החברה לפיתוח יפו העתיקה
החברה לפיתוח יפו העתיקה הוקמה בשנת 1961 על ידי ממשלת ישראל ועיריית תל אביב-יפו, ושמה לה ליעד לשקם את יפו העתיקה, אזור שבאותה עת היה מוכה מופקרות ופעילות עבריינית.
אחזקת מניות החברה התחלקה באופן שווה בין העירייה ובין הממשלה באמצעות מינהל מקרקעי ישראל והחברה הממשלתית לתיירות. במקביל אושרה תוכנית בינוי ערים חדשה ליפו העתיקה, וזו הייתה המסגרת לפעילותה של החברה במקום. הזכויות ברוב המבנים ביפו העתיקה הועברו לרשות החברה או נמסרו לה בחכירה. התל עליו שוכנת יפו העתיקה הוגדר כ"שמורה ארכיטקטונית" שמבניה ונופה ישומרו וישוחזרו, אגב פיתוח גנים וכיכרות בשטחים הפתוחים. בדרך זו קיוו הרשויות להפוך את האזור למרכז בילוי, אומנות ותיירות, ולמשוך אליו אוכלוסייה חדשה. עוד הוחלט, בצעד שזכה גם לביקורת, כי הזכות להתגורר ביפו העתיקה תינתן לאומנים בלבד, וזאת במטרה ליצור במקום רובע אומנים.
על התוכנית הופקד צוות אדריכלים שעליו נמנו יעקב יער, סעדיה מנדל, יונה פיטלסון ואליעזר פרנקל, ואשר עבדו יחדיו על תוכנית השימור בין השנים 1961-1962. בשנת 1965 הושלם פינוי תושבי האזור והחלו עבודות השיקום. במקביל נערכו במתחם חפירות ארכאולוגיות בארבעה אתרים. יפו העתיקה אכן שינתה את פניה במהלך העשורים שלאחר מכן. הפעילות העבריינית מוגרה, והאזור שופץ והפך למוקד משיכה לתיירים. מאידך נמתחה גם ביקורת על הפרויקט ולפיה הפיתוח נעשה לעיתים בצורה לא אותנטית שמנעה - יחד עם גורמים נוספים, ובהם גם ההחלטה לשכן במקום אומנים בלבד - מחיים עירוניים שוקקים להתפתח במקום.
על הפרויקטים בהם מטפלת החברה בהווה נמנים ניסוח תב"ע חדשה, הנהגת טיולי כרכרות ביפו העתיקה, שתפננה, בין היתר, לזוגות לפני חתונתם (הוצע השם "כרכלה") והקמת "מלון עדן" - מלון ומלון דירות במתחם בית החולים הצרפתי השוכן בפינת הרחובות יפת ולואי פסטר.
משרדי החברה שוכנים בסמטת מזל דגים ביפו העתיקה, והיא מפעילה את מרכז המבקרים התת-קרקעי שנחנך בכיכר קדומים בשנת 1993. במקום שבו שרידים ארכאולוגיה, מוצגת תערוכה אודות ההיסטוריה של העיר ומוקרן סרט אודותיה. עוד מפעילה החברה במקום לשכת מודיעין תיירותי וחנות מזכרות.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של החברה לפיתוח יפו העתיקה
החברה לפיתוח יפו העתיקה30040099