חוק המכשיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חוק המכשיראנגלית: Law of the Instrument; ידוע גם בשם הפטיש של מאסלו) הוא מושג שמשמעו הסתמכות יתרה על כלי מוכר, או בניסוח אחר: אדם המבקש לפתור בעיה מוצא עצמו לעיתים קרובות מוגבל על ידי הכלים והטכניקות שהוא מכיר.

המושג נוסח לראשונה על ידי הפילוסוף האמריקאי-ישראלי אברהם קפלן בספרו The Conduct of Inquiry‏ (1964), שבו כתב: "תן לילד קטן פטיש, והוא יגלה שכל מה שהוא נתקל בו טעון חבטה. לא מפתיע במיוחד לגלות שמדען מנסח בעיות באופן כזה שכדי לפתור אותן צריך להשתמש באותן טכניקות ממש שהוא עצמו מוכשר בהן".[1]

ב-1966 הציג את המושג הפסיכולוג האמריקאי אברהם מאסלו, שניסוחו הוא המוכר יותר: "אם כל מה שיש לך הוא פטיש, הכול נראה כמו מסמר."

אני זוכר שראיתי מכונה אוטומטית משוכללת ומסובכת לרחיצת רכבים שעשתה עבודה מעולה ברחיצתם. אבל היא יכלה לעשות רק את זה, וכל דבר אחר שנקלע לזרועותיה טופל כאילו הוא רכב שיש לרחוץ. אני מניח שאם כל מה שיש לך הוא פטיש, מפתה להתייחס לכל דבר כאילו הוא מסמר.
בקיצור, היה עליי או לוותר על שאלותיי או להמציא דרכים חדשות לענות עליהן. העדפתי את הכיוון השני. וכך נוהגים פסיכולוגים רבים הבוחרים להתמודד כמיטב יכולתם עם בעיות חשובות (התמקדות בבעיה) ולא להגביל את עצמם לעשיית רק מה שהם יכולים לעשות היטב בעזרת הטכניקות שכבר ישנן בנמצא (התמקדות בשיטה).[2]

המושג משמש בביקורת על שימוש בכלים שאינם תקפים או בגישות בלתי-רלוונטיות. דוגמה לכך נמצאת בדבריו של הפסיכולוג האמריקאי נורמן גרמזי (Garmezy), שביקר את גישתה של הפסיכולוגיה הקלינית:

מצוידים בפטיש הפסיכופתולוגיה, בכל מקום בקליניקות שלנו ובחדרי המתנה אנו תופסים בעיקר הפרעות, סימפטומים ואת הדינמיקה שלהם. וכך אנו דופקים בפטיש הפתולוגיה אף על פי שאנו מעוניינים בבריאות הנפש ובהסתגלות תקינה ולא בהפרעות מנטליות.[3]

מושגים קרובים

הערות שוליים

  1. ^ Abraham Kaplan (1964). The Conduct of Inquiry: Methodology for Behavioral Science. San Francisco: Chandler Publishing Co. p. 28.
  2. ^ Abraham H. Maslow (1966). The Psychology of Science. p. 15.
  3. ^ Norman Garmezy (1987). Stress, competence, and development: Continuities in the study of schizophrenic adults, children vulnerable to psychopathology, and the search for stress-resistant children. American Journal of Orthopsychiatry, 57(2), 159-174.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22381490חוק המכשיר