המכלול:אקטואליה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אחד המאפיינים המבדילים בין המכלול לאנציקלופדיות המודפסות, ובמידה מסוימת גם בינה ובין אנציקלופדיות אינטרנט ממוסדות, היא זיקתה ההדוקה לאקטואליה, זיקה הבאה לידי ביטוי בדרכים שונות.

במידה רבה המכלול הוא "אנציקלופדיה של ההווה" - הפירוט שבו מוצגים בה אירועי המאה ה-21 גדול במידה ניכרת מזה שבו מוצגים אירועי מאות קודמות, וככל שאנו נעים אחורנית בזמן, הייצוג למידע דל יותר.

כתיבה בנושאים אקטואליים

כיוון שבמכלול יש ערכים רבים העוסקים בנושאים דינמיים (אדם חי, ארגון פעיל, הר געש שמתפרץ לעתים וכדומה) עדכונם המהיר של ערכים אלה, באירועים המתרחשים מדי יום, הוא חלק מפעילות התחזוקה השוטפת של המכלול. פטירתו של אדם שיש ערך עליו במכלול מביאה מידית לעדכון הערך באירוע זה, ומלווה בדרך כלל בפעילות שניתן לכנותה "גמילות חסד של אמת" - הגהה יסודית של הערך והרחבתו במידע נוסף המתפרסם עם הפטירה. גם אירועים פחות דרמטיים בחייו של אדם, כגון מינויו לתפקיד חדש, מתעדכנים במהירות. בעדכונים כאלה באה לידי ביטוי הבעיה בהיצמדות לאקטואליה - הצורך להבחין בין עיקר לטפל. האם היה חשוב לציין בערכו של מפכ"ל המשטרה לשעבר, רוני אלשיך, שכניסתו לתפקידו מתעכבת בימים אחדים משום שנפגע ברגלו? בראייה ארוכת טווח אין ספק שזהו פרט טפל, שאין מקומו באנציקלופדיה, אך בטווח הקצר, המידי, נדרש לציין מידע זה, כדי להסביר מדוע כניסתו לתפקיד מתעכבת. כיוון שכך, פרט זה נוסף לערך בזמנו, והוסר מהערך כאשר אלשיך נכנס לתפקידו.

לעתים מביאים אירועי חדשות לכתיבתם של ערכים חדשים. מינוי של אדם לחבר הכנסת, העלאתו של קצין צה"ל לדרגת תת-אלוף, בחירתו של אדם לראשות עירייה, זכייתו של אדם בפרס חשוב וכדומה, הם אירועים המצריכים יצירת ערך על האדם (כאשר לא היה ערך אודותיו קודם לכן). גם אירועים בולטים אחרים, כגון אסון רב נפגעים, מצריכים יצירת ערך המתאר אותם. אלה דוגמאות לערכים חדשים שכתיבתם מוסכמת על הכל, אך אין זה גורלם של כל ערכי האקטואליה. מקובל הכלל "המכלול איננו עיתון", אך אין הסכמה על גבולות השפעתו של כלל זה, ועקב כך מתקיים לעתים דיון חשיבות בעקבות כתיבתו של ערך אקטואלי. מחלוקת דומה מתקיימת לעתים בעניין הוספתם של פרטים לערך קיים. נישואים של אדם הם בוודאי סיבה לעדכון הערך העוסק בו.

לעתים נכתב ערך על אירוע מתמשך, תוך כדי התרחשותו. מבצע עופרת יצוקה נמשך 23 ימים, במהלכם נעשו בערך העוסק במבצע מאות עריכות, החל מיומו הראשון. יש מכלולאים הסבורים שראוי להתאפק ולא לכתוב על אירוע כזה תוך כדי התרחשותו, אלא להמתין זמן מה, כך שייכתב ערך בראייה היסטורית מסוימת. דעה זו אינה מקובלת על רוב המכלולאים, וערכים נכתבים ומשתנים תוך כדי אירועים כאלה. תוצאה לא מפתיעה של מצב זה היא שאירועי מערכות שהתרחשו בהווה (כלומר נכתבו תוך כדי התרחשות האירועים) מפורטים במידה ניכרת מאירועי מערכות שהתרחשו לפני היווסדה של המכלול.

בעדכון בנושאים אקטואליים המכלול תלוי בעיקר בעיתונים ובאתרי החדשות, ואלה לא תמיד מספקים את המידע. מעצרו של איש ציבור בחשד כלשהו זוכה לכותרות בולטות, אך זיכויו מודגש פחות, ולעתים אינו מדווח כלל. גם מותו של אדם שיצא מאור הזרקורים לפני שנים רבות עלול שלא להיות מדווח באמצעי התקשורת, ולעתים בני משפחה או ידידים הם שמביאים את המידע למכלול. כאשר בערך מעודכן מידע אישי (כגון הולדת ילד או פטירה) ואין לכך אסמכתא באמצעי התקשורת, ניתן לברר זאת באמצעות בדיקה בדפי פייסבוק או טוויטר של האדם או באתר האינטרנט שלו, או בפנייה עדינה במייל לאדם או לקרובי משפחתו. תבנית:אקטואלי משמשת להבהרה לקורא שלפניו מידע אקטואלי, שעלול להשתנות או להיות לא מדויק.

סוגיה מיוחדת שמעלה הטיפול באירועים אקטואליים היא ההתייחסות למידע שעל פרסומו הוטל צו איסור פרסום. המכלול נמנע בדרך כלל מפרסום מידע כזה, לעתים מחוסר מקור אמין להסתמך עליו, אך בעיקר מהרצון שלא להתעמת עם החוק. התכנסנו כאן כדי לכתוב אנציקלופדיה, ולא כדי לתת הסברים לחוקרי המשטרה.

תוצאה שלילית של העיסוק באקטואליה היא כניסתם למכלול של ביטויים כגון "בשנים האחרונות", "לאחרונה", "בזמן האחרון" וכדומה. המכלול נכתב לשנים רבות, ולכן אין בה מקום לביטויים כאלה. כלי הבדיקה האוטומטית, צ'קטי, מתריע על שימוש בביטויים אלה.

כתיבה ערכי רקע לנושאים אקטואליים

מימוש אנציקלופדי יותר של הרצון לעסוק באירועים אקטואליים הוא כתיבה והרחבה על ערכי רקע לנושא האקטואלי. דוגמאות:

  • כאשר התרחש אירוע מסוים בפינלנד, אולי אין צורך להקדיש לו ערך, אך איש לא יחלוק על כתיבת ערך המתאר את היישוב שבו התרחש האירוע.
  • כאשר מתקיים דיון ציבורי סביב הצעה לתיקון סעיף בחוק מסוים, כנראה אין הצדקה לכתיבת ערך על הצעה זו, אבל בוודאי יש הצדקה לכתוב ערך על החוק השלם שבו דנים.
הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0