ההפיכה הצבאית בתאילנד (2006)
|
ההפיכה הצבאית בתאילנד בשנת 2006 הייתה אירוע דרמטי ומשמעותי בפוליטיקה של המדינה, אשר סימן נקודת מפנה ביחסי הכוחות בין הממשלה האזרחית לצבא. ב־19 בספטמבר 2006, ביצע הצבא התאילנדי הפיכה שהביאה להדחת ראש הממשלה תאקסין צ'ינוואט, בעת שזה שהה בחו"ל. ההפיכה, שהייתה הראשונה מאז 1991, הונהגה על ידי הגנרל סונטי בוניארטגלין, אשר הכריז על הקמת גוף שלטוני חדש בשם "המועצה לרפורמה דמוקרטית". במהלכה, הושעת החוקה הקיימת, הושעת הפעילות הפוליטית, והושלט ממשל צבאי זמני.
בעקבות ההפיכה, תאקסין לא שב לתאילנד ונכנס לגלות מרצון, בעוד הצבא החל בתהליך של ניסוח חוקה חדשה, שהושלמה ב-2007. בעולם, ההפיכה עוררה תגובות מעורבות: מדינות מערביות רבות הביעו דאגה וגינו את הפגיעה בדמוקרטיה, בעוד שכמה מדינות אסייתיות בחרו לשמור על גישה מתונה וזהירה יותר. אף על פי שהבחירות שנערכו לאחר מכן סימנו חזרה מסוימת לממשל אזרחי, ההפיכה פתחה עידן חדש של חוסר יציבות פוליטית, שכלל גל של הפגנות, עימותים אזרחיים והפיכות נוספות בשנים הבאות.
רקע
שלוש עשרה שנים קודם לכן, סכסוך בפוליטיקה התאילנדית בין פלגים צבאיים הוביל להפיכה הצבאית בתאילנד (1991), שהסתיימה בדיכוי אלים ודם ב-1992 על ידי הצבא המלכותי של תאילנד ומשטרת תאילנד המלכותית. תאילנד הכריזה על חוקת 1997, המכונה "חוקת העם", שהייתה החוקה הראשונה בתולדות תאילנד שבה שני בתי הפרלמנט – הבית העליון והבית התחתון – נבחרו בבחירות ישירות. מפלגת תאי ראק תאי, בראשות תאקסין צ'ינוואט, שדגלה בפופוליזם, ניצחה בבחירות כלליות בתאילנד, 2001. לאחר סיום כהונתו של תקסין, הוא ניצח לראשונה בתולדות תאילנד בבחירות הפרלמנטריות בתאילנד 2005 בניצחון סוחף.
המשבר פוליטי בתאילנד 2005–2006 החל באוקטובר 2005, כאשר אתר העיתון פוצ'אטקארן פרסם מאמר שטען כי תקסין ניכס לעצמו סמכויות מלכותיות של המלך ראמה התשיעי בכך שניהל טקס רשמי. טענה זו, שהתבססה על תמונה שפורסמה בעיתון "דה ניישן מולטימדיה", הובילה את סונדי לימתונגקול, הבעלים של פוצ'אטקארן, להתחיל להשתמש בסיסמאות "אנו אוהבים את המלך", "נילחם למען המלך" ו"החזירו את הכוח למלך" כקריאות מרכזיות נגד תקסין. טענה זו חזרה על עצמה בתוכנית הטלוויזיה החיה "תאילנד ויקלי" של סונדי. סונדי הקים את ברית העם למען הדמוקרטיה (PAD), המכונים "החולצות הצהובות", שהפגינו המונים ברחובות ותקפו את תקסין דרך ערוץ הטלוויזיה שלו, ASTV.[1]
בתחילת 2006, על רקע מכירת תאגיד שין לטמאסק, הכריז תקסין על בחירות באפריל 2006 בעקבות קמפיין הולך וגובר של ביקורת על עסקיו הכלכליים. מפלגת תאי ראק תאי זכתה ברוב המושבים, בין היתר בשל החלטת מפלגות האופוזיציה הגדולות לחרם את הבחירות, מה שהוביל לאישומים לפירוק המפלגה. בעקבות תוצאות הבחירות, המלך בהומיבול נקט בצעד חסר תקדים וקבע כי הבחירות אינן דמוקרטיות, וזמן קצר לאחר מכן הן הוכרזו כפסולות על ידי בית המשפט לחוקה של תאילנד. בחירות חדשות נקבעו לאוקטובר 2006.[2]
התרחשות
ההפיכה הצבאית בתאילנד התרחשה ב-19 בספטמבר 2006, כאשר הצבא המלכותי של תאילנד ביצע הפיכה צבאית נגד ממשלת המעבר הנבחרת של ראש ממשלת תאילנד, תאקסין צ'ינוואט. ההפיכה, שהייתה השינוי הלא-חוקתי הראשון בממשל בתאילנד זה חמש עשרה שנים מאז הפיכה הצבאית ב-1991, התרחשה לאחר משבר פוליטי שנמשך שנה שכלל את תאקסין, בעלי בריתו ומתנגדיו הפוליטיים, והתקיימה פחות מחודש לפני בחירות כלליות לבית הנבחרים שהיו מתוכננות להתקיים. דווח באופן נרחב בתאילנד ומחוצה לה כי הגנרל פרם טינסולאנונדה, דמות מפתח ברשת הקשרים בין הצבא למלוכה, יו"ר המועצה המלכותית, היה המוח מאחורי ההפיכה. הצבא ביטל את הבחירות שנקבעו ל-15 באוקטובר, ביטל את חוקת 1997, פיזר את הפרלמנט ואת בית המשפט לחוקה, אסר על הפגנות וכל פעילות פוליטית, דיכא וצנזר את תקשורת, הכריז על משטר צבאי ברחבי המדינה ועצר חברי קבינט.
השליטים החדשים, בראשות הגנרל סונטי בוניארטגלין, שהתארגנו תחת השם מועצה לרפורמה דמוקרטית, פרסמו ב-21 בספטמבר הכרזה שבה פירטו את סיבותיהם להשתלטות על השלטון והתחייבו להחזיר ממשל דמוקרטי בתוך שנה.[3] עם זאת, המועצה הודיעה כי לאחר הבחירות והקמת ממשלה דמוקרטית, היא תהפוך למועצת הביטחון הלאומי (CNS), שתפקידה העתידי בפוליטיקה התאילנדית לא הוסבר.[4] המועצה לרפורמה דמוקרטית ערכה לאחר מכן מגילת ביניים ומינתה את הגנרל בדימוס צ'ולנונט סוריוד לראש הממשלה. המשטר הצבאי הוסר ב-26 בינואר 2007 ב-41 מתוך 76 מחוזות תאילנד, אך נותר בתוקף ב-35 מחוזות נוספים.[5] בחירות נערכו ב-23 בדצמבר 2007, לאחר שבית דין שמונה על ידי הצבא אסר את מפלגת תאי ראק תאי (TRT) של תקסין שינאווטרה ואסר על בכירי המפלגה להתמודד בבחירות למשך חמש שנים.
ההפיכה של 2006 כונתה "ההפיכה הבלתי גמורה" לאחר שגנרל צבאי אחר, פריות צ'אן-אוצ'ה, ביצע ההפיכה בתאילנד בשנת 2014 שמונה שנים לאחר מכן נגד ממשלתה של יינגלאק צ'ינוואט, אחותו של תאקסין צ'ינוואט, על ידי הדחת ממשלתה. ההפיכה של 2014 שלטה במדינה במשך חמש שנים, תקופה ארוכה יותר מההפיכה של 2006, וכללה ניסוח של סנאט שמונה על ידי החונטה שהיה מעורב בבחירת ראש הממשלה.[6]
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים
הערות שוליים
- ↑ "Nation, religion and monarchy in the fight against Thaksin". New Mandala (בAustralian English). 13 באוגוסט 2008.
{{cite news}}
: (עזרה) - ↑ "King halts Thailand's troubles". the Guardian (באנגלית). 29 באפריל 2006.
{{cite news}}
: (עזרה) - ↑ "Council for Democratic Reform website" (PDF). אורכב מ-המקור (PDF) ב-17 בינואר 2016. נבדק ב-25 בספטמבר 2006.
{{cite web}}
: (עזרה) - ↑ Bangkok Post, 25 September 2006, Military set to publish interim charter (אורכב 12.03.2007 בארכיון Wayback Machine)
- ↑ Bangkok Post, "Thailand lifts martial law in 41 provinces" (אורכב 18.01.2008 בארכיון Wayback Machine), 26 January 2007
- ↑ Ferrara 2014, pp. 17–46..
ההפיכה הצבאית בתאילנד (2006)41467183Q860423