השבעתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הנשיא טראמפ נושא את נאום ההשבעה במהלך טקס השבעתו

ההשבעה של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית נערכה ב-20 בינואר 2017, במהלכה הושבע דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית ה-45. בטקס הציבורי השתתפו על פי ההערכות בין 300,000 אנשים ל-600,000 אנשים[1]. טקס ההשבעה נערך כנהוג בחזית המערבית של בניין הקפיטול ששוכן בוושינגטון די.סי, ההשבעה פתחה את היום הראשון בתקופת כהונה בת ארבע השנים של טראמפ כנשיא ושל מייק פנס כסגן נשיא ארצות הברית. אירועי ההשבעה כללו את טקס ההשבעה הראשי, ארוחת צהריים, תהלוכה, נשף וטקס דתי.

הטקס נוהל על ידי נשיא בית המשפט העליון של ארצות הברית, ג'ון רוברטס. רוברטס השביע את טראמפ, ואת פנס השביע קלרנס תומאס, הוותיק מבין שופטי בית המשפט העליון של ארצות הברית[2].

רקע

ההשבעה סימנה את שיאו הרשמי של תהליך העברת הנשיאות מהנשיא היוצא ברק אובמה לנשיא הנבחר, דונלד טראמפ אשר זכה בבחירות לנשיאות שנערכו ב-8 בנובמבר 2016 ויום לאחר מכן הוכרז כנשיא הנבחר[3], טראמפ נבחר רשמית בהצבעת חבר האלקטורים שנערכה ב-19 בדצמבר באותה השנה[4][5], זכייתו של טראמפ אושרה באופן סופי בהצבעה בקונגרס שהתקיימה ב-6 בינואר 2017[6].

עם השבעתו, הפך טראמפ לנשיא הראשון שנבחר חרף העובדה שהוא ללא ניסיון פוליטי או צבאי[7], עוד שיא ששבר טראמפ היא העובדה שהוא האדם המבוגר ביותר והעשיר ביותר שנכנס לתפקיד נשיא ארצות הברית. אשתו של טראמפ, מלניה טראמפ שבר גם היא שיא בכך שהיא הגברת הראשונה השנייה שנולדה מחוץ לארצות הברית (הראשונה הייתה לואיזה אדמס שנולדה בממלכת בריטניה הגדולה)

תכנון ההשבעה

ההשבעה תוכננה על ידי ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי ההשבעה.

ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי ההשבעה

טקס ההשבעה וארוחת הצהריים לנשיא הנבחר טראמפ וסגן הנשיא הנבחר פנס תוכננו על ידי ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי השבעה, הוועדה שהורכבה מהסנאטורים האמריקאים: רוי בלאנט שהיה יו"ר הוועדה, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל, מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, יו"ר בית הנבחרים, פול ראיין, מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים, קווין מקארתי ומנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים, ננסי פלוסי[8].

ועדת השבעה פרסמה את הלו"ז המלא של אירועי ההשבעה ב־21 בדצמבר 2016[9].

ועדת ההשבעה הנשיאותית

ועדת ההשבעה הנשיאותית ארגנה כמה אירועים נוספים היו בבהנחיית הנשיא הנבחר וסגן הנשיא הנבחר[10]. יו"ר הוועדה היה תומאס ברק ג'וניור שהיה משקיע נדל"ן ומכר ותיק של טראמפ. חברי הוועדה היו אנשי העסקים והנדבנים היהודים, בני הזוג אלדסון, שלדון ומרים, ג'יל אייקן (אשתו של הטייקון האמריקאי, קרל אייקן), הרולד האם, מנכ"ל חברת קידוחי הנפט קונטיננטל ריסורסס ואף וודי ג'ונסון שהיה בעלי חברת התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון[11][12].

חברי הוועדה הצליחו לגייס סכום של כ-107 מיליון דולר, סכום כפול מהסכום שגייסה וועדת ההשבעה הקודמת[13].

אירועים לפני ההשבעה

הפסגה הדיפלומטית: ארוחת הערב

ביום שלישי, 17 בינואר, הגיע טראמפ לוושינגטון הבירה וזאת על מנת להשתתף בארוחת ערב מתוקשרת שנועדה לשמש כפגישת הכרה מוקדמת בין דיפלומטים זרים ופקידי ממשל לבין טראמפ[14]. הארוחה ותוארה על ידי הוול סטריט ג'ורנל כאירוע הבולט ביותר שקדם להשבעה[15]

המועמד המוביל לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, מייקל פלין, רקס טילרסון, שהיה המועמד המוביל של טראמפ לתפקיד מזכיר המדינה, שגריר ישראל בארצות הברית לשעבר, רון דרמר וראש עיירית ניו יורק לשעבר, רודי ג'וליאני, כ-200 דיפולמטים זרים נכחו בארוחה. על פי העיתון "הבוסטון גלוב" וסוכנות הידיעות AP, התפריט של הארוחה כלל פילה מיניון ואלסקה אפויה.

קונצרט ה-Make America Great Again

ב-19 בינואר בערב אירח טראמפ את חגיגת ה-"Make America Great Again!". החגיגות כללו קבלת פנים, קונצרט והופעות של לי גרינווד (אנ'), 3 Doors Down, טובי קית' ומספר זמרים נוספים[16][17], גם השחקן ג'ון ווייט נכח אף הוא באירוע.

האירוע הסתיים בביצוע של להקה צבאית אמריקאית ששרה את השיר הפטריוטי האמריקאי, מזמור הקרב על הרפובליקה.

אירועי ההשבעה

טקס ההשבעה

רוי בלאנט, שהיה כאמור יו"ר הוועדה שאחראית על טקס ההשבעה פתח את אירועי ההשבעה בשעה 11:41 ונאם נאום קצר ונתן את הבמה לשלושה אנשי דת שהעבירו קריאות דתיות[18][19].

בשעה 11:54, השביע שופט בית המשפט העליון, קלרנס תומאס את מייק פנס לתפקיד סגן נשיא ארצות הברית ה-48 של ארצות הברית, כאשר אחת מידיו של פנס מונחת על ספר תנ"ך אישי, בצהריים השביע שופט בית משפט עליון נוסף, ג'ון רוברטס את דונלד טראמפ לנשיא ה-45 של ארצות הברית[20].טראמפ גם הוא הושבע בעת שהוא מחזיק בספר תנ"ך[21]. לאחר ההשבעה ביצעה תזמורת חיל הנחתים את ההמנון הנשיאותי המסורתי, הידד למנהיג.

בטקס נכחו אנשי ממשל רבים. בהם הנשיא היוצא ברק אובמה, סגן הנשיא היוצא ג'ו ביידן, הנשיאים לשעבר ביל קלינטון, ג'ימי קרטר וג'ורג' ווקר בוש, בנוסף לכך גם 2 סגני נשיאים קודמים, דיק צ'ייני ודן קווייל ואף יריבתו של טראמפ בבחירות, הילרי קלינטון[22][23].

גודל הקהל

לפני האירוע, סוכנויות פדרליות ומקומיות התכוננו לכך שבין 700,000 ל-900,000 אנשים יהיו נוכחים בטקס[24][25], טראמפ עצמו ניבא כי בטקס ההשבעה תהיה "אחוז בלתי צפוי ואולי שיא השתתפות מכל ההשבעות"[26].

מומחים להערכת גודל קהל שצוטטו על ידי הניו יורק טיימס העריכו כי כ-160,000 בני אדם היו באזורי המול בשעה שקדמה לנאומו של טראמפ.[27] פרופסור למדעי ההמונים קית סטיל עדיין העריך את הנוכחות הכוללת נע בין כ-300,000 אנשים ל-600,000 אנשים (שליש ממהערכה שנתנו מומחים לנוכחות בהשבעתו הראשונה של אובמה בה היה ככל הנראה בין 1.1 מיליון אנשים ל-1.8 מיליון אנשים)[28][29].

במסיבת עיתונאים שהתקיימה ב־21 בינואר הצהיר שון ספייסר, דובר הבית הלבן הנכנס שמינה הנשיא הטרי טראמפ, כי הקהל "היה הקהל הגדול ביותר שהיה עד כה להשבעה, תקופה, באופן אישי וגם ברחבי העולם"[30], והאשים את התקשורת בדיווחים כוזבים הערכת הקהל היא "להפחית את התלהבות מההשבעה"[31][32].

מקורות רבים הדגישו את העובדה כי מרבית הצהרותיו של ספייסר היו שגויות ואף אנשים האשימו אותו בהטעייה מכוונת של הנתונים[33][34], בתגובה להבהרות התקשורת לאמינות ההצהרות של טראמפ וספייסר הגיעה לאולפני רשת NBC היועצת האסטרגית של טראמפ, קליאן קונוויי והתראיינה בתוכניתו של העיתונאי צ'אק טוד, במהלך הראיון טוד שאל את קוונוי על אמינות הנתונים והיא טענה בתגובה כי ספייסר רק הציג "עובדות אלטרנטיביות"[35][36].

נאום ההשבעה

הנשיא הטרי טראמפ נשא את נאום הפתיחה, הנאום ארך כ-16 דקות ובמהלכו הקריא טראמפ כ-1,433 מילים[37][38]. הנאום היה הנאום הקצר ביותר מאז השבעתו של ג'ימי קרטר לנשיאות ב-1977.

בסוף דצמבר 2016 אמר טראמפ כי הוא כותב את הטיוטה הראשונה לנאום הפתיחה שלו וציין את נאומי ההשבעה של ג'ון פ. קנדי ורונלד רייגן כמושא השראה[39]. טראמפ התעקש כי הוא כתב בעצמו את הנאום, אף שעיתון הוול סטריט ג'ורנל דיווח כי הוא נכתב על ידי עוזריו הבכירים של טראמפ, סטיבן מילר וסטיבן באנון[40].

בנאום טראמפ התחייב לסיים את מה שתיאר כ"קטל אמריקאי" ואמריקה דיסטופית[41] והקריא נאום שאנשים רבים טענו כי הוא תוקפני ואף ארסי[42][43] ואף התחייב לפתוח עידן חדש בפוליטיקה האמריקאית, מלבד זאת טראמפ חזר מספר פעמים על סיסמתו הידועה "אמריקה לפני הכל" (ששימשה גם את הנשיא וודרו וילסון ואת הנשיא וורן הרדינג), הסיסמה שימשה אותו בקמפיין הבחירות והתייחסה לשינוי גישה בהתנהלות הכלכלית ובניהול יחסי החוץ של ארצות הברית. בנוסף לכך כ-3 אנשי דת נשאו ברכות בנאום (ובכך העלו את מספר התפילות שהתקיימו בטקס לכ-6 תפילות). אנשי הדת שנשאו את הברכות היו הרב מרווין האייר[44], המטיף הנוצרי, פרנקלין גרהאם (אנ') (אחד מבניו של הכומר בילי גרהאם), הקרדינל של ניו יורק, טימותי מ. דולן (אנ'), הכומר סמואל רודריגס (אנ') והמטיפה הנוצרית, פאולה וויט (אנ'). הזמרת בת ה-16, ג'קי אוונצ'ו שרה את ההמנון הלאומי בתום הטקס[45].

האירועים שלאחר הטקס

לאחר טקס ההשבעה ליוו טראמפ, מלניה, מייק וקארן את הנשיא לשעבר ברק אובמה ואת הגברת הראשונה לשעבר מישל אובמה לטקס פרידה שנערך בצד המזרחי של הקפיטול, בטקס טראמפ ואובמה שוחחו מעט ולאחר מכן הועלה הזוג אובמה למסוק שהסיע אותם לכיוון בסיס אנדרוז, באותו הזמן נסעו ג'ו ביידן וג'יל ביידן בלימוזינה לכיוון גבעת הקפיטול, משם לקחו רכבת מתחנת הרכבת יוניון לדובר שבדלאוור.

המצעד

המצעד החגיגי

מסלול המצעד שכלל תזמורות צעידה מנציגות של כל מדינות ארצות הברית היה לאורך שדרת פנסילבניה והחל מאזור גבעת הקפיטול והסתיים בחלק הצפוני של הבית הלבן[46], טראמפ ומלניה נסעו מרבית המצעד במכונית הנשיאותית אך יצאו ממנה פעמיים ואף המשיכו מנהג ארוך שנים בו צעדו חלק קצר מהדרך, גם פנס וקארן צעדו חלק מהמצעד[47][48].

במהלך רוב המצעד נסעו הנשיא טראמפ והגברת הראשונה מלניה טראמפ בלימוזינה המשוריינת בה השתמש הנשיא בגלל איומי ביטחון פוטנציאליים. הנשיא והגברת הראשונה יצאו מהלימוזינה פעמיים[49] וצעדו בשדרות פנסילבניה ובכך המשיכו מנהג ארוך שנים[50], סגן הנשיא פנס ואשתו קארן צעדו בדרך המסע בכמה נקודות גם עם ילדיהם[51].

המצעד נמשך כשעתיים ונערך בשעות אחר הצהריים והערב שלאחר ההשבעה[52], במצעד השתתפו כ-8,000 אנשים[53].

הנשף

הנשיא דונלד טראמפ והגברת הראשונה מלניה טראמפ השתתפו בכ-3 נשפים רשמיים שנערכו במהלך ערב יום ההשבעה[54][55], במהלך הנשפים לבש טראמפ טוקסידו שחור, חולצה לבנה מכופתרת ועניבת פרפר שחורה. מלניה טראמפ לבשה שמלה לבנה, שעוצבה על ידי מעצב האופנה הצרפתי-אמריקאי הרווה פייר[56][57]. פייר עיצב גם שמלות לגברות ראשונות אחרות בהן לורה בוש, הילרי קלינטון ומישל אובמה.

נשף החירות, אחד משני הנשפים הרשמיים שנערכו במרכז הכנסים וולטר א. וושינגטון, היה התחנה הראשונה של הערב עבור הנשיא והגברת הראשונה הטריים. הנשף השני בו השתתף הזוג היה נשף החופש, שהתקיים גם במרכז הכנסים וולטר א. וושינגטון.

הנשף השלישי והאחרון היה נשף שנערך במוזיאון הבנייה הלאומי, כרטיסים חינם לנשף חולקו לחיילים במילואים, נכי הצבא האמריקאי ומקבלי מדליית הכבוד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Frostenson, Sarah (24 בינואר 2017). "A crowd scientist says Trump's inauguration attendance was pretty average". Vox. אורכב מ-המקור ב-28 ביולי 2017. נבדק ב-13 ביולי 2017. To try to settle the question of how many people attended the inauguration ceremony on the National Mall in Washington, DC, we reached out to Keith Still, a professor of crowd science at Manchester Metropolitan University in the UK. (He analyzed aerial shots of the crowds of both President Obama's 2009 inaugural address and President Trump's for The New York Times.) His conclusion is that the crowd on the Mall on Friday was roughly one-third the size of President Obama's. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "VP Pence to be sworn in by Clarence Thomas". WPSD-TV. Associated Press. 13 בינואר 2017. אורכב מ-המקור ב-15 בינואר 2017. נבדק ב-16 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ Flegenheimer, Matt (9 בנובמבר 2016). "Donald Trump Is Elected President in Stunning Repudiation of the Establishment". The New York Times. אורכב מ-המקור ב-21 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Pérez-Peña, Richard (19 בדצמבר 2016). "Donald Trump Completes Final Lap, Electoral College, to White House". The New York Times. ISSN 0362-4331. אורכב מ-המקור ב-19 בדצמבר 2016. נבדק ב-19 בדצמבר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ Jacobs, Ben (19 בדצמבר 2016). "Electoral college formally elects Donald Trump as president". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. אורכב מ-המקור ב-19 בדצמבר 2016. נבדק ב-19 בדצמבר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ "Congress certifies Trump's election victory". CBS News. אורכב מ-המקור ב-8 בינואר 2017. נבדק ב-16 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  7. ^ Nwakunor, Gregory (20 בינואר 2017). "America stands still for Trump". The Guardian. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ "The 58th Inaugural Committee". Joint Congressional Inauguration Committee. אורכב מ-המקור ב-20 בינואר 2017. נבדק ב-17 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ "Presidential Inaugural Committee (PIC) Unveils Inaugural Schedule of Events". 58th Presidential Inauguration Committee. 21 בדצמבר 2016. אורכב מ-המקור ב-19 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ "The 58th Presidential Inauguration". 58pic2017.org. אורכב מ-המקור ב-20 בדצמבר 2016. נבדק ב-19 בדצמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ "President-Elect Trump Announces Presidential Inaugural Committee Leadership". donaldjtrump.com. אורכב מ-המקור ב-27 בדצמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ Roberts, Roxanne (6 בדצמבר 2016). "Trump inaugural chairman promises a celebration of 'harmony, inclusion and democracy'". The Washington Post. אורכב מ-המקור ב-28 ביולי 2017. נבדק ב-12 בדצמבר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  13. ^ Sanders, Linley (18 בינואר 2018). "Trump's inauguration money is still missing one year after his administration took control of the White House". Newsweek. אורכב מ-המקור ב-3 בספטמבר 2018. נבדק ב-2 בספטמבר 2018. {{cite news}}: (עזרה)
  14. ^ Hensch, Mark (17 בינואר 2017). "Trump lands in DC for pre-inaugural dinner". The Hill. אורכב מ-המקור ב-20 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  15. ^ Bender, Michael (17 בינואר 2017). "Chairman's Global Dinner Most Exclusive Event Preceding Trump Inauguration". The Wall Street Journal. אורכב מ-המקור ב-21 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  16. ^ Karsen, Shira (19 בינואר 2017). "YouTube Sensations The Piano Guys Perform at Trump's Inaugural Concert: Watch". Billboard. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  17. ^ Roberts, Randall (20 בינואר 2017). "Trump inauguration performers Lee Greenwood and Tim Rushlow talk about performing at celebrations in Washington". Los Angeles Times. אורכב מ-המקור ב-24 בינואר 2017. נבדק ב-25 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  18. ^ "Unprecedented Prayer on Display at Trump Inauguration". CBN News. 21 בינואר 2016. אורכב מ-המקור ב-21 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  19. ^ "Missouri State Chorale performs 'Now We Belong' at inauguration". CNN. 20 בינואר 2016. אורכב מ-המקור ב-28 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  20. ^ Diaz, Daniella; Tatum, Sophie; Wills, Amanda; Love, Alysha (21 בינואר 2017). "Trump inauguration: Live coverage". CNN. אורכב מ-המקור ב-20 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  21. ^ Stracqualursi, Veronica (18 בינואר 2017). "The symbolism of Trump's two inaugural Bible choices, from Lincoln to his mother". The Washington Post. אורכב מ-המקור ב-21 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  22. ^ Merica, Dan; Schleifer, Theodore. "Bill, Hillary Clinton to attend Trump Inauguration". CNN. אורכב מ-המקור ב-16 בינואר 2017. נבדק ב-15 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  23. ^ Jackson, David M. (3 בינואר 2017). "Hillary Clinton, Bill Clinton, George W. Bush to attend Trump inauguration". USA Today. אורכב מ-המקור ב-3 בינואר 2017. נבדק ב-3 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  24. ^ Kutner, Max (21 בינואר 2017). "Inauguration and Women's March, By The Numbers". Newsweek. אורכב מ-המקור ב-23 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  25. ^ Swalec, Andrea (13 בינואר 2017). "How Many People Will Attend Trump's Inauguration? Why to Take Turnout Estimates With a Grain of Salt". NBC. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  26. ^ Nukols, Ben (18 בינואר 2017). "Inaugural crowds sure to be huge _ but how huge?". The Big Story. Associated Press. אורכב מ-המקור ב-13 בפברואר 2017. נבדק ב-16 במרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  27. ^ Wallace, Tim; Parlapiano, Alicia (22 בינואר 2017). "Crowd Scientists Say Women's March in Washington Had 3 Times More People Than Trump's Inauguration". The New York Times. אורכב מ-המקור ב-13 במרץ 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  28. ^ Meyer, Robinson (20 בינואר 2017). "How Will We Know Trump's Inaugural Crowd Size?". The Atlantic. אורכב מ-המקור ב-24 בפברואר 2017. נבדק ב-13 ביולי 2017. This is how the estimate for the 2009 inauguration was reached. Stephen Doig, a professor at Arizona State University, consulted a satellite image released by the company DigitalGlobe and concluded that about 1.1 million people had watched the ceremonies from the National Mall. But the D.C. government, working off the same satellite image and the reports of federal and municipals employees, arrived at a much larger figure: 1.8 million. {{cite web}}: (עזרה)
  29. ^ Millward, David. "Trump inauguration turnout dwarfed by Obama in 2009". The Daily Telegraph. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  30. ^ דובר הבית הלבן על השבעת טראמפ: "הכי הרבה צופים אי פעם, נקודה", באתר וואלה!‏, 22 בינואר 2017
  31. ^ Thompson, Catherine. "Spicer Assails Media For 'Misrepresenting' Inauguration Crow". Talking Points Memo. אורכב מ-המקור ב-23 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  32. ^ Chiacu, Doina; Lange, Jason (22 בנובמבר 2017). "White House vows to fight media 'tooth and nail' over Trump coverage". אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  33. ^ "Trump Spokesman Sean Spicer's Lecture on Media Accuracy Is Peppered With Lies". Vanity Fair. 21 בינואר 2017. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  34. ^ Kessler, Glenn. "Spicer earns Four Pinocchios for false claims on inauguration crowd size". The Washington Post. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  35. ^ Jaffe, Alexandra. "Kellyanne Conway: WH Spokesman Gave 'Alternative Facts' on Inauguration Crowd". NBC News. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  36. ^ אורלי אזולאי | וושינגטון, ממשל טראמפ מציג: עובדות אלטרנטיביות, באתר ynet, 22 בינואר 2017
  37. ^ Italiano, Laura (20 בינואר 2017). "Trump's inauguration speech was really, really short". New York Post. אורכב מ-המקור ב-20 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  38. ^ Sean Rossman, How short was President Donald Trump's speech? (אורכב 06.04.2017 בארכיון Wayback Machine), USA Today (January 20, 2017).
  39. ^ "Trump tells visitors he's drafting his inaugural speech with Reagan and Kennedy in mind". The Washington Post. אורכב מ-המקור ב-22 בינואר 2017. נבדק ב-29 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  40. ^ Max Greenwood (21 בינואר 2017), Miller and Bannon wrote Trump inaugural address: report, אורכב מ-המקור ב-26 בינואר 2017, נבדק ב-28 בינואר 2017 {{citation}}: (עזרה)
  41. ^ אורי פסובסקי, דונלד טראמפ הכריז מלחמה על הגלובליזציה, באתר כלכליסט, 22 בינואר 2017
  42. ^ כתבי חדשות 2, ‏טראמפ בנאום ההשבעה: "נמחק את האסלאם הקיצוני", באתר ‏מאקו‏‏, ‏20 בינואר 2017‏
  43. ^ חמי שלו, נאום ההשבעה האפל של טראמפ היה המשך ישיר לקמפיין המסית שלו, באתר הארץ, 21 בינואר 2017
  44. ^ - ערוץ 7, "אם אשכחך ירושלים" בהשבעת טראמפ, באתר ערוץ 7, 21 בינואר 2017
  45. ^ ציפי שמילוביץ | ניו־יורק, הנשיא הנבחר בחר, באתר ynet, 29 בדצמבר 2016
  46. ^ Cooper, Rachel (20 בינואר 2017). "Inaugural Parade 2017". About.com. אורכב מ-המקור ב-26 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  47. ^ PBS NewsHour (20 בינואר 2017). "President Donald Trump walks parade route on Inauguration Day 2017". אורכב מ-המקור ב-26 בינואר 2017. נבדק ב-2 בפברואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  48. ^ "President Donald Trump walks parade route on Inauguration Day 2017". CNN News. 24 בינואר 2017. אורכב מ-המקור ב-9 בספטמבר 2017. נבדק ב-2 בפברואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  49. ^ Paletta, Damian (20 בינואר 2017). "Trump Hops Out of Car a Second Time -- But Not in Front of His Hotel". אורכב מ-המקור ב-23 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  50. ^ Hauser, Christine (19 בינואר 2017). "The Inaugural Parade, and the Presidents Who Walked It". The New York Times. אורכב מ-המקור ב-23 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  51. ^ Cook, Tony (20 בינואר 2017). "Day 1 for Mike Pence, America's new vice president". The Indianapolis Star. אורכב מ-המקור ב-9 בספטמבר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  52. ^ Tilford, Julia (20 בינואר 2017). "How long will Trump's presidential inauguration last? Start, end time for Friday's events". Mic.com. אורכב מ-המקור ב-20 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  53. ^ McCaskill, Nolan (30 בדצמבר 2016). "Trump's inaugural parade lineup announced". Politico. אורכב מ-המקור ב-25 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  54. ^ Stracqualursi, Veronica (19 בינואר 2017). "The Tick-Tock of Donald Trump's Inauguration". ABC News. אורכב מ-המקור ב-21 בינואר 2017. נבדק ב-21 בינואר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  55. ^ "PHOTOS: Trump Ends Inauguration Day His Way, With Dances At 3 Balls". NPR. אורכב מ-המקור ב-21 בינואר 2017. נבדק ב-22 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  56. ^ נאוה סילוורה‏, לבן של תקווה (וגם של מישל וג'קי): מלניה טראמפ בנשף ההשבעה, באתר וואלה!‏, 21 בינואר 2017
  57. ^ יעקב זיו, ‏גנבה את ההצגה: מלניה טראמפ כיכבה בטקסי ההשבעה, באתר מעריב אונליין, 22 בינואר 2017


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37303797השבעתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית