יעקב ליבנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יעקב ליבנה
יעקב ליבנה
יעקב ליבנה
תפקיד דיפלומט בשירות החוץ הישראלי ומזכיר האגודה הישראלית לדיפלומטיה

יעקב ליבנה (נולד ב-27 במרץ 1967) הוא דיפלומט בשירות החוץ הישראלי המכהן כשגריר ישראל לפולין וכמנהל מחלקת אירואסיה של משרד החוץ, האחראית על היחסים עם רוסיה, אוקראינה ומדינות נוספות במרחב הפוסט-סובייטי. כיהן כיו"ר ועד עובדי משרד החוץ וכמזכיר האגודה הישראלית לדיפלומטיה.

ביוגרפיה

נולד במוסקבה. ב-1974 עלה לישראל עם משפחתו. בוגר בית הספר הריאלי בחיפה ב-1985 במגמה מתמטית-מדעית. שירת בצה"ל כלוחם בגדוד 13 של חטיבת גולני וכן כמפקד ומדריך ראשי בבסיס טירונים במחו"ה אלון. ב-1992 סיים לימודי תואר ראשון בפיזיקה בטכניון בחיפה. באותה שנה התקבל לקורס הצוערים של משרד החוץ.

תפקידים בשירות החוץ

ב-1994 יצא לתפקידו הדיפלומטי הראשון כדובר שגרירות ישראל במוסקבה, אותו מילא עד 1997. הייתה זו תקופת ההקמה-מחדש של היחסים עם רוסיה, כולל ביקורים היסטוריים ראשונים במוסקבה של ראשי ממשלות ישראל – יצחק רבין ב-1994 ובנימין נתניהו ב-1997.

עם חזרתו לארץ עמד בראש מדור מדינות מרכז אסיה והקווקז באגף מזא"ר (מזרח אירופה) במשרד החוץ.

ב-1999 מונה ליועץ מדיני בשגרירות ישראל בברלין, והיה הדיפלומט הישראלי הראשון שהגיע לברלין עם הפיכתה לבירת גרמניה המאוחדת. ב-2003 מונה לסגן המחלקה הבינלאומית וראש דסק ארצות הברית במרכז למחקר מדיני.

ב-2009 החל ליבנה לכהן כמנהל מחלקת אירואסיה, האחראית על היחסים עם רוסיה ומדינות נוספות במרחב הפוסט-סובייטי. בתקופה זו חלה התקדמות גדולה ביחסי ישראל עם רוסיה, אוקראינה ומדינות נוספות והודק מאוד השיח המדיני עם רוסיה[1], כולל ביקורים תכופים של ראשי ממשלה ושרי חוץ. בין היתר, חלה התקדמות רבה בהסכמי אזור סחר חופשי – הסכם ראשון נחתם עם אוקראינה ונכנס לתוקף בינואר 2021[2]. במקביל, החל משא ומתן על הסכם אזור סחר חופשי עם האיחוד הכלכלי האירואסייתי, נושא שקודם גם בפגישתו הראשונה של ראש הממשלה נפתלי בנט עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. כן נחתמו הסכמים להבאת עובדים זרים מאוקראינה ומולדובה בתחומי הבניין והסיעוד.

בשנים 2020-2019 שימש כממונה על שגרירות ישראל במוסקבה. בתקופה זו טיפל בין היתר בפרשת נעמה יששכר, עד לחזרתה לארץ[3].

בספטמבר 2020 מונה ליבנה לשגריר ישראל בוורשה[4]. באוגוסט 2021 אישר נשיא פולין, אנדז'יי דודה, חוק מעורר מחלוקת בנושא החזרת רכוש. בתגובה הודיע שר החוץ יאיר לפיד על הורדת דרג היחסים בין ישראל לפולין, כולל החזרת שגרירים[5]. הוא שב לפולין בפברואר 2022.

פעילות ציבורית

מאז שנת 2004 מכהן ליבנה בוועד העובדים של משרד החוץ. כיהן בין היתר כיו"ר ועד העובדים וכראש צוות המשא ומתן והיה ממובילי המאבק על תנאי ההעסקה ומעמדם המקצועי של עובדי שירות החוץ. מאבק זה הוביל לחתימה על שורה של הסכמים קיבוציים בשנים 2011, 2014 ו-2017. ב-2021 החל מאבק נוסף שמטרתו תיקון עיוותים מתמשכים בשכר ובתנאי השירות של עובדי משרד החוץ בישראל ומחוצה לה, מאבק שליבנה הוא אחד ממוביליו.

ב-2014 היה בין מקימי האגודה הישראלית לדיפלומטיה[6] ומכהן מאז כמזכיר האגודה. במסגרת זו עסק בקידום מעמדו המקצועי של משרד החוץ והמודעות הציבורית לתרומת הדיפלומטיה לחוסן ולביטחון הלאומי של ישראל. בין היתר יזם את רעיון הקמת המרכז לדיפלומטיה ישראלית ויהודית שליד משרד החוץ, ומשמש כיו"ר צוות ההיגוי להקמתו. מטרת הפרויקט היא להציג את ההיסטוריה של מדינת ישראל והעם היהודי מנקודת המבט של הפעילות הדיפלומטית החיונית לביטחון הלאומי של ישראל[7].

השכלה

ליבנה הוא בעל תואר שני ביחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית ותואר דוקטור מאוניברסיטת אריאל. את עבודת התיזה כתב בנושא השפעת מהגרים על נושאי ליבה במדיניות החוץ. עבודת הדוקטורט שלו עסקה ביחסי ישראל עם ברית המועצות בעשור הראשון והמכונן מאז הקמת מדינת ישראל.

פרסים ועיטורים

חיים אישיים

ליבנה נשוי ואב לבת ולבן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יעקב ליבנה33315627Q109448247