ישראל אודם
ישראל אודם (19 בפברואר 1908 - 28 בנובמבר 1997) היה ממייסדי הגרפולוגיה העברית.
קורות חיים
אודם נולד בעיירה סטניסלבוב (כיום איוונו-פרנקובסק) אשר במזרח גליציה, לשושנה ודוד מנחם רובין, כבן בכור מבין שלושה בנים. בגיל שמונה התייתם מהוריו, והגיע לארץ ישראל עם שני אחיו בתוך קבוצה של 127 נערים יתומי מלחמת העולם הראשונה, שהעלה ישראל בלקינד, מאנשי ביל"ו, והביאם לחפציבה במטרה לחנך נוער יהודי לעבודת האדמה בארץ-ישראל. הוא סיים את לימודיו בבית הספר החקלאי "מקוה ישראל" בשנת 1927.
בשנת 1931 נשא לאישה את שולמית מטביוב ובנה את ביתו בנתניה. נולדו להם שלושה ילדים. שולמית נפטרה בלדתה את בנם השלישי, בשנת 1937.
בשנת 1944 נישא לאשתו השנייה, בתיה גלוברמן, ושיקם את משפחתו בקיבוץ עין חרוד. במלחמת יום הכיפורים שכל את בנו מנחם שנהרג בקרבות רמת הגולן. אודם היה חבר קיבוץ עין-חרוד מאוחד וגר בו עד יומו האחרון.
כגרפולוג
ישראל אודם הגיע לעסוק בגרפולוגיה לאחר מות אשתו שולמית לבית מטביוב, בשנת 1937. בספרו הראשון "האדם וכתב-ידו" שהתפרסם ב-1960, התאים אודם את עקרונות הגרפולוגיה של האלפבית הלטיני אל האלפבית העברי, ובד בבד עיבד גם את תפיסתו הגרפולוגית. בספרו "כתב-יד ואישיות" הציג אודם לראשונה את משנתו הגרפולוגית-פסיכולוגית: "תורת הפוטנציות א-ט להישרדות קיומית". הספר יצא לאור לראשונה בהוצאת"דביר" ו"מוסד ביאליק" בשנת 1977, והוקדש לזכר בנו מנחם אודם, שנפל במלחמת יום הכיפורים. מהדורה מחודשת של הספר יצאה לאור בשנת 2009. במהלך חייו פרסם אודם 14 ספרים המבטאים את תורתו ותפיסתו הגרפולוגית.
- תורת הפוטנציות א-ט להישרדות קיומית, משנתו הגרפולוגית-פסיכולוגית של ישראל אודם
תורה זו מציעה מערכת של תשעה טיפוסים המאפיינים את דרכי התמודדותם של אנשים בחייהם, מבחינת: תפיסת-עולם, ייחוד אישי, סביבה פיזית וסביבה חברתית.
פוטנציה - היא טיפוס-אופי, מעין תלכיד של סגולות אופי המייצג כוון מסוים של נוהל-חיים המתבטא באורח-חשיבה, הרגשה, והתנהגות – אך זאת רק בכוח, כפוטנציאל, בפועל – הפוטנציאל הזה אינו בהכרח מתממש, כאמור : "הכול צפוי והרשות נתונה". בחיים הריאליים, אין בנמצא אדם המיוצג על ידי טיפוס-אישיות טהור אחד, אלא כל אינדיבידואל בנוי למעשה מהרכב שונה, וביחס שונה, מבין הטיפוסים שבמערכת (תשע הפוטנציות).
תורת הפוטנציות של אודם מונה תשעה טיפוסי אישיות בהתמודדותם הקיומית, שהם בבחינת פוטנציות; אלו תשעה טיפוסי אישיות בעלי פוטנציאל התבטאות במגמה אופיינית, המייחדת אותם זה מזה. תורת הפוטנציות של אודם היא משנה גרפולוגית-פסיכולוגית. אודם בנה אותה מתוך הבנת הפסיכודינמיקה של כתב-היד, והמשמעות הפסיכולוגית הנובעת ממנה. כל פוטנציה היא טיפוס של אורח-הסתגלות-קיומית, המתבטא בתסמונת של תופעות גרפיות.
להלן תשע הפוטנציות: תיאור אורח-הסתגלותן הקיומית, וסימנים גרפיים עיקריים לכל אחת.
פוטנציה א – אורח-הסתגלות נרפה. תפקודו סביל, נרפה, חסר-ישע. התנועה בכתב יגיעה, נגררת, משתהית. נטיית הכתב חדה, תנודית. רפיון בארגון הכתב.
פוטנציה ב – אורח-הסתגלות אינטגרטיבי. תפקודו פעיל; בעל גמישות טבעית של הרמוניה פנימית, וויסות ספונטני. התנועה בכתב גמישה, בשטף מחזורי. נטיית הכתב חדה, מחזורית. ארגון הכתב בחוש-איזון וויזואלי.
פוטנציה ג – אורח-הסתגלות אימפולסיבי. תפקודו פעיל ביותר, בתנודיות סוערת. התנועה בכתב תנודית, סוערת, חסרת-מנוחה. נטיית הכתב חדה, תנודית. ארגון הכתב סוער, תנודי.
פוטנציה ד – אורח-הסתגלות רציונלי. תפקודו מבוקר, מאורגן, בעל כוח-דריכות, והתמדה. התנועה בכתב ערה גמישה, אך מרוסנת. נטיית הכתב ישרה. ארגון הכתב הגיוני-ענייני.
פוטנציה ה – אורח-הסתגלות אוטיסטי. תפקודו נוקשה, מתבדל. התנועה בכתב נוקשה, מאובנת. נטיית הכתב ישרה. ארגון הכתב מופרע, וניכר בפערים של ניתוק בין מלים ושורות.
פוטנציה ו – אורח הסתגלות נרקיסיסטי. תפקודו 'מנופח' בחשיבות עצמית. תנועת הכתב רכרוכית, רוגעת, המדגישה ברחבות כל אות ואות. נטיית הכתב ישרה. ארגון הכתב בדגש של 'עשיית רושם'.
פוטנציה ז – אורח-הסתגלות רפורמטורי. תפקודו ביקורתי, ויש בו ביקורת עצמית מחמירה; אי-נחת מהקיים, וצורך לשפר כל הזמן. התנועה בכתב מתוחה, משעבדת את התנועה לצורת האותיות. נטיית הכתב קהה. ארגון הכתב מופרע הגיונית.
פוטנציה ח – אורח-הסתגלות איובי-זאבי. תפקודו ציני, נקמני, תוקפני. התנועה בכתב נשברת, מעוותת. נטיית הכתב קהה, תנודית. ארגון הכתב עוויתי.
פוטנציה ט – אורח-הסתגלות אנרכי-יצרי. תפקודו הפכפך, מגורה. מאפיין את גיל ההתבגרות, בעיקר של נערות, וחולף בדרך כלל, לאחר מכן. התנועה בכתב תנודית, מתפרעת, נמרצת/נפסקת. נטיית הכתב קהה, תנודית. הכתב חסר-ארגון.
פרסומים
ספריו
- "האדם וכתב-ידו", הוצ. מוסד ביאליק. דביר. נדפס לראשונה 1960
- "כתב-יד ואישיות", הוצ. מוסד ביאליק. דביר. נדפס לראשונה 1977
- "כתב-יד ומציאות", הוצ. דביר, 1981
- "כתב-יד ופסיכודינמיקה", הוצ. הקיבוץ המאוחד, נדפס לראשונה 1982
- "חוויה וסמליות בכתב-היד", הוצ. "פוטנציאל", (ד"ר מ. ורדי), 1985
- "כתב-יד והסתגלות קיומית", הוצ. "ציפור", 1989
- "אתה וכתב-ידך", הוצאה לאור: שרה בץ, 1990
- "אי-יושר בראי כתב-היד", הוצ. "מכון מרדכי", 1993
- "החיים שבכתב-היד", הוצ. "אח", 1991
- "גרפולוגיה מוקדית", הוצ. "מכון מרדכי", 1993
- "כתב-יד ונישואין", הוצ. "אח", 1994
- "כתב-יד ומקצוע", הוצ. "אח", 1995
- "גרפולוגיה פוטנציאלית", הוצ. "אח", 1997
- "כתבים חושפים" הוצ. "אור-עם", 1997
- "כתב-יד ופסיכודינמיקה", הוצ. "אח", בעריכה מחודשת על ידי בתו עפרה שוטלנד. 2002
- "כתב-יד ואישיות",, הוצ. "אח", בעריכה מחודשת על ידי בתו עפרה שוטלנד. 2009
מאמרים בחוברת שונות
- "מלומדים לפני המיקרופון" על "גרפולוגיה" הוצ. "אחיעבר" 1957
- "גראפולוגיה בבית-הספר", נדפס ב"החינוך" שבט תש"ך.
- "לבעיית הכתב", נדפס ב"אורים" סיוון-תמוז, תשכ"ג.
- "על כתב-היד", נדפס ב"אורים" תשרי תשכ"ה.
- "אבחון גרפולוגי" בכתב-עת לנושאי אבטחה, חקירה ושמירה גיליון מס' 1, נובמבר 1986.
- "אבחון גרפולוגי: יחסי בוחן/נבחן" גיליון מס' 2, ינואר 1987.
מאמרים באנגלית בספר
- " SCIENTIFIC ASPECTS OF GRAPHOLOGY", "THE GEAPHOLOGY OF EXISTENTIAL ADJUSTMENT, edited by BARUCH NEVO, Ph.D.
- הרצאתו של אודם בקונגרס הבינלאומי לגרפולוגיה שהתקיים בירושלים ב-1985, מופיעה בדפוס בחוברת של פרוינד; "A GRAPHOLOGIC TYPOLOGY OF EXISTENTIAL ADJUSTMENT
קישורים חיצוניים
- תיאור מפורט של הספר 9 הפוטנציות של אודם ישראל
- רשימת ספריו באגודה הישראלית לגרפולוגיה
- הספרים של ישראל אודם, באתר "סימניה"
- מאמר המתאר לעומק את משנתו של ישראל אודם
- עפרה שוטלנד כותבת על אביה, ישראל אודם
ישראל אודם30311858Q12408377