ירי-חור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה. ירי-חור היה פרעה במצרים העליונה במאה ה-32 לפנה"ס. הוא השליט המוקדם ביותר של מצרים שידוע בשמו ואולי אף הדמות ההיסטורית המוקדמת ביותר שידועה בשמה. קיומו של ירי-חור היה שנוי במחלוקת, אולם חפירות ארכאולוגיות בשנות ה-80 וה-90 חיזקו את ההשערה שמדובר בדמות היסטורית אמיתית. בשנת 2012 התגלתה כתובת בסיני שמאמתת גם היא את קיומו.[1]

ההשערה של אגיפטולוגים היא שירי-חור היה השליט שקדם לכא (אנ'). הוא שלט מאבידוס ונקבר בנקרופוליס באום אל-געב ליד כא, נערמר ומלכי השושלת הראשונה. העדויות שמאמתות את קיומו נדירות למדי, ורובן התגלו במקום קבורתו.

קברו של ירי-חור

הקבר של ירי-חור באום אל-געב מורכב משני חדרים נפרדים B1 ו-B2, המופיעים בקטע. הקבר של ירי-הור ממוקם בסמוך לקבר של כא (B7, B8, B9) ולקבר של נערמר (B17, B18).

בתחילת המאה ה־20 הארכאולוג פלינדרס פיטרי גילה את קברו של ירי-חור. הקבר ממוקם באום אל-געב וכולל שני חדרים תת-קרקעיים נפרדים המכונים B1 ו-B2, שנחפרו על ידי פיטרי וורנר קייזר. גודל התאים דומה לזה של הקברים של כא ונערמר. בקבר נמצאו כלי חרס שונים המכילים הירוגליפים עתיקים מאוד, אשר בחלקם היה אזכור לירי-חור.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ירי-חור בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ P. Tallet, D. Laisnay: Iry-Hor et Narmer au Sud-Sinaï (Ouadi 'Ameyra), un complément à la chronologie des expéditios minière égyptiene, in: BIFAO 112 (2012), 381-395, גרסה אלקטרונית
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30349015ירי-חור