הכנסה לנפש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכנסה חציונית ברוטו לנפש במדד כוח הקנייה, מבוסס על נתוני 2006–2012 מגאלופ

הכנסה לנפש (באנגלית: Per capita income, ובקיצור: PCI) או הכנסה ממוצעת היא מדד לקביעת ההכנסה הממוצעת שאדם מרוויח באזור נתון (עיר, אזור, מדינה וכו') בשנה מסוימת.

השימוש במדד

במדינות רבות, ההכנסה לנפש נקבעת באמצעות סקרי אוכלוסין רגילים, כמו סקר הקהילה האמריקאית (אנ').[1] סקר זה מאפשר חישוב של הכנסה לנפש הן עבור המדינה כולה והן עבור אזורים או קבוצות דמוגרפיות ספציפיות. עם זאת, השוואת הכנסה לנפש בין מדינות שונות לעיתים קרובות תהיה מורכבת, מכיוון שמתודולוגיות, הגדרות ואיכות הנתונים עשויים להשתנות באופן משמעותי.[2] מאז שנות ה-90, ה-OECD ערך סקרים קבועים בקרב 38 המדינות החברות בו, תוך שימוש במתודולוגיה סטנדרטית ובמערכת של שאלות.[3]

הכנסה לנפש משמשת לעיתים קרובות למדידת ההכנסה הממוצעת של מגזר ולהשוואת העושר של אוכלוסיות שונות. הכנסה לנפש משמשת לעיתים קרובות גם למדידת רמת החיים של מדינה. כאשר משתמשים בה להשוואת רמות הכנסה בין מדינות שונות, היא מתבטאת בדרך כלל באמצעות מטבע בינלאומי נפוץ, כגון אירו או דולר אמריקאי. מדד זה הינו אחד משלושת המרכיבים של מדד הפיתוח האנושי של מדינה.

מגבלות

בעוד שהכנסה לנפש יכולה להיות שימושית עבור מחקרים כלכליים רבים, יש לה גם מגבלות:

  • השוואות של הכנסה לנפש לאורך זמן צריכות להתחשב באינפלציה. ללא התאמה לאינפלציה, הנתונים נוטים להפריז בהשפעות הצמיחה הכלכלית.
  • השוואות בינלאומיות יכולות לתת תוצאה מעוותת על ידי הבדלי יוקר המחיה שאינם משתקפים בשערי החליפין. כאשר המטרה היא להשוות את רמת החיים בין מדינות, התאמה להבדלים בשווי כוח הקנייה תשקף בצורה מדויקת יותר את מה שאנשים באמת יכולים לקנות בכספם.
  • מדד הכנסה לנפש הוא ערך ממוצע, ואינו משקף את חלוקת ההכנסה במדינה או באזור שבו נערכה הבחינה. אם חלוקת ההכנסות של מדינה אינה מאוזנת באופן קיצוני, מעמד עשיר קטן יכול להגדיל את ההכנסה לנפש באופן משמעותי בעוד שלרוב האוכלוסייה אין שינוי בהכנסה. מבחינה זו, הכנסה חציונית שימושית יותר בעת מדידת שגשוג מאשר הכנסה לנפש, מכיוון שהיא פחות מושפעת מחריגים.
  • פעילות שאינה כספית, כגון סחר חליפין או שירותים הניתנים בתוך המשפחה, בדרך כלל לא נספרת. חשיבותם של שירותים אלה משתנה מאוד בין כלכלות.
  • ההכנסה לנפש אינה מתייחסת לשאלה אם ההכנסה מושקעת בגורמים העלולים לשפר את התפתחות האזור, כגון בריאות, חינוך או תשתיות.

הערות שוליים

  1. ^ "American Community Survey and Puerto Rico Community Survey: 2021 Subject Definitions". U.S. Census Bureau. p. 90. נבדק ב-2024-01-28.
  2. ^ "The world's richest countries in 2023". The Economist. ISSN 0013-0613. נבדק ב-2024-01-28.
  3. ^ Förster, Michael; d'Ercole, Marco (2012). Besharov, Douglas J.; Couch, Kenneth A. (eds.). Counting the poor: new thinking about European poverty measures and lessons for the United States. International policy exchange series. Oxford: Oxford Univ. Press. p. 28. ISBN 978-0-19-986058-6.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הכנסה לנפש39095898Q45918