הפצצת שווייץ במלחמת העולם השנייה
הפצצת שווייץ במלחמת העולם השנייה הייתה סדרה של התקפות אוויריות על שטחה של שווייץ, שנערכו על ידי מטוסי בעלות הברית, וגרמו לאבידות בנפש ולנזקי רכוש. לטענת בעלות הברית נעשו התקפות אלו בשוגג. שווייץ חששה שההתקפות או חלקן היו מכוונות ונועדו ללחוץ עליה להפסיק את שיתוף הפעולה הכלכלי שלה עם גרמניה.
רקע
- ערך מורחב – שווייץ במלחמות העולם
במהלך המלחמה שמרה שווייץ על נייטרליות. מיקומה - הגובל בגרמניה, צרפת, איטליה ואוסטריה - הביא לכך שבמהלך חלק ניכר מן המלחמה היא הייתה מוקפת כליל בטריטוריות שבשליטת צבאות מדינות הציר. פעולות אוויריות רבות של בעלות הברית כוונו אל מטרות של מדינות הציר ששכנו בקרבת גבולותיהן עם שווייץ.
במהלך המלחמה חדרו מטוסי כל הצדדים הלוחמים אל המרחב האווירי של שווייץ. לא פעם ניצלו מטוסי בעלות הברית את שמי שווייץ כנתיב אווירי בטוח יותר בדרך לתקיפת מטרות במדינות הציר או בדרך חזרה מהן. צוותי מטוסים שנפגעו גם העדיפו לא פעם להנחיתם בשטח שווייץ ולהימנע על ידי כך מנפילה בשבי גרמני או איטלקי. בעקבות זאת עצרה שווייץ והחזיקה בשטחה במהלך המלחמה כ-1,700 אנשי צוות אוויר אמריקניים.
במהלך המלחמה הופעלו צופרי ההגנה האווירית בשווייץ כ-7,000 פעמים. חיל האוויר של שווייץ לא היה מסוגל, מבחינת מספר מטוסיו ואיכותם, למנוע את החדירות למרחב האווירי של המדינה, אם כי מדי פעם הפילו מטוסי הקרב שלו מפציצים של בעלות הברית שחדרו למרחב האווירי של שווייץ (כפי שקרה במרץ 1944) או שאילצו אותם לנחות בשטח שווייץ.[1]
ההתקפות
במהלך 1940 ערכו מטוסי חיל האוויר המלכותי הבריטי התקפות קלות על ציריך, בזל, ז'נבה והעיר הסמוכה לה רוון (Revens). ב-1 באוקטובר 1943 תקפו מטוסים אמריקניים את העיר סמדן (Samedan) שבדרום-מזרח שווייץ וגרמו לנזק לרכוש.
ההתקפה החמורה ביותר על שטח שווייץ אירעה ב-1 באפריל 1944, כאשר 50 מפציצי B-24 אמריקניים, בדרכם להפצצת לודוויגסהאפן אם ריין (Ludwigshafen am Rhein) שבגרמניה, תקפו את העיר שאפהאוזן (Schaffhausen) שבצפון שווייץ, כ-230 קילומטרים ממטרתם. עקב ההתקפה נהרגו 40 (או 50) איש, 150 נפצעו ונגרם נזק רב לרכוש. באותו אירוע הותקפו בטעות גם ערים נוספות בגרמניה ובשווייץ. ממשלת שווייץ עמדה על קיום חקירה ביחס לסיבות לאירוע. חוקרי בעלות הברית מצאו כי תנאי מזג אוויר גרועים גרמו להתפזרות מבני המפציצים האמריקניים מעל צרפת, ושרוחות עזות כמעט והכפילו את מהירותם של חלק מהמטוסים וגרמו לבלבול של הנווטים שלהם ולהתקפת המטרות השגויות בשווייץ, גרמניה וצרפת.
במהלך 1944 התקיפו בעלות הברית גם את קובלנץ, קורנול (Cornol), נידרוונינגן (Niederweningen) ותאיינגן (Thayengen), השוכנות כולן בצפון שווייץ, בקרבת הגבול הגרמני.
ב-22 בפברואר 1945 תקפו מפציצים אמריקניים יישובים בצפון-מזרח שווייץ. עיקר הנזק נגרם לעיר שטיין אם ריין. באירוע זה נהרגו 21 אנשים.
ב-4 במרץ 1945 תקפו ששה מפציצי B-24 את העיר ציריך והטילו עליה 12.5 טון של פצצות ו-12 טון של פצצות תבערה. שבעה אנשים נהרגו. באותו זמן תקפו מטוסים אחרים את בזל ב-12.5 טון פצצות ו-5 טון של פצצות תבערה. מטרתם של המטוסים שתקפו את ציריך הייתה העיר אשאפנבורג (Aschaffenburg) שבקרבת פרנקפורט, כ-400 קילומטרים משם, והם סטו מן הנתיב וסברו שהם תוקפים את פרייבורג שבגרמניה.
ב-1945 גם הותקפה פעמיים העיר קיאסו (Chiasso) בקנטון טיצ'ינו שבדרום שווייץ. ההתקפה האחרונה על שווייץ הייתה ב-16 באפריל 1945 נגד העיר ברוסיו (Brusio) שבדרום-מזרח שווייץ.
ההתקפות בשוגג נעשו בעיקר על ידי מפציצים, אך אירע גם שמטוסי קרב-הפצצה ערכו יעפי צליפה על שטחה של שווייץ.
בעלות הברית תירצו את ההפצצות בטעויות ניווט וטעויות אנוש של צוותי המטוסים, תקלות טכניות ותנאי מזג האוויר. השווייצרים מצדם חששו כאמור שההתקפות נועדו ללחוץ עליהם לקטוע את שיתוף הפעולה הכלכלי שלהם עם גרמניה.
פיצויים
באוקטובר 1944 שילמה ארצות הברית לשווייץ פיצויים על ההתקפה על שאפהאוזן בסכום של 4 מיליון דולר. בנוסף לכך, ב-1949 הגיעה ארצות הברית להסכם עם שווייץ על תשלום פיצוי סופי על נזקי הגוף והרכוש שנגרמו עקב ההתקפות השונות על שטחה בסכום כולל של 14.4 מיליון דולר (כ-190 מיליון דולר במחירי 2012).
ביוני 1945 נערך בבריטניה משפט צבאי נגד מפקד המטוס המוביל של המטוסים האמריקניים שתקפו את ציריך שלושה חדשים קודם לכן ונגד קצין הניווט שלו. אב בית הדין היה קולונל ג'יימס סטיוארט, השחקן הנודע, ששירת במהלך המלחמה בחיל האוויר של צבא ארצות הברית. נקבע שהגורמים להפצצה השגויה היו תנאי מזג האוויר ותקלות טכניות, ושני הנאשמים זוכו.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- The Diplomacy of Apology: U.S. Bombings of Switzerland during World War II
- תיאור של הפצצת שאפהאוזן (בגרמנית)
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] הפצצת שווייץ במלחמת העולם השנייה20396382