חלב שקדים
חלב שקדים הוא משקה לבן העשוי משקדים טחונים, מים ולעתים גם ממתיקים.
בשונה מחלב מן החי, חלב השקדים אינו מכיל כולסטרול או לקטוז. חלב השקדים שימש כמשקה של המעמדות הגבוהים החל מהתקופה הרומית בכל רחבי אירופה ואסיה.
בימי הביניים שימש חלב השקדים תחליף לחלב בתקופת התענית, בה נאסר על נוצרים לאכול מוצרים מן החי. חלב השקדים אף שימש תחליף לחלב רגיל בשל עמידותו לעומת חלב הבקר (בתקופה בה טרם היו אמצעי הקירור), ולכן חלב השקדים שימש כמשקה, בעוד שחלב הבקר והצאן חובץ לחמאה וגבינות.
כיום נמכר חלב שקדים בייצור מסחרי, ולעיתים מוסיפים לו תמציות טעם בטעמי וניל ושוקולד. משקה שקדים מזרח תיכוני נפוץ המתבסס על חלב שקדים קרוי "רוזטה" ונמכר לרוב כסירופ לבן ממותק בניחוח שקדים, אותו מדללים במים קרים או שותים עם ערק. בישראל נמכר ממרח חלב שקדים בכבישה קרה (במרקם דמוי טחינה) שאינו ממותק, הניתן לשימוש כמשקה (כשמדולל במים), כממרח לכריכים וכתוספת לסלט פירות, גרנולה ודגני בוקר.
מרכיבים תזונתיים
בניגוד לחלב ולחלב סויה, כמות החלבון בחלב שקדים היא מועטה ביותר, ותכולת הנתרן שבו גבוהה יותר.[1] בהשוואה לחלב פרה, חלב שקדים מכיל פחות שומן רווי ויותר שומן לא רווי.[2]
קישורים חיצוניים
- שימושים בחלב שקדים, ומתכון להכנתו
- חלב שקדים - ערך תזונתי ומתכון להכנתו
- תחליפים לחלב פרה באתר emama
- חלב שקדים ותזונת ילדים באתר אמא אדמה
- "מראית עין" - על אכילת בשר בחלב שקדים
הערות שוליים
- ^ מאיה נבון, כל סוגי החלב ותחליפיו - מה הכי בריא לנו?, באתר ynet, 3 בינואר 2014
- ^ אחת ולתמיד: האם חלב צמחי הוא תחליף לחלב פרה?, באתר Infomed
36492443חלב שקדים