טולמידס
תבנית מנהיג ריקה טולמידס (ביוונית עתיקה: Τολμίδης; המאה ה-5 לפנה"ס) היה מצביא אתונאי שפיקד על כוחות במלחמה הפלופונסית הראשונה. נהרג במהלך קרב קורונאה.
ביוגרפיה
הוא היה בנו של אדם בשם טולמאיוס. הן השם טולמאיוס, והן השם טולמידס, משמעותם "הנועז".[1] על חייו המוקדמים של טולמידס לא ידוע דבר. בשנת 455 לפנה"ס הוא נשלח בראש שייטת גדולה שכללה גם 4,000 חיילים, במטרה לעקוף את חצי האי הפלופונסי ולהסב נזק לספרטנים ובעלי בריתם. בדרך נחת טולמידס בגיתיון (Gytheion), הנמל הראשי של ספרטה. הוא בזז את הנמל ושרף את מתקניו, ואז הפליג למיתונה (Methone) במסיניאה. הוא נאלץ לפנות את מיתונה בעקבות התקרבות של כוח ספרטני גדול לאזור. לאחר מכן עלה על החוף בצפון-מערב הפלופונסוס, וכרת ברית עם בני האיים זקינתוס וקפלוניה.[2] הוא חדר למפרץ הקורינתי, ולכד את המושבה הקורינתית כלקיס, ששכנה ממערב לנאופקטוס. ידוע שכרת ברית גם עם האכאים שמדרום למפרץ, ועם האקארנאנים שמצפון מערבו, אם כי ייתכן שרק עשה עליהם רושם כבד.[3]
לאחר מכן הוא הוביל את חייליו אל העיר סיקיון (3 ק"מ מהמפרץ), והביס כוח של הופליטים שנשלח נגדו. לאחר מכן הוריד את אנשיו על החוף באזור פאגאי, והחזיר אותם לאתונה בשלום דרך היבשה.[4] בשנת 454 לפנה"ס הוא הוביל משלחות של קלירוכים[5] אתונאים לאיים נקסוס ואובויה.[6] בזכות מאמציו לייסוד קילורכיות ולהגדלת האימפריה האתונאית, הוא הפך עד מהרה לאויב פוליטי של פריקלס, ולמנהיגם הטבעי של המתנגדים לשלטונו הזהיר.[1]
הקריירה המזהירה של טולמידס באה לקיצה בשנת 447 לפנה"ס. קבוצה של גולים אנטי-אתונאים תפסה שתי ערים בבויאוטיה, אשר היו בשליטת אתונה, אורכומנוס וכירונאה. טולמידס טען שבאמצעות 1,000 הופליטים ניתן יהיה לדכא את המרד בקלות, בעוד פריקלס ביקש להמתין מעט ולהכין תוכנית פעולה צבאית ודיפלומטית גם יחד.[7] דעתו של טולמידס התקבלה, והוא יצא אל בויאוטיה עם אלף לוחמים מתנדבים, ברובם צעירים הרפתקנים,[8] וכן כוחות של בעלות הברית. הוא לכד את כירונאה ומכר את תושביה לעבדות, למען ישמעו וייראו. עם זאת, הוא נכשל בכיבוש אורכומנוס, שישבה על הר תלול והגישה אליה הייתה קשה. מכיוון שהחורף התקרב, הוא פנה לשוב חזרה, אולם הבויאוטים ארבו לו במישור קורונאה, ובקרב קורונאה הנחילו לאתונאים תבוסה ניצחת. טולמידס עצמו נהרג. בעקבות הקרב, ויתר פריקלס על השליטה בבויאוטיה לטובת תבאי, ובכך הגיעה לקיצה האימפריה היבשתית של אתונה.
לקריאה נוספת
- תוקידידס, תולדות מלחמת פילופוניס, תרגם מיוונית והוסיף הערות: א"א הלוי, ירושלים, מוסד ביאליק, תשי"ט 1959.
- פלוטארכוס, חיי אישים - אנשי יוון, תרגם מיוונית והוסיף הערות: א"א הלוי, ירושלים: מוסד ביאליק, תשל"א.
- משה עמית, תולדות יוון הקלאסית, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס, 1984. (הספר בקטלוג ULI)
- א. ר. ברן, פריקלס ואתונה, הוצאת הדר, 1982.
- ג. ב. ברי, דברי ימי יוון, שני כרכים, הוצאת פרידמן, 1976.
- Diodorus. Translated by C.H. Oldfather. The Loeb Classical Library. Cambridge (MA), Harvard University Press and London, William Heinemann Ltd, 1954.
- Pausanias. Description of Greece. Translated by Jones, W. H. S. and Omerod, H. A. Loeb Classical Library. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann, 1918. Digitized copy in: Theoi.
- Fine, John V.A. The Ancient Greeks: A critical history. Harvard University Press, 1983.
- Hornblower, Simon and Anthony Spawforth (eds.). The Oxford Classical Dictionary. Oxford University Press, 2003.
- Rhodes, P.J. A history of the classical Greek world: 478–323 B.C.. London, Blackwell, 2010.
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] טולמידס27667013