טימי בן-יוסף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טימי בן יוסף

מאיר (טימי) בן יוסף (27 באפריל 1951 - 4 בספטמבר 2010) היה דוקטור לחינוך, מייסד שיטת מכלול נופאדם, ראש אגף תכנים באגף השל"ח של משרד החינוך.

ביוגרפיה

בן יוסף נולד ב-27 באפריל 1951 לשרה ויוסף טימיאנקר בבואנוס איירס, ארגנטינה. כשנולד קראו לו הוריו מריו. משפחתו עלתה לישראל בינואר 1963, והשתקעה בבאר שבע, לאחר העלייה שינו הוריו את שמו למאיר. בתיכון אימץ את קיצור שם משפחתו כשמו הפרטי ומאז הכל הכירוהו בשם טימי.

מחמת קשיי הקליטה, נשלחו מאיר (טימי) ונח (אחיו) לכפר הנוער ניצנים שם ינק את חיבתו העזה לארץ ישראל ואהבתו לטיולים. בהמשך שבו שני הבנים לבית ההורים בבאר שבע. בן יוסף שיחק כדורגל כשוער בבית"ר באר שבע והיה חבר בתנועת השומר הצעיר, בסוף כתה י"א עזב את לימודי התיכון, עבר בגפו לעבוד ולהתגורר בקיבוץ להב. בן יוסף הצטרף לגרעין נח"ל שהיה מיועד לקיבוץ געש, התגייס לגדוד 50 משם יצא לקורס מ"כים וקורס קצינים. במלחמת יום הכיפורים שימש בתפקיד קצין המבצעים של חטיבת אילת.

לאחר השירות הצבאי בין השנים 1974–1976 עבד כמורה דרך בסיני במסגרת חברת "נאות הכיכר" בהמשך היה פקח ההר הגבוה בסיני שלרשות הטבע והגנים. הוא התגורר בצריף של הרשות בסנטה קתרינה. כאן יחד עם צוות בית ספר שדה צוקי דוד בהובלת אבי פרובולוצקי (כיום פרופ') התוודע טימי לראשונה לתפיסה המערכתית של הנוף שהובילה אותו לפיתוח מודל מכלול הנופאדם. לקראת פינוי סיני במסגרת הסכמי השלום עם מצרים שנחתמו ב-1979 ערך בן יוסף סקר נוף של ההר הגבוה בסיני, בן יוסף הכיר את ההר הגבוה בסיני בצורה טובה.

לאחר שסיים בהצלחה את הסקר בהר הגבוהה, נתבקש לערוך סקר של הר הנגב לקראת מעבר כוחות צה"ל מסיני לנגב. טימי דחה את הבקשה מאחר שחש כי עליו להרחיב את ידיעותיו, וכך הצטרף בשנת 1979 למחזור ח' בחוג ללימודי ארץ ישראל בבית ברל שבראשו עמד אורי דביר. בתום הלימודים קיבל את ניהולו של בית ספר שדה הר מירון. כאן החל לפתח את "המכלול הנופי" שהתפתח בהמשך למודל מכלול הנופאדם בארץ ישראל" בתום תפקידו כמנהל בית ספר שדה ניסה טימי להפיץ את בשורת המכלול הנופי בבתי הספר היסודיים, באמצעות תוכנית לימודים של החברה להגנת הטבע תחת הכותרת 'לימודי ארץ ישראל'. בשנות ה-90 חבר טימי לנח שליו מי שהיה אז מנהל תחום של"ח במשרד החינוך. בתמיכתו של נח ובמאמץ לו היו שותפים חבריו של טימי בתחום, פיתח בן יוסף את התוכנית החינוכית "דרך ארץ בדרכי הארץ" שבמרכזה חינוך ערכי להכרת הארץ ואהבת המולדת. כלי העבודה העיקרי של התוכנית הוא מודל מכלול הנופאדם שפיתח. תפיסת "מכלול הנופאדם" גורסת כי הטבע והאדם משולבים במכלול אחד בל-ינותק, מצד אחד האדם מושפע מהטבע, מהחברה ומרצף הדורות ומצד שני משפיע עליהם ומתוך כך מוטלת עליו אחריות על ההווה בו אנו חיים ועל העתיד הצפוי לדורות הבאים. התוכנית החינוכית שפיתח טימי הייתה לעמוד התווך של לימודי השל"ח ועליה מתחנכים רבבות תלמידים במערכת החינוך.

טימי רכש תואר שני בתכנון לימודים ותואר שלישי בחינוך. עבודת הדוקטורט שלו נכתבה, על תולדות החינוך לידיעת הארץ, תחת הכותרת ארבעה תחומי פעילות וחמישה דורות של מדריכים בידיעת הארץ.

במסגרת עבודתו כמנהל גף תכנים באגף של"ח וידיעת הארץ במשרד החינוך הופקד בן יוסף כאמור על פיתוח התוכנית החינוכית של האגף: 'דרך ארץ בדרכי הארץ', הוביל את כתיבת תו התקן למדריכי טיולים במערכת החינוך, את התוכנית החינוכית של מסע ישראלי ואת תוכנית הליבה להכרת הארץ ואהבת המולדת: תוכנית טיולים מחייבת לכל מערכת החינוך מכיתה א' ועד י"ב.

מחלתו ומותו

בקיץ 2009 נתגלה בראשו של בן יוסף גידול ממאיר, למרות מחלתו המשיך בכתיבה ועריכה של ספרו "ארץ ישראל כמכלול נופאדם" שיצא לאור בפברואר 2010 בהוצאת המחבר. למרות מחלת הסרטן חש בן יוסף בצורך לתור בשביל ישראל. הוא ואחיו גמאו כ-20 ק"מ ויותר ביום והצליחו בכמה גיחות אל השביל לצעוד מדן ועד חדרה. בשלב זה חלה החמרה נוספת במצבו, ובן יוסף איבד את היכולת ללכת. חבריו הוותיקים מחברת 'נאות הכיכר' נשאו אותו על כפיהם ממש, לטיול אחרון במרחבי סיני שאהב האחרון.

בן יוסף נפטר ב-4 בספטמבר 2010 והובא למנוחות בבית העלמין בשריגים.

מכלול נופאדם

מכלול נופאדם הוא תפיסה הוליסטית של בן יוסף המחברת את הקשר של האדם לנוף ולטבע לצורכי התפתחותו האינדיבידואלית והקהילתית. את תחילת הרעיונות של מכלול נופאדם פיתח טימי יחד עם הצוות של בית ספר שדה צוקי דוד ובראשם פרופסור אבי פרבולוצקי כאשר היה הפקח של ההר הגבוה בסיני. בתקופה שהיה מנהל בית ספר שדה הר מירון פיתח מודל שזכה לשם "המכלול הנופי", ולמדריכי בית הספר נתן כינוי מקצועי "נופן". בתום תפקידו כמנהל בית ספר שדה ניסה טימי להפיץ את בשורת המכלול הנופי באמצעות תוכנית לימודים של החברה להגנת הטבע תחת הכותרת לימודי ארץ ישראל. בתחילת שנות ה-90 התחבר טימי למנהל תחום של"ח במשרד החינוך נח שלו. נח רצה לחדש את פני המקצוע והרעיונות של טימי קסמו לו והתאימו לצורכי התחום. כך החל הניסוי הגדול שבסופו באה לעולם התוכנית החינוכית "דרך ארץ בדרכי הארץ" שבמרכזה חינוך ערכי להכרת הארץ ואהבת מולדת וכלי העבודה העיקרי שלה הוא מודל מכלול הנופאדם שטימי פיתח.

חיים אישיים

בינואר 1987 נישא טימי לנועם ברעם ילידת חיפה ולהם שני ילדים עלמה ורועי.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
טימי בן-יוסף31647153