השקעה פסיבית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

השקעה פסיבית בשוק ההון מתבצעת באמצעות רכישת תעודות סל או מוצרים פיננסיים שעוקבים אחר מדדי שוק מגוונים (סל של עשרות, מאות או אלפי מניות). בהשקעה פסיבית הביצועים של תיק ההשקעות זהים כמעט לגמרי לביצועים של מדד המניות הנבחר. לדוגמה, השקעה פסיבית בתעודת סל שעוקבת אחר מדד ת"א 125, תייצר רווחים (או הפסדים) בהתאמה לביצועים של כלל החברות במדד בתקופת ההשקעה.[1][2]

משך ההשקעה

משקיעים פסיביים בדרך כלל רוכשים תעודות סל או קרנות "מחקות מדד" - בתקווה לייצר רווחים בטווחים ארוכים.[3] השקעה לטווח ארוך אמורה גם למזער את החשיפה לתנודתיות חזקה בשווקים (דוגמת ההתרסקות של שווקים ברחבי העולם בשנים 2008–2009).[4]

ניהול ההשקעה

השקעה פסיבית אינה דורשת ניהול שוטף של תיק ההשקעות, מפני שהיא לא מתבססת על בחירה (סלקציה) של מניות, ואינה מצריכה פעולות שוטפות של רכישה ומכירה. מכאן נובעת העובדה שניהול פסיבי מתבצע בעלויות נמוכות בהרבה מניהול השקעות אקטיבי.[5]

ביצועים

כלכלנים בכירים בעולם, כולל וורן באפט, ברטון מלכיאל (אנ'), ויליאם שארפ (חתן פרס נובל), רוברט שילר (אנ') (חתן פרס נובל) ואחרים, מצביעים על כך שמדובר באסטרטגיית השקעה אופטימלית עבור רוב המשקיעים הפרטיים בבורסה.[6][7][8][9] זאת בהתבסס על עקרונות של פיזור סיכונים, עלויות ניהול נמוכות וביצועים היסטוריים מרשימים של מדדים דוגמת S&P 500 בטווחים ארוכים.[10]ישנן גישות שונות כמובן, ומשקיעים דוגמת דייוויד סוונסן (אנ') וג'ון טמפלטון (אנ') מציגים אסטרטגיות השקעה חלופיות.

סיכון

השקעות פסיביות אינן מתאימות לכל סוגי המשקיעים מפני שהן דורשות בדרך כלל אופק השקעה ארוך והתמודדות פסיכולוגית עם תנודתיות חזקה בשוק (סיכון). כמו בכל אפיק השקעה בבורסה, ישנם שיקולים אישיים ופסיכולוגיים שיש לקחת בחשבון לפני החלטה על השקעה, בדגש על ניהול סיכונים.[11][12] בכל תעודת סל מתקיימות רמות סיכון שונות הנובעות ממאפייני המדינה (או המדינות), הסקטור (או הסקטורים) ושווי השוק של החברות במדד. השקעה במדינות מפותחות, המתאפיינות ביציבות יחסית, נוטה להיות השקעה בטוחה יותר מהשקעה במדינות מתפתחות ופחות יציבות. השקעה בחברות בעלות שווי שוק גבוה נחשבת בטוחה יותר מהשקעה בחברות קטנות יחסית.[13] מודעות למגוון הסיכונים שבכל תעודת סל או תיק השקעות היא עניין חשוב ביותר. מומלץ גם להיוועץ בבעלי ידע וניסיון לפני כל החלטה בתחום.

הערכות שווי וניסיונות לתזמן את מועד הרכישה והמכירה

יוג'ין פאמה (אנ') (חתן פרס נובל) סבור שמחיר המניות בשוק משקף את סך כל המידע הציבורי שקיים ביחס לאותן המניות (The Efficient Markets Hypothesis (אנ')). מכאן נובעת הגישה הרווחת בקרב כלכלנים לפיה קשה עד בלתי אפשרי לנבא אם שוק המניות של מדינה/מדינות או סקטור מסוים, מתומחר באופן גבוה או נמוך באופן יחסי. במילים אחרות, קיים קושי מובנה בכל ניסיון לתזמן רכישה או מכירה של תעודות סל. התאוריה פותחה גם על ידי פרופסור ברטון מלכיאל (אנ') מאוניברסיטת פרינסטון במסגרת: The Random Walk Hypothesis (אנ'). חתן פרס נובל רוברט שילר (אנ') מוסיף מימד מרכזי נוסף לדיון. שילר מצביע על תפקידה של הפסיכולוגיה החברתית (תופעות עדר, תגובות שרשרת, התבססות על תקשורת המונים ועוד) כתופעה שמייצרת "בועות" ותנודתיות חזקה בשווקים.

התפתחות היסטורית

תעודות הסל הראשונות הופיעו בארצות הברית בשנות ה-70 של המאה ה-20 והפופולריות שלהן גוברת מאז. כיום מנוהלים טריליוני דולרים ברחבי העולם באופן פסיבי.[14]

בישראל ניתן לבצע השקעות פסיביות במסגרת קופות גמל בניהול אישי (IRA), קרנות השתלמות "מחקות מדד" ותיקי השקעות בבורסה. קרנות פנסיה ובתי השקעות אחדים מאפשרים רכישת מוצרים "מחקי מדד".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Floyd, David (2003-11-25). "Passive Investing". Investopedia (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-06-02.
  2. ^ תעודת סל, ויקיפדיה, 2017-05-22
  3. ^ ראו כאן
  4. ^ Staff, Investopedia (2003-11-25). "Buy And Hold". Investopedia (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-06-04.
  5. ^ "כך תשקיעו בזול - הסולידית". הסולידית. 2014-04-18. נבדק ב-2017-06-01.
  6. ^ Nobel Laureates in economics advise | Market Long Run, Market Long Run (באנגלית אמריקאית)
  7. ^ Tuchman, Mitch. "The 5 times Warren Buffett talked about index fund investing". MarketWatch (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-06-04.
  8. ^ Indexed Investing, web.stanford.edu
  9. ^ "The Professor Who Was Right About Index Funds All Along". Bloomberg.com. 2016-09-22. נבדק ב-2017-06-04.
  10. ^ What is the average annual return for the S&P 500? | Investopedia, www.investopedia.com
  11. ^ Bloch, Brian (2013-06-05). "Avoid These Common Investing Psychology Traps". Investopedia (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-06-04.
  12. ^ Staff, Investopedia (2005-07-03). "Risk Management". Investopedia (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-06-04.
  13. ^ "Types of Investment Risks". Investopedia (באנגלית אמריקאית). 2008-06-02. נבדק ב-2017-06-02.
  14. ^ Ben Eisen, Investors Now Have More than $4 Trillion in Exchange-Traded Products, WSJ, ‏2017-05-10 (באנגלית אמריקאית)