ח'אן אל-ח'לילי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חאן אל-חלילי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ח'אן אל-ח'לילי
خان الخليلي
מידע כללי
סוג רובע
מיקום מחוז קהיר
מדינה מצריםמצרים מצרים
מידות
גובה מעל פני הים 32 מטר
קואורדינטות 30°02′51″N 31°15′44″E / 30.0475°N 31.2622°E / 30.0475; 31.2622

ח'אן אל-ח'ליליערבית: خان الخليلي) הוא בזאר מפורסם במרכז ההיסטורי של קהיר בירת מצרים. המקום הוקם כמרכז מסחר בתקופת הסולטנות הממלוכית ונקרא על שם אחד מהח'אנים ההיסטוריים שלו.

במאה ה-21 משמש אזור הבזאר אתר משיכה תיירותי מרכזי בקהיר ומושך אליו תיירות חוץ ופנים. המקום מהווה גם בית לאומנים מצריים רבים ולסדנאות העוסקות בייצור של מלאכות יד מסורתיות ומזכרות. השם ח'אן אל-ח'לילי התייחס היסטורית למבנה בודד באזור; כיום הוא מתייחס לכל רובע הקניות.[1]

היסטוריה

סוחרים בחאן אל ח'לילי. 1882

אזור ח'אן אל-ח'לילי נבנה במקור על שטח שהיה חלקו הדרומי של הארמון המזרחי של הח'ליפות הפאטמית ואתר הקבורה של הח'ליפים הפאטמים ("קבר הזעפרן" (ער')). קהיר כולה הייתה במקורה עיר-ארמון סגורה בפני האוכלוסייה הכללית, והפכה למרכז כלכלי פתוח רק תחת שלטונו של סלאח א-דין שהפיל את הח'ליפות הפאטמית בשנת 1171.

השוק עצמו נוסד בתקופה הממלוכית, כאשר בזמן שלטונו של הסולטאן ברקוק (1382–1399), אחד מאנשיו, ג'הרקס אל-ח'לילי, הרס את מאוזוליאום הח'ליפים הפאטמים כדי להקים חאן גדול בלב העיר. החאן נקרא על שמו – ח'אן אל-ח'לילי – ולימים השם הפך לכינוי של כל האזור.

בתחילת המאה ה-16, הסולטאן קאנסוה אל-ע'ורי (אנ'), שהיה הסולטאן הממלוכי הפעיל האחרון של מצרים (שלט 1501–1516), שינה את מבנה כל האזור באמצעות מסע נרחב של הריסה ובנייה מחדש. הוא הרס את החאן המקורי שבנה אל-ח'לילי ובנה אותו מחדש בשנת 1511. במשך מאות שנים הוא נודע כ"חאן אל-פיסקיה" ("הח'אן של המזרקה"), ומאוחר יותר כ"ויכאלה אל-קוטן" ("ויכאלת הכותנה"). אל-ע'ורי גם הקים את שוק אל-נאבולסי הסמוך שכלל שערי אבן מונומנטליים. וניסה להטיל תוכנית בינוי סדירה יותר על האזור.

מתקופת הממלוכים ואילך, אזור ח'אן אל-ח'לילי היה מורכב ממספר חאנים וויכאלות (אנ') (סוגים של מבני מסחר) מרכזיים המקובצים יחד, עם רחובות שוק ביניהם. עד סוף התקופה הממלוכית בתחילת המאה ה-16, היו 21 חאנים וויכאלות במחוז. משלטונו של אל-ע'ורי ואילך, האזור נקשר עם סוחרים טורקיים, ובמהלך התקופה העות'מאנית (אחרי 1517) התרכזה באזור זה הקהילה הטורקית של קהיר.

במאות ה-19 וה-20 עבר האזור שינויים ופיתוחים משמעותיים נוספים לצד התפתחויות עירוניות גדולות בקהיר המודרנית ממערב. רחוב אל-מוסקי, רחוב שוק פופולרי כיום, נוצר על ידי חיתוך ברקמת העיר העתיקה ליצירת רחוב ניצב (פחות או יותר) לרחוב אל-מועיז (אנ').

פיגועי טרור

השוק היה יעד לטרור מספר פעמים במהלך השנים. ב-7 באפריל 2005, במסגרת סדרת פיגועים שהתרחשה בקהיר (אנ'), מחבל מתאבד פוצץ עצמו ליד מסגד אל-חוסיין ושוק ח'אן אל-ח'לילי. בפיגוע נהרגו 21 אנשים (אחד-עשר מצרים, שני תיירים צרפתים, אמריקאי אחד ושבעה זרים שמוצאם לא נמסר). חקירת האירוע הובילה למעצרם של כ-225 חשודים, ארבעה מהם נידונו בהמשך למאסר עולם על חלקם בפיגוע. הפיגוע הרחיק תיירים ממצרים בכלל ומח'אן אל-ח'לילי בפרט למשך זמן מה.

ב-22 בפברואר 2009 היה ח'אן אל-ח'לילי שוב יעד לפיגוע טרור (אנ'). התקרית התרחשה בשעה 18:30 בערב מול בית קפה הומה אנשים שהתאספו לצפות במשחק כדורגל. מטען חבלה שהכיל מסמרים ורסיסי מתכת התפוצץ מתחת לספסל בכיכר. בפיגוע נהרגה תיירת צרפתייה בת 17 ו-24 אנשים נפצעו, ביניהם 17 צרפתים, תייר גרמני, שלושה תיירים סעודים ושלושה מצרים. מטען נוסף לא התפוצץ ונוטרל על ידי כוחות הביטחון. בעקבות האירוע נעצרו שלושה חשודים, אך לא הייתה נטילת אחריות מידית מצד ארגון טרור כלשהו. הפיגוע עורר חששות לגבי חזרתן של קבוצות מיליטנטיות אסלאמיות להתמקד בפגיעה בתעשיית התיירות המצרית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ח'אן אל-ח'לילי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. Seif, O.; Spencer, J. Khan Al-Khalili: A Comprehensive Mapped Guide to Cairo's Historic Bazaar. American University in Cairo Press, 1991.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ח'אן אל-ח'לילי40924093Q1061621