Vegan Friendly

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ויגן-פרנדלי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
העמותה למען עתיד טבעוני
קובץ:Vegan friendly logo.svg
פעילות קידום טבעונות וזכויות בעלי חיים
התאגדות עמותה
מדינה ישראל
משרד ראשי שמעון התרסי 49, תל אביב, ישראל
מייסדים עמרי פז
יושב ראש עדי דניאל
מנכ"ל עמרי פז
מנהל פעילות אופק רון
תקופת הפעילות 2012–הווה (כ־13 שנים)
http://www.vegan-friendly.co.il/

העמותה למען עתיד טבעוני המוכרת בשם הפרויקט המוביל שלה "ויגן פרנדלי" (בעברית: ידידותי לטבעונים) היא עמותה ישראלית הפועלת לקידום טבעונות וזכויות בעלי חיים, אשר הוקמה בספטמבר 2012 על ידי עמרי פז.

פעילויות העמותה כוללים הסברה ותעמולה לטבעונות, אקטיביזם, פסטיבלים טבעוניים וכן עידוד מסעדות ובתי קפה להציע תפריט טבעוני וסימונם בתו ה-Vegan Friendly.

בין הפרויקטים בלטו במיוחד: פרויקט "עדות של אמא" בהשתתפות רותם סלע; ביקורו של גארי יורופסקי וסבב הרצאותיו בישראל; פרויקט "המשאית הטבעונית"; הקונגרס הטבעוני; VeganFest.

תו הויגן פרינדלי

מאגר עסקים ידידותיים לטבעונים

פרויקט ויגן פרנדלי הוא פרויקט שנועד ליצור היצע של מסעדות ובתי עסק שהם ידידותיים לטבעונים בישראל ובכך להפוך את הטבעונות לנגישה, זמינה ואפשרית יותר עבור מי שבוחר לעשות את המעבר לטבעונות או שפשוט רוצה להתנסות בטבעונות.

כשהפרויקט קם היו כ-20–25 עסקים ידידותיים לטבעונים בתחום המזון (לפי הסטנדרט של הויגן פרנדלי) בכל ישראל. היום, העמותה מציגה מעל 150 מסעדות ומעל 200 עסקים בתחום המזון שהם ויגן פרנדלי, ובהן רשתות בתי קפה ומסעדות מובילות עם עשרות סניפים בפריסה ארצית.[1]

בנוסף, במסגרת פרויקט ויגן פרנדלי, פעלה העמותה גם להכניס לכל האינדקסים המובילים של מסעדות ושירותי משלוחים באינטרנט קטגוריה של מסעדות ויגן פרנדלי, על מנת להנגיש את הטבעונות גם באינדקסים של כלל האוכלוסייה, כגון אתר מפה. כמו כן ועל מנת לחזק את בעלי העסקים ונותני השירות הטבעונים, הקימה העמותה אינדקס נוסף - אינדקס לבעלי עסקים ונותני שירותים שהם טבעונים בשלל תחומי החיים.

במסגרת פרויקט ויגן פרנדלי, העמותה ממשיכה לפעול במגוון תחומים: שיתופי פעולה עם רשתות מזון ועסקים גדולים במשק כדי להפוך אותם לטבעונים וידידותיים לטבעונים; סימון תפריטים בסימון טבעוני; הורדת החיוב הנוסף עבור חלב סויה; מתן ייעוץ לעסקים שמעוניינים להפוך לויגן פרנדלי; ועוד.

סימון מוצרים

החל מפברואר 2013 החלה העמותה את פרויקט סימון המוצרים הארצי. במסגרת פרויקט זה פועלת העמותה לסימון מוצרי מאכל וטיפוח טבעונים בסימון "Vegan", ברשתות השיווק הגדולות ובחברות שונות בשוק הישראלי. המטרה של פרויקט זה היא להנגיש את הטבעונות לציבור הרחב, ולהפוך את חווית הקניה של מוצרים טבעוניים לפשוטה ונעימה יותר. נכון להיום, קיימות מעל ל-100 חברות שונות בשוק אשר מסמנות למעלה מ-3,000 מוצרים בתו הארצי לסימון מוצרים. בין חברות אלו ניתן למצוא את חברת טבעול, ופלים מן, השדה, הרדוף, ליב, סופרהב, וולדה, מרשל, אלטמן אדמה, קיבוץ עינת, עומר הגליל, סלטי צבר, עלית ועוד.

הקונגרס הטבעוני

בכל שנה בחודש מרץ, העמותה למען עתיד טבעוני מקיימת את הקונגרס הטבעוני, שנערך באולם דוהל ובו לוקחים, בנוסף למארגנים, הארגונים המובילים בארץ בתחום הטבעונות כגון: אנונימוס, שב"י, תנו לחיות לחיות, פרויקט ההרצאה ומחתרת הפרוות. באירוע מציגים הארגונים את פעילותם מתוך השאיפה לגייס מתנדבים לפרויקטים עתידיים.

הסברה וחינוך

שלט חוצות משקיף על נתיבי איילון עם הכיתוב "היום הראשון והאחרון שלנו ביחד". השלט נתלה לקראת חג השבועות, מאי 2017

העמותה פעילה מאוד בתחום של אקטיביזם טבעוני, הסברה וחינוך. מאז הקמת העמותה, יזמה וביצעה העמותה, בין היתר, את הפרויקטים הבאים:

  • ביקור גארי יורופסקי בישראל: בספטמבר 2012 ליוותה העמותה את ביקורו הראשון של פעיל זכויות בעלי החיים גארי יורופסקי לישראל, סייעה בתיאום הרצאותיו ונתנה תמיכה לוגיסטית לכל הכרוך בביקור. באוקטובר 2013 הביאה העמותה, בשיתוף עם פרויקט ההרצאה, את גארי יורופסקי לישראל לשם קידום הטבעונות והעלאת המודעות לסבלם של בעלי החיים במשקים. כל ההרצאות לווו בהרצאת אורח נוספת בתחום רווחת בעלי חיים או אקולוגיה ומזון טבעוני.
  • הרצאות: מתנדבי העמותה העבירו הרצאות בנושא טבעונות, בריאות ואיכות הסביבה ללא תשלום במוסדות שונים כגון מוסדות לימוד, חברות הייטק, מקומות עבודה, מתנסים, הרצאות על הבר בתי קפה, מסעדות ועוד.
  • "עדות של אמא": סרטון הסברה בהשתתפותה של הדוגמנית והשחקנית הטבעונית רותם סלע, העוסק בצד האכזרי של תעשיית החלב. פרויקט זה זכה לחשיפה אדירה ונצפה על ידי כמיליון ישראלים וגרם לאלפי אנשים לשנות את הרגלי הצריכה שלהם.
  • המשאית הטבעונית: פרויקט בשיתוף פעולה עם תנו לחיות לחיות, מדובר בפרויקט הגדול ביותר שנעשה בישראל בהסברה טבעונית. משאית ענקית, עטופה בתמונה של עגל וכלב עם הציטוט "למה ללטף אחד ולאכול את השני?", עם מסכי פלזמה עצומים עליהם הוקרנו סרטונים מתעשיית המזון מן החי, נסעה במשך חודש ימים מקריית שמונה ועד אילת. המשאית עצרה בעשרות רבות של ערים ברחבי הארץ, ומתנדבים חילקו אוכל טבעוני, וסיפקו הסברה טבעונית בדבר תעשיית המזון מן החי.
  • טבעונות בקלות: המדריך לטבעוני המתחיל: סרטון הדרכה קצר אשר מספק את כל המידע הבסיסי ההכרחי לכל מי שמעוניין לעבור לטבעונות. הסרטון, שמלווה ביועצת תזונתית, מתייחס להיבטים התזונתיים של המעבר לטבעונות, לשאלות נפוצות, לצרכים של ספורטאים, לאכילה בחוץ ועוד. הסרטון נצפה על ידי כ-70 אלף אנשים.
  • המונית הטבעוניתמונית שירות של קו 5 נסעה במשך חודש ימים ברחבי תל אביב עטופה בתמונות ענק ומסרים המקדמים טבעונות.
  • מנטה מרקט: מגזין הבריאות "מנטה" בשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב והעמותה למען עתיד טבעוני, הקים את "מנטה מרקט" - שוק ענק במתחם "התחנה" שבתל אביב שרובו טבעוני לחלוטין. בשוק עשרות דוכני מזון טבעוני וסדנאות בנושא טבעונות. מיזם מנטה מרקט סייע בהחדרת הטבעונות למיינסטרים. בעקבות הצלחת מיזם זה, הוקמו שוקי "מנטה מרקט" גם בקניון שרונים, מתחם התחנה בירושלים ואפילו בחיפה.
  • מילקאאוט: העמותה בשיתוף עם תנו לחיות לחיות הקימה לקראת חג השבועות בשנים 2013 ו-2014 דוכני הסברה עם טעימות של תחליפי מוצרי חלב טבעוניים, לצד מערך חלוקת חומרי הסברה בפריסה ארצית על נזקי תעשיית החלב והתחליפים הצמחיים הזמינים בשוק.
  • אירועי פאנל מומחים: העמותה יזמה והפיקה מספר רב של אירועי פאנל מומחים בתחומים של תזונה, קולינריה, ספורט, משפחה ועוד, על מנת לתת מענה לשאלות ולקשיים שעימם מתמודדים פעמים רבות טבעונים או אנשים בדרכם לטבעונות.
  • חלוקת חומרי הסברה: העמותה הדפיסה חומרי הסברה עם מידע אודות השקרים לכאורה של תעשיית המזון מן החי, והפיצה אותם ברחבי הקמפוסים של המכללות והאוניברסיטאות בארץ, וכן במרכזי בריאות, קופות חולים ומוקדים הומי אדם.
  • שלטי חוצות: במאי 2017, שבוע לפני חג השבועות שמתאפיין בקמפיינים גדולים לצריכת חלב, העלתה העמותה שלט חוצות ענק על שתי פאות של "בית אגד" בתל אביב המשקיף על נתיבי איילון. בשלט נראתה פרה מנשקת עגל קטן מבעד לסורגים, והכיתוב היה: "היום הראשון והאחרון שלנו ביחד". בפאה השנייה נכתב "תעשיית החלב מפרידה תינוקות מאימהות ושולחת אותם לשחיטה". עלות השלט הייתה מעל 100 אלף שקלים, שמומנו מתרומות.[2][3]

הפקת אירועי טבעונות

מאז הקמתה הפיקה העמותה אירועים שונים אשר מעבר להיותם אירועי התרמה הם נועדו להעביר מסר חשוב וברור של צורת חגיגה אחרת תוך הדגשת זה שהמעבר לטבעונות לא צריך להיות כרוך בהסתגרות בבית ובסגפנות.

העמותה הפיקה וערכה את הפסטיבלים והאירועים הבאים:

2013:

  • פסטיבל שבועות ללא גבינות
  • מסיבת בריכה
  • VeganFest - פסטיבל הטבעונות הגדול בעולם. הפסטיבל התקיים ב-5 באוקטובר 2013 ובו השתתפו 10,000 בני אדם.[4]

2014:

  • הקונגרס הטבעוני הראשון
  • Festivegan - פסטיבל אוכל טבעוני במשך שבועיים ב-50 מסעדות ברחבי הארץ.
  • המנגל הטבעוני - הפנינג העל האש הטבעוני הגדול ביותר שנעשה אי פעם בארץ אליו הגיעו כ-1500 משתתפים.
  • פסטיבל שבועות ללא גבינות - אחד מהאירועים הגדולים שנעשו בארץ בתחום הטבעונות אליו הגיעו כ-2000 חוגגים.

חשיפה תקשורתית

מאז שהעמותה נוסדה באוגוסט 2012, היא הצליחה באמצעות הקמפיינים, אירועים ופרויקטים שלה להגיע לעשרות כתבות, מאמרים, מהדורות חדשות תוכניות רדיו כתבות תחקיר ועוד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לדוגמה: רשת קפה גרג, דומינו'ס פיצה, קפה ג'ו ועוד.
  2. ^ היום הראשון והאחרון שלנו ביחד, באתר טבעוניוז
  3. ^ יותם יעקבא, ‏בחג שבועות התנועה הטבעונית עולה לליגה של הגדולים, באתר מעריב אונליין, 24 במאי 2017
  4. ^ מרים מונדרי, הפסטיבל הטבעוני הראשון, באתר של "רשת 13", 8 באוקטובר 2013 (במקור, מאתר "nana10").
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

Vegan Friendly28586803