ההתאחדות הישראלית לצלילה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל ההתאחדות
סמליל ההתאחדות

ההתאחדות הישראלית לצלילה היא עמותה רשומה, המוגדרת כמלכ"ר ומאגדת אלפי צוללים החברים בה. ההתאחדות עוסקת בתחומים שונים ומגוונים – פיתוח מערכי הדרכה לכל רמות הצלילה, הסמכת צוללים ומדריכי צלילה, פעילות לניקיון ושימור הסביבה הימית, פעילות קהילתית, הקמה ותחזוקה של אתרי צלילה ועוד.

היסטוריה

ההתאחדות לפעילות תת-ימית (שמה הקודם של ההתאחדות הישראלית לצלילה) נוסדה בשנת 1966 על ידי מדריכי צלילה, יוצאי חיל הים ואנשי האגודה לארכאולוגיה תת-מימית. בשנות ה-70 דאגה ההתאחדות למיסוד הצלילה בארץ והחלה לקיים קורסי מדריכים מסודרים. מס' הצוללים בארץ היה אז קטן וכולם הכירו את כולם. התקופה התאפיינה בגישה קלילה וחופשית, שתרמה לריבוי תאונות הצלילה, בעיקר בחופי סיני. בראשית שנות ה-70 יצא צו הצלילה במרש"ל (מרחב שלמה), שהיה אז שטח צבאי בשליטה ישראלית. לקראת סוף העשור הושלם חוק הצלילה הספורטיבית, וההתאחדות מונתה לרשות המוסמכת לאכיפתו, תפקיד בו שימשה - לסירוגין - עד סוף 1997.

שנות ה-80 התאפיינו במיסוד קורסי הצלילה, הדרגות השונות וכללי הבטיחות. מניין חברי ההתאחדות גדל ממאות לאלפים, ויצא לאור לראשונה אוגדן צלילה, שהגדיר את הסטנדרטים ומערכי הקורסים השונים.

שנות ה-90 היו שנות השיא של הצלילה בארץ. בכל שנה הוסמכו למעלה מעשרת אלפים צוללים, ישראלים וזרים, לדרגות השונות. מועדוני צלילה רבים נפתחו והצלילה הפכה להיות עסק מסחרי משגשג. לקראת סוף העשור החלו ארגוני צלילה זרים לפתוח נציגויות בארץ וההתאחדות איבדה את הבלעדיות על הסמכת צוללים, אם כי צוללים רבים המשיכו להעדיף את הקורס הישראלי, שהוא בעל סטנדרטים גבוהים ובטיחות ללא פשרות.

בשנות ה-2000 נאלצה ההתאחדות להסתגל לפעילות בשוק מרובה ארגונים, שחלקם פעלו בארץ שנים בודדות בלבד. ההתאחדות החליטה להבליט את ייחודה כארגון ישראלי והשקיעה רבות בהכנת ספרות ועזרי הדרכה מתקדמים בעברית. באמצע העשור השיקה ההתאחדות מערך הדרכה לכל דרגות הצלילה הטכנית, שנכתב על ידי טובי אנשי המקצוע בתחום. במקביל דאגה ההתאחדות לקיים אירועים וכנסים עיוניים לצוללים ולמדריכי צלילה.

בעשור הנוכחי חזרה ההתאחדות למקומה הטבעי, כמובילת תחום הצלילה הספורטיבית בישראל. חלק מארגוני הצלילה הזרים שהיו מיוצגים בארץ עזבו, חלקם לא הצליחו לשחזר בישראל את ההצלחה לה הם זוכים במדינות אחרות. למחלקת ההדרכה של ההתאחדות עוסקת בפיתוח אמצעי הדרכה ומערכי הדרכה לרמות הצלילה השונות. קורסי הצלילה של ההתאחדות נחשבים על ידי בעלי מקצוע מובילים בעולם כמוקפדים ואיכותיים במיוחד והתעודות הישראליות מוכרות ומכובדות בכל רחבי העולם.

פיתוח מערכי הדרכה

מסלול ההתקדמות בהתאחדות הישראלית צלילה

מחלקת ההדרכה של ההתאחדות עוסקת בפיתוח אמצעי הדרכה ומערכי הדרכה לרמות הצלילה השונות. קורסי הצלילה של ההתאחדות נחשבים על ידי בעלי מקצוע מובילים בעולם כמוקפדים ואיכותיים במיוחד והתעודות הישראליות מוכרות ומכובדות בכל רחבי העולם.

קורסי הצלילה של ההתאחדות מחולקים לקטגוריות הבאות[1]:

צלילה ספורטיבית[2]

התמחויות צלילה[3]

הדרכה צלילה[4]

צלילה טכנית[5]

תקן ISO

בתחילת שנת 2012 החליטה הנהלת ההתאחדות הישראלית לצלילה כי מן הראוי לבצע מבדק איכות לארגון על ידי סוקרים חיצוניים ובלתי תלויים.

ההתאחדות הזמינה בודקי איכות ממכון התקנים האוסטרי לבצע להתאחדות ביקורת ארגון בהתאם לדרישות של ארגון התקינה הבינלאומי - ISO

(International Organization for Standardization)

ארגון התקינה הבינלאומי ISO קבע בשנים האחרונות סטנדרטים בינלאומיים המגדירים:

  • חמישה תקנים לדרגות צלילה.
  • שני תקנים לדרגות הדרכת צלילה.
  • תקינה לספקי שירותי צלילה.

צולל שעבר בהצלחה קורס של ההתאחדות הישראלית לצלילה יכול להיות גאה בכך שעמד בסטנדרטים הגבוהים ביותר שנקבעו בעולם.

מספר התקן תיאור התקן ההסמכה המקבילה בהתאחדות הישראלית לצלילה
ISO 11121 Introductory training programs to scuba diving צלילת בכורה (אינטרו)
ISO 24801-1 Diver Level 1 - Supervised Diver צולל מועדון
ISO 24801-2 Diver Level 2 - Autonomous Diver צולל כוכב 1
ISO 24801-3 Diver Level 3 - Diver Leader צולל 3 כוכבים (דייבמאסטר)
ISO 11107 Training programs on enriched air nitrox diving צולל ניטרוקס
ISO 24802-1 Instructor Level 1 מדריך עוזר
ISO 24802-2 Instructor Level 2 מדריך מוסמך
ISO 24803 Recreational scuba diving service providers ספק שירותי צלילה ספורטיבית (מועדון צלילה)

פיתוח אתרי צלילה

עד היום הטביעה ההתאחדות 10 כלי שיט כדי שישמשו כאתרי צלילה ותרמה להקמת אתרים נוספים, כגון פארקים ארכאולוגיים תת-ימיים, גן הפסלים באילת ועוד.

כלי השיט שהוטבעו על ידי ההתאחדות:

פעילות למען הסביבה הימית

ההתאחדות פעילה במסגרת גופים ירוקים לשימור הסביבה הימית, שימור השונית ואתרי צלילה טבעיים מלאכותיים לחופי הארץ. מדי שנה עורכת ההתאחדות מבצעי ניקיון תת-מימיים באמצעות צוללים מתנדבים חברי ההתאחדות ובשיתוף עם גופים כמו המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, מועדוני הצלילה ועוד. בשנת 2015, בשיתוף עם החברה להגנת הטבע, הקימה את "משמר הים", קבוצת צוללים מתנדבים העוברים הכשרה לצלילה נכונה בסביבה הימית, ביצוע פרויקטים של ניטור תת-מימי וסקרים לשימור הסביבה הימית.

פעילות קהילתית

ההתאחדות משקיעה רבות בפעילות צלילה לבני נוער, ובכלל זה לנוער הנמצא בסיכון. מדי שנה נוהגת ההתאחדות לסבסד קורסי צלילה וחומרי לימוד לפנימיות, מוסדות וכפרי נוער, כדי להכיר את העולם התת-מימי גם לאלה שידם אינה משגת.

ההתאחדות הישראלית לצלילה פעלה רבות על-מנת להנגיש את ענף הצלילה לאנשים עם מוגבלויות. בהמשך לפעילות בתחום שהחלה עוד בשנות ה-90 של המאה הקודמת, ולאחר שפעילותה של עמותת "אתגרים" הביאה להתעניינות רבה בתחום, הופק בשנת 2016 אוגדן צלילה חדש לצוללים עם מוגבלויות, נערך קורס מדריכים ייעודי ופעילות הצלילה בקרב אנשים עם מוגבלויות זכתה לדחיפה משמעותית ומוסיפה לגדול.

בנוסף מקיימת ההתאחדות הישראלית לצלילה פעילות חברתית תחרותית לכלל קהילת הצוללים בארץ: גביע המצולות

אירוע הצלילה הכי מושקע בארץ, מתקיים בעיר אילת בחודש מאי זה כבר 9 שנים ברציפות!

גביע המצולות מבוסס על תחרויות יכולת צלילה אישיות וקבוצתיות בשלוש קטגוריות:

  1. קטגורית החובבים (עד וכולל דרגת שני כוכבים).
  2. קטגורית מקצוענים (עד וכולל דרגת שלושה כוכבים).
  3. קטגורית המדריכים פעילים.

במסגרת התחרויות הצוללים נדרשים להפגין יכולות איזון מושלם, ניווט מדויק, כישורי צלילה חופשית ועוד.. והפרסים, מטורפים, עשרות פרסים אישיים וקבוצתיים בעשרות אלפי שקלים.  

האירוע נמשך 3 ימים (חמישי- שישי- שבת) וכולל ארוחת ערב משותפת ופעילויות מיוחדות כמו הפלגה משותפות בים האדום ברביקיו במדבר ועוד, כל שנה הפתעה אחרת.

בשנת 2017 זכה ידידיה אזולאי מקבוצת זרבובי המצולות במקום הראשון בתחרות, וזאת לאחר ניסיון של 10 חודשי צלילה בלבד, וכך הפך לצולל בעל הניסיון הדל ביותר שזוכה בתואר.


אוצר המצולות היא פעילות משפחתית, קרוב לבית שמחברת לים ולמורשת הימית העתיקה של מדינת ישראל.

כמו גביע המצולות, גם אוצר המצולות היא תחרות נושאת פרסים אך הפעם, בסגנון חפש את המטמון תת-ימי, האירוע מתקיים אחת לשנה בקיסריה ואת התחרות מארח מועדון הצלילה קסריה ששוכן על חורבות הנמל העתיק של הורדוס.

מטמונים שמוסתרים על קרקעית הים בין חורבות הנמל העתיק מזכים את מוצאם בפרסים יקרי ערך אך...לא רק. גם לבני המשפחה והחברים שלא זוכים לצלול הזדמנות לזכות בפרסים (אפילו בקורסי צלילה) על ידי מציאת מטמונים שהוטמנו מעל פני הים והרמזים למיקומם נמצאים בכתבי חידה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ההתאחדות הישראלית לצלילה27266860