ישיבת מעלות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ישיבת מעלות יעקב)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת מעלות
חזית מבנה הישיבה
חזית מבנה הישיבה
ישיבה
השתייכות ישיבות הסדר
ציונות דתית
מרכז ישיבות בני עקיבא
תקופת הפעילות אלול ה'תשל"ה – הווה (כ־1,967 שנים)
בעלי תפקידים
ראש הישיבה הרב יהושע ויצמן
מיקום
מיקום מעלות-תרשיחא
קואורדינטות 33°0′48.78″N 35°17′13.7″E / 33.0135500°N 35.287139°E / 33.0135500; 35.287139

ישיבת מעלות יעקב (על שם הרב ד"ר יעקב הרצוג) היא ישיבת הסדר השייכת למרכז ישיבות בני עקיבא. הישיבה ממוקמת בעיר מעלות-תרשיחא שבגליל המערבי. בראש הישיבה עומד הרב יהושע ויצמן.

היסטוריה

בשנת ה'תשל"ה (1975) בעקבות הפיגוע במעלות עלתה דרישה לחיזוק העיירה הפגועה, והוחלט על הקמת ישיבת הסדר שבה התלמידים ישלבו בנוסף ללימוד התורה גם גרעין שיחזק את העיירה. הישיבה הוקמה תחת מרכז ישיבות בני עקיבא וקיבלה חיזוק גדול מראשי ישיבת כפר הרא"ה הרב משה צבי נריה והרב אברהם צוקרמן, בנוסף להם תמך בהקמת הישיבה הרב אריה בינה שאף שלח אליה קבוצה גדולה של תלמידים מישיבת נתיב מאיר שעמד בראשה. בנוסף לשתי קבוצות אלו הגיעה גם קבוצה גדולה מישיבת נחלים ומישיבת בני עקיבא נתניה. בראשות הישיבה עמד באותה תקופה הרב דיקמן ששימש בנוסף לכך כדיין בחיפה.

בשנת ה'תשל"ט התמנה לראשות הישיבה הרב חיים אליעזר מילר מקריית מוצקין. אחד הר"מים שלימד באותה תקופה בישיבה, הוא הרב ברוך גיגי, לימים ראש ישיבת הר עציון.

בשנת ה'תש"ן התמנה לראשות הישיבה הרב יהושע ויצמן.

מנהל הישיבה בשנים תשל"ט - תשע"ה היה משה ברח"ד.

דרך חינוכית

הרב ויצמן מוביל בישיבה ובשלוחותיה גישה הנקראת 'תורת ארץ ישראל'. על פי דרך זו, המסתמכת על דברים שכתב הראי"ה קוק, לימוד הגמרא נעשה באופן של חיפוש והעמקה בקווים מחשבתיים המתחברים לפרטי הסוגיות ההלכתיות. בשיעוריו מבאר הרב ויצמן מחלוקות ראשונים בסוגיות הלכתיות בעזרת פיסקאות מהזוהר, מכתבי הרב קוק, ומכתבי הגות ומחשבה נוספים. הרב ויצמן מסביר שזוהי דרכה של תורת ארץ ישראל, וקורא לכל לומדי התורה לאמץ את שיטתו הלימודית.

בישיבה פועלת "תוכנית חו"ל" המיועדת לבני התפוצות הבאים ללמוד בישיבות בארץ.

שלוחות הישיבה

בשנת ה'תשנ"ז הישיבה קיבלה את האתגר לשקם את ישיבת נוה דקלים (לשעבר ישיבת ימית אשר הוקמה במקור במקביל לישיבת מעלות על ידי אותם רבנים על-מנת לחזק את חבל הארץ ימית), הרב ויצמן שלח לשם את הרב דוד גבריאלי, יחד עם שני ר"מים ועשרה תלמידים. מאלול ה'תשנ"ח חזרה ישיבת נוה דקלים להיות ישיבה עצמאית.

בשנת ה'תשס"ב הוקמה ישיבת נתיב טפחות על ידי הרב אייל גריינר והרב אביגדור ויצמן מבוגרי הישיבה במטרה להוות מסלול ייחודי וראשון מסוגו המיועד לבוגרי תיכונים דתיים אשר ממעטים להמשיך את לימודיהם בישיבות הסדר רגילות. כיום הפך המוסד לישיבה לכל דבר.

שתי ישיבות הסדר נוספות הוקמו על ידי הישיבה, ובראשן עומדים שני חתניו של הרב ויצמן:

הישיבות הוקמו בידי ישיבת מעלות, וכיום הן פועלות באופן עצמאי.

בשנת ה'תשע"א הוקמה שלוחה נוספת בנצרת עילית, ומשנת ה'תשע"ב עומד בראשה הרב דני סגליס.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ישיבת מעלות23310163