טוקאן (קבוצת כוכבים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טוקאן
Tucana

מפת קבוצת הכוכבים טוקאן
סמליות טוקאן
עלייה ישרה 0 שעות
נטייה °‏65-
שטח נראה 295 מעלות מרובעות
דירוג שטח נראה במקום ה־48
מספר כוכבים בבהירות נראית < 3 1
הכוכב הבהיר ביותר α בטוקאן
בהירות נראית הכוכב הבהיר 2.9
מערכות כוכבים גובלות
הערות לא ניתן לראותה מישראל
נראית בין קוי הרוחב °‏25+ ו־°‏90-
מומלץ לצפות בשעה 21:00 במהלך חודש נובמבר

טוקאן הוא קבוצת כוכבים דרומית, אחת משתים עשרה הקבוצות שנוצרו על ידי פיטר קייזר ופרדריק דה-הוטמן בשנים 1595-1597 והופיעו לראשונה באטלס הכוכבים "אורנומטריה" של יוהאן באייר, בדומה לקבוצות הכוכבים טווס ועגור. בקבוצה אין כוכבים בהירים במיוחד, אך היא כוללת את הענן המגלני הקטן. בשל הגדרתה במאה ה-16 אין סיפורים מיתולוגיים הקשורים אליה.

כוכבים מעניינים

α בטוקאן הוא ענק כתום במרחק של כ-200 שנות אור ועם בהירות מדרגה 2.9. ככל הנראה זהו כוכב זוגי, אך בן הזוג לא ניתן לצפייה.

β בטוקאן הוא כוכב זוגי המורכב משני כוכבי הסדרה הראשית לבנים - כחלחלים במרחק של כ-140 שנות אור ועם דרגות בהירות סביב 4.4, הניתנים להבחנה באמצעות משקפת. שני הכוכבים הם בעצמם כוכבים זוגיים עם בני זוג שגם הם כוכבי הסדרה הראשית לבנים עם דרגות בהירות 6 ו-13, כאשר את הבהיר מבין השניים ניתן לראות באמצעות טלסקופ חובבים.

δ בטוקאן הוא כוכב זוגי נוסף במרחק של כ-270 שנות אור הכולל כוכב הסדרה הראשית כחול עם בהירות מדרגה 4.5 ובן זוג עמום עם דרגת בהירות 9 הניתן להבחנה באמצעות טלסקופ חובבים.

גרמי שמיים מעניינים נוספים

הענן המגלני הקטן (NGC 292) הוא גלקסיה ננסית המלווה את שביל החלב במרחק של כ-197,000 שנות אור. הוא נראה לעין ככתם מעורפל בצורת ראשן באורך של כ-3 מעלות. באמצעות משקפת או טלסקופ קטן ניתן להבחין בכוכבים, ערפיליות וצבירי כוכבים בתוך הענן.

הצביר הכדורי 47 בטוקאן

47 בטוקאן (NGC 104) הוא צביר כדורי במרחק של כ-13,400 שנות אור - מהקרובים והבהירים ביותר. הוא נראה לעין ככוכב מעורפל עם בהירות מדרגה 4 ובמשקפת ניתן לראות שבהירותו גדולה יותר במרכזו מאשר בשוליו. טלסקופ בינוני מאפשר להבחין בכוכבים הבהירים מבין כ-1,000,000 הכוכבים שבצביר.

NGC 362 הוא צביר כדורי נוסף הנמצא בקצה הצפון-מזרחי של הענן המגלני הקטן (הצביר למעשה שייך לשביל החלב ואינו חלק מהענן המגלני הקטן שנמצא רחוק מאחוריו). הצביר נמצא במרחק של כ-40,000 שנות אור וניתן לראותו באמצעות משקפת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טוקאן בוויקישיתוף