בשנת 1844. לזכר האירוע שונה שם הככר ל"ככר החוקה" - או ככר סינטגמה.

בשנים 2010–2012 הייתה הככר מרכז למחאות המוניות שבעתן הוקמו בה מאהלי מפגינים נגד המשבר הכלכלי הקשה שהכה את המדינה. בכמה אירועים השתתפו בהפגנות בככר בין 10,000 ל-50,000 מפגינים, לפי מקורות שונים. אחרי הקמת ממשלת האחדות, המאהלים הוסרו וההפגנות התמעטו.

התחבורה

ככר סינטגמה הוא ציון דרך מרכזי לכל כלי התחבורה של אזור אטיקה. באתר נמצאות תחנת המטרו "סינטגמה" וכן תחנותיהם של החשמלית, הטרוליבוס ושל קווי אוטובוס רבים. בחלק הצפוני של הככר תחנת קו האוטובוס המחבר את מרכז אתונה עם נמל התעופה הבינלאומי "וניזלוס" של העיר. הנסיעה במטרו מן הככר אל נמל פיראוס, שממנו מפליגים אל איי יוון, נמשכת 20 דקות. בככר גם תחנה סופית של החשמליות המסיעות לפאלירו ולוולה הסמוכות לעיר. מן הככר יוצאים גם האוטובוסים אל הפרברים הצפוניים ואל הקומפלקס האולימפי במארוסי.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כיכר סינטגמה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34935835כיכר סינטגמה