ישראל יהושע זינגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף י. י. זינגר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישראל יהושע זינגר
ישראל יהושע זינגר, צילום של קרל ואן וכטן
ישראל יהושע זינגר, צילום של קרל ואן וכטן

ישראל יהושע זינגֶר (שם העט בכתיב יידי: י. י. זינגער; 30 בנובמבר 189310 בפברואר 1944) היה סופר, מחזאי ועיתונאי יידיש.

ביוגרפיה

י. י. זינגר, בנו של רב, נולד בעיירה בילגוריי שבפולין. הוא אחיהם של סופרת היידיש אסתר קרייטמן ושל סופר היידיש וחתן פרס נובל לספרות יצחק בשביס-זינגר. בגיל 15 עבר י. י. זינגער לוורשה, ובהיותו בן 18 החל לכתוב. כתביו הראשונים פורסמו ב-1916 בעיתוני יידיש. בין השנים 19181921 חי בקייב, ושם פרסם את סיפורו "פערל" (יידיש: "פנינים"). ב-1921 הפך לכתב של העיתון האמריקאי היידישאי הנפוץ "פארווערטס". ב-1927 כתב את סיפרו הראשון, "פלדה וברזל" (יידיש: "שטאָל און אייזן"). ב-1932 הופיע ב"פארוועטס" מחזהו "יושע עגל" (יידיש: "יאשע קאלב"), שזכה להערכה, הומחז והוא הידוע מבין כתביו.

בשנת 1934 היגר לניו יורק, וב-1937 פרסם את ספרו "האחים אשכנזי" (יידיש: "די ברידער אשכנזי"), הנחשב לספר מופת.

חוה קלר מבית Kon (ילידת לודז' 1929), נכדתו של אדם שעליו מבוסס אחד מגיבורי הספר, מגלה פרטים שמאחורי הספר:

"יהושע זינגר ביסס את ספרו "האחים אשכנזי" המספר את תולדות העיר לודז' ומתרכז בסיפור על האחים דוד יוסף קון (הבכור, סבה של חוה קלר), ואוסקר קון[1]. הסופר השתמש בשם הבדוי "אשכנזי" כדי להימנע ממשפט דיבה, כי הפרסום לא היה מחמיא.
אביהם של האחים קון היה מנהל בית חרושת לטקסטיל שהוקם על ידי גרמנים שהיגרו ללודז' במחצית המאה ה-19. מייסד המפעל הגרמני שכר יהודי דתי בשם לוי יצחק קון שינהל לו את המפעל (Widzewska Manufaktura) והשניים התיידדו מאוד. כעבור כ-20 שנה המנהל לוי יצחק קון לקח את בנו הצעיר אוסקר קון כעזר כנגדו. אוסקר נכנס "לעובי הנול" והכיר את כל החוטים וכעבור כ-10 שנים (בתחילת המאה ה-20) כשנפטר בעל המפעל הגרמני והבעלות עברה לידי בניו הנובו-רישים שלא גרו בלודז' ולא התעניינו במפעל, הציע להם אוסקר לפטר את אביו ולמנות אותו למנהל בלעדי. יורשי המפעל שקיבלו בינתיים תואר אצולה בגרמניה על תרומתם לכלכלה, היו זקוקים לכסף רב כדי לקיים אורח חיים ראוותני. הכנסות המפעל לא הספיקו ואוסקר הפך את המפעל לחברת מניות וסיפק את דרישותיהם הגוברות לכסף על ידי מכירת מניות. כאשר בבוא היום נקבעה אספת בעלי מניות התברר שמי אם לא אוסקר הוא בעל רוב המניות. וכך השתלט בתחילת המאה ה-20 על המפעל."

זינגר נפטר בניו יורק בשנת 1944, בגיל 51.

מספריו

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ישראל יהושע זינגר בוויקישיתוף

הערות שוליים


ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ישראל יהושע זינגר26761916