רבי חיים שלמה ליבוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי חיים שלמה ליבוביץ
לידה ה'תרצ"ד
ברנוביץ', בלארוס
פטירה י"ח באדר א' ה'תשע"ו (בגיל 82 בערך)
מדינה ישראל
חותנים אברהם יצחק רוטשטיין
ראש ישיבת קמניץ
1964, תשכ"ד – 2016, תשע"ו
(כ־52 שנים)
מקביל ל רבי אשר ליכטשטיין, רבי יצחק שיינר, הרב ברוך דב ליכטשטיין
בנו הרב ברוך דב ליבוביץ ←
ראש ישיבת פוניבז'
2007, תשס"ז – 2016, תשע"ו
(כ־9 שנים)
מקביל ל רבי גרשון אדלשטיין, הרב ברוך דוב פוברסקי

רבי חיים שלמה ליבוביץ (ה'תרצ"ד, 1933 - י"ח באדר א' ה'תשע"ו, 27 בפברואר 2016) היה ראש ישיבות קמניץ ופוניבז'.

ביוגרפיה

נולד בברנוביץ', בלארוס, לצייטה לאה ורבי יעקב משה, בנו של רבי ברוך בר ליבוביץ. המשפחה התגוררה בשכנות לסבו. דודו היה רבי ראובן גרוזובסקי. בשנת ת"ש נמלטה המשפחה עם תלמידי ישיבת כנסת בית יצחק לווילנה. הם הצליחו לברוח לארץ ישראל באנייה שבה נמלטו גם רבי דוד פוברסקי ומשפחתו ורבי יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, והתיישבו בירושלים. אביו הקים את ישיבת קמניץ בישראל, עם גיסו רבי משה ברנשטיין.

למד בישיבת תפארת צבי ובישיבת חברון, ובמקביל השתתף בשיעוריו של אביו. בהמשך למד אצל רבי יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק ואצל בנו רבי יוסף דוב, עם הקמת ישיבת בריסק. בשנת ה'תשכ"א נישא לסימא (נפטרה בה'תשע"ט[1]), בתו של רבי אברהם יצחק רוטשטיין, מנהל בית היתומים דיסקין בירושלים. בני הזוג התגוררו בשכונת מקור ברוך ומאוחר יותר במאה שערים. לאחר פטירת אביו בסיון תשכ"ד התמנה במקומו לראשות ישיבת קמניץ. הוא העביר בישיבה שיעורים מדי יום ושיעור כללי שבועי. העביר גם "חבורות" בביתו לבני ישיבות ואברכים. בפרט עסק בהסברת חידושיו של סבו רבי ברוך בר בספרו הלמדני "ברכת שמואל".

בשנת תשס"ז עבר להתגורר לסירוגין גם בבני ברק בדירה שהקצתה לו ישיבת פוניבז', שבה התחיל לכהן כראש ישיבה, לצד ראשי הישיבה הוותיקים, רבי גרשון אדלשטיין והרב ברוך דב פוברסקי. הוא הרצה בישיבה שיעורים יומיים וכלליים עד סמוך לפטירתו.

הרב ליבוביץ נפטר ביום שבת י"ח באדר א' ה'תשע"ו, 27 בפברואר 2016. הלווייתו יצאה למחרת מהיכל ישיבת פוניבז' בבני ברק, ועברה בהיכל ישיבת קמניץ בירושלים. הוא נקבר בליל כ' באדר א' בהר המנוחות בירושלים.

בתשע"ח יצא ספרו "משנת רבי חיים שלמה - על מסכת שבת", מכתביו ומסיכומים של בנו הרב עוזיאל מלימודם המשותף. יצא עם ספרו של סבו הרב ברוך בער, כתבי ברכת שמואל - על מסכת שבת.
לאחר פטירתו הקים בנו הרב עוזיאל את מוסדות ברכת שמואל לזכרו, ובהם: כולל אברכים, ישיבה בירושלים וישיבה בבית שמש.

משפחתו

אחיו היה הרב זלמן נטע, מחבר סדרת הספרים ברכת יעקב (על שם אביהם). בין גיסיו: הרב נחום רוטשטיין, ראש ישיבת נזר התורה; הרב עוזיאל משה רוטשטיין, מחבר ספרי "נחלת משה"; הרב דב צבי רוטשטיין; רבי בן ציון פלמן ורבי פינחס שרייבר.

הרב ליבוביץ שיכל בן ובת בחייו.

מבניו:

מחתניו:

ספריו

  • שיעורי רבנו חיים שלמה, על מסכתות הנלמדות בעולם הישיבות, יוצא לאור על ידי בנו. יו"ל על מסכתות גיטין בבא קמא ובבא בתרא. בחלק השני של בבא בתרא הודפסו גם כתבים חדשים של סבו רבי ברוך בער.
  • שיעורי הגרח"ש, על המסכתות הנלמדות בעולם הישיבות, תשע"ז.  
  • משנת רבי חיים שלמה על מסכת שבת, בצירוף כתבים של סבו רבי ברוך בר, כתבי ברכת שמואל על מסכת שבת, תשע"ח נערך ויצא לאור על ידי בנו, הרב עוזיאל.
  • משנת המועדים יו"ל ע’’י נכדו הרב ברוך בער ליבוביץ
  • חידושי תורה ופנינים בעניני פסח, עובדות והנהגות.[2]
  • חידושי תורה ופנינים בעניני שבועות, עובדות והנהגות, תשע"ו.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חיים שלמה ליבוביץ35055699Q6628867