הרמן הולרית'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרמן הולרית'
העתק של מכונת הטבולוציה המוקדמת של הולרית', עם מכונת מיון כרטיסים (מימין)
כרטיס מנוקב של הולרית'

הרמן הולרית' אנגלית: Herman Hollerith; ‏29 בפברואר 1860 - 17 בנובמבר 1929) היה סטטיסטיקאי אמריקני ממוצא גרמני, אשר פיתח מכונת טבולציה מבוססת כרטיס ניקוב במטרה להכניס נתונים סטטיסטיים שמקורם במיליוני פיסות מידע לתוך טבלאות. "מכונת טבולציה" (Tabulating machine) הייתה מכונה מכנית-חשמלית לסכימה של נתונים.

חייו

הולרית' נולד בבאפלו שבניו יורק למהגר גרמני, פרופ' גאורג הולרית (Georg Hollerith) מכפר קטן ליד נוישטט אן דר ויינשטראסה. נרשם לסיטי קולג' של ניו יורק בשנת 1875 וסיים את לימודיו בבית הספר למכרות של אוניברסיטת קולומביה עם תואר "מהנדס מכרות" בשנת 1879. בשנת 1880, בעודו גר במנהטן, הוא נרשם כמהנדס מכרות והשלים את לימודיו לתואר דוקטור בשנת 1890 באוניברסיטת קולומביה. בשנת ב-15 בספטמבר 1890, נשא לאישה את לוסיה בברלי טלקוט. לזוג נולדו 6 ילדים (3 בנים ו-3 בנות). הולרית' העריך 3 דברים מלבד את המצאותיו: את מוצאו הגרמני, את פרטיותו ואת חתולו ביסמרק. הוא אהב סיגרים ויין משובחים וכסף. הוא סלד ממס רכוש.

הולרית' נפטר בשנת 1929 כתוצאה מהתקף לב ונקבר בבית הקברות אואק היל שבג'ורג'טאון וושינגטון.

טבולציה אלקטרונית של מידע סטטיסטי

לאחר ששאב עידוד מג'ון שאו בילינגס [1], פיתח הרמן הולרית' מנגנון לקריאה. הרעיון העיקרי היה שכל המידע האישי יכול להישמר בצורה מספרית. הולרית' הבחין שאם ניתן יהיה לחורר מספרים בעמודות על גבי הכרטיסים, ניתן יהיה למיין את הכרטיסים באופן מכני ואז לסכום את העמודות הרלוונטיות. ב-8 בינואר 1889, קיבל הולרית' אישור על הפטנט שלו.

המצאות ועסקים

הולרית' בנה מכונות תחת חוזה עבור לשכת מפקד האוכלוסין של ארצות הברית אשר השתמשו בהן על מנת לבצע טבולציה למפקד האוכלוסין של ארצות הברית משנת 1890 בפרק זמן של 2.5 שנים. פרק הזמן שלקח לבצע זאת עבור המפקד של 1880 היה כ-7 שנים. הולרית' הקים בשנת 1896 עסק פרטי בשם "Tabulating Machine Company". רוב לשכות מפקדי האוכלוסין בעולם וכן חברות ביטוח שכרו ציוד מתוצרתו ורכשו את כרטיסיו. על מנת לאפשר למכונה שלו לפעול הוא המציא את מנגנון הזנת הכרטיסים האוטומטי הראשון בהיסטוריה. מכונת הטבולציה משנת 1890 נועדה לפעול רק עם כרטיסים ממפקד 1890. לוח תקעים במודל I משנת 1906 אפשר למכונת הטבולציה לבצע מטלות שונות ללא צורך לבנות את המכונה כל פעם מחדש. המצאות אלו היו היסוד לתעשיית המידע המודרנית.

בשנת 1911 חברו ארבע חברות (ביניהן זו של הולרית') לחברה בשם CTR ‏ (ראשי תיבות של "Computing Tabulating Recording Company")[2].

תחת הנהלתו של תומאס ווטסון שונה שם החברה ל-IBM בשנת 1924.

לקריאה נוספת

  • Austrian, G.D. (1982). Herman Hollerith: The Forgotten Giant of Information Processing. Columbia. מסת"ב 0231051468.
  • Hollerith, Herman (1890). In connection with the electric tabulation system which has been adopted by U.S. government for the work of the census bureau. Ph.D. dissertation. Columbia University School of Mines.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרמן הולרית' בוויקישיתוף
קברו של הולרית'

הערות שוליים

  1. ^ Lydenberg, Harry Miller (1924). John Shaw Billings: Creator of the National Medical Library and its Catalogue, First Director of the New York Public Library. American Library Association. p. 32.
  2. ^ "IBM Archives: Frequently Asked Questions" (PDF). Some accounts of the merger forming CTR state that three corporations were merged. This reference notes that only three of the four merged corporations are represented in the CTR name. That may be the reason for the differing accounts.