ועדה מיוחדת לחקירת פעולות ישראל המשפיעות על זכויות האדם של העם הפלסטיני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הוועדה המיוחדת לחקירת פעולות ישראל המשפיעות על זכויות האדם של העם הפלסטיני וערבים אחרים בשטחים הכבושים (UNSCIIP), הנקראת בקצרה "הוועדה המיוחדת לפעולות ישראל", הוקמה כתוצאה מהחלטה מספר 2443 של העצרת הכללית של האומות המאוחדות, ב-19 בדצמבר 1968.[1]

מטרת הוועדה הוא לפקח על "כיבוד ויישום זכויות האדם בשטחים הכבושים". הוועדה מורכבת מנציגי שלוש מדינות החברות באו"ם, הממונים על ידי נשיא העצרת הכללית של האומות המאוחדות.

החל מיוני 2019 ראש הוועדה הוא המשפטן מוהן פיריס (אנ'), שהוא שגריר סרי לנקה באו"ם. חברי הוועדה הנוספים הם שגריר מלזיה באו"ם ושגריר סנגל באו"ם.[2]

מטרות הוועדה

הוועדה המיוחדת הוקמה כדי לבדוק את השפעתו של הכיבוש הישראלי על תושבי השטחים הפלסטיניים. הוועדה מכינה מדי שנה דו"ח הסוקר את פעולות ישראל המשפיעות על הפלסטינים, בהן הקמה והרחבה של התנחלויות, יישום תנאי אמנת ז'נבה הרביעית ואפשרויות למימוש זכות השיבה. המנדט של הוועדה המיוחדת מתחדש מדי שנה על ידי העצרת הכללית של האו"ם.

על פי מחקר של לורי אלן מאוניברסיטת לונדון, פעילות הוועדה לאורך השנים תרמה לכך שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוגדר כבעיה מדינית, שנדרש עבורה פתרון מדיני. בנוסף לכך, היא הצביעה על המשפט הבינלאומי כמקור לתמיכה בזכויות הפלסטינים, בהתאם לרוח מגילת האומות המאוחדות.[3]

דו"חות הוועדה

הוועדה מפרסמת דו"ח אחת לשנה. הדו"חות מוגשים לעיונה של הוועדה הרביעית של העצרת הכללית של האומות המאוחדות. להלן הדיווחים משנת 2022 ואילך.

דו"ח 2022

דו"ח מס' A/77/501 מתאריך 3 באוקטובר 2022[4] מכיל סקירה של מספר נושאים, בהם הסגר על רצועת עזה והחשש ממשבר הומניטרי, עלייה במספר ההרוגים הפלסטינים מירי כוחות צה"ל, עלייה במקרי אלימות מצד מתנחלים, הפללה ומעצר של פעילי זכויות אדם, וכן פגיעה בעיתונאים, כאשר המקרה הבולט בדו"ח הוא הירי בשירין אבו עאקלה. נושא נוסף בסקירה הוא פינוי פלסטינים מהאזורים בהם הם מתגוררים, ובפרט באזור מסאפר יטא.

דו"ח 2023

דו"ח מס' A/78/553 פורסם בתאריך 25 באוקטובר 2023[5] אך מכסה אירועים שהתרחשו בין ספטמבר 2022 לספטמבר 2023. הדו"ח מכיל סקירה של מספר נושאים המתארים החמרה בזכויות האדם של הפלסטינים ואת העלייה החדה במקרי אלימות מתנחלים ובמקרי מוות בעימותים עם כוחות צה"ל. הדו"ח מכיל התייחסות נרחבת לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, המתוארים בדו"ח כמייצגים בממשלה את הימין הקיצוני ואת ציבור המתנחלים, ומטרתם להכשיר מאחזים שנבנו באופן בלתי-חוקי ולאשר בניית אלפי יחידות דיור בהתנחלויות, תוך הפרה של החוק הבינלאומי והחלטות האו"ם.

דו"ח 2024

דו"ח מס' A/73/363 מתאריך 20 בספטמבר 2024[6] מכיל סקירה של הפרת זכויות אדם בשטחים הפלסטיניים וברמת הגולן. הוא קובע כי פעולות ישראל במלחמת חרבות ברזל תואמות את המאפיינים של רצח עם, וכי ישראל מיישמת מדיניות אפרטהייד ברצועת עזה, בגדה המערבית וברמת הגולן, בניגוד להחלטות האו"ם והוראות בית הדין הבין-לאומי לצדק. הדו"ח קורא לעסקים בין-לאומיים להימנע מפעילויות שתומכות בנוכחות הישראלית באזורים אלה.

תגובת ישראל

בדו"חות הוועדה נכתב כי ישראל סירבה לבקשות רבות של חברי הוועדה שביקשו לבקר בשטחים הפלסטיניים, וסירבה לשתף פעולה בהכנת דו"חות הוועדה.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ועדה מיוחדת לחקירת פעולות ישראל המשפיעות על זכויות האדם של העם הפלסטיני40027786Q7574502