הדומה של האימפריה הרוסית (כינוס 1907)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הדומה של האימפריה הרוסית (כינוס 1907) - היה מוסד פרלמנטרי נבחר באימפריה רוסית. הוא כונס בעקבות פיזור הדומה הקודמת. הדומה קיימה מושב אחד בלבד והתקיימה רק 102 ימים בפברואר-יוני 1907 עד שפוזרה על ידי ניקולאי השני.

סמכויות

סמכויות הדומה הוגדרו בחוק מ-20 בפברואר 1906. בהתאם לחוק, הדומה מתכנסת לתקופה של 5 שנים, אך הקיסר היה יכול לפזר אותה. הדומה הייתה יכולה לאשר את החוקים לאחר שהם קיבלו המלצת הממשלה ולאשר תקציב המדינה. במהלך הפסקות בין המושבים, הקיסר היה ראשי לקבל את החוקים שלאחר מכך היו צריכים לקבל אישור הדומה. דומה הייתה הבית התחתון של הפרלמנט. הבית העליון היה מועצת המדינה שהיה צריך לאשר את החוקים שהתקבלו בדומה.

השלטון הביצועי היה בידי הקיסר שהיה המפקד העליון, קבע מדיניות חוץ והיה רשאי להכריז מלחמה או מצב חרום בכל חלקי המדינה.

בחירות

חוק הבחירות פורסם ב-11 בדצמבר 1905. הבחירות היו לא ישירות והתקיימו ב-4 קוריות שבחרו בוחרי חברי הדומה:

  • קוריה בעלי האדמות - בבחירת חבר דומה אחד מ-2,000 חברי קוריה
  • קוריה עירונית - בחירת חבר דומה אחד מ-4,000 חברי קוריה
  • קוריה של האיכרים - בחירת חבר דומה אחד מ-30,000 חברי קוריה
  • קוריה של הפועלים - בחירת חבר דומה אחד מ-90,000 חברי קוריה

לא לכל תושבי המדינה היה זכות בחירה. לקבלת זכות בחירה היה צורך להיות בעל נכס, פעול במפעל בו מועסקים מעל 50 פועלים. לא הייתה זכות בחירה לנשים, צעירים מתחת לגיל 25, פושעים, חיילים וקצינים.

בסך הכול היה צורך לבחור 518 חברי הדומה. רק 6% מהנבחרים היו חברי הדומה הראשונה. זאת בעקבות חתימת 180 מחברי הדומה הראשונה על הקריאה למרד אזרחי ושלילת זכות בחירות מהחותמים.

חברי הדומה התחלקו לפי סיעות הבאות:

בין חברי הדומה היו 7 יהודים בסיעות שונות.

פעילות הדומה

תוכנית ישיבה של חברי הדומה לפי מפלגות

המושב הראשון החל ב-20 בפברואר 1907 בארמון טבריצ'סקי בסנקט פטרבורג. ליושב ראש הדומה נבחר נציג המפלגה הדמוקרטית החוקתית פיודור גולובין (לאחר מהפכת אוקטובר שיתף פעולה עם הממשל הסובייטי ונרצח במהלך הטיהורים הגדולים בשנת 1937).

עוד לפני תחילת פעילות הדומה היה ברור שקיימת מחלוקת עקרונית ב-2 נשואים:

  • מינוי הממשלה. הממסד התנגד לכך שממשלה תהיה במינוי של דומה. לעומת זאת, רוב סיעות הדומה דגלו בכך שמינוי שר לממשלה צריך לקבל אישור הדומה.
  • בעלות על האדמות. הסיעות השמאל של הדומה היו בעד העברת אדמות מבעלי האדמות לאיכרים ללא תמורה לבעלים. סיעות המרכז והימין היו בעד רכישת אדמות מבעלי האדמות (כאשר בעל האדמה אינו יכול לסרב) והעברתם לאיכרים. לעומת זאת, הממשלה כבר החל ברפורמה בתחום שהתרכזה במתן הלוואות לאיכרים לרכישת אדמות בשוק החופשי.

בהתאם לחוק, חברי הדומה הקימו וועדות והחלו בהכנת הצעות חוק ודיוני על הצעות הממשלה. הנושא העיקרי היה נושא האדמות. בנוסף לכך, דומה טיפלה בנושאים שונים - אספקת מזון, תקציב 1907, חוק הגיוס החדש, ביטול בתי משפט שדה ועוד.

ב-6 במרץ פיוטר סטוליפין הופיע בדומה והכריז על שורה רחבה של רפורמות שבכוונתו לבצע. הדיון שנערך לאחר נאום של סטוליפין הראה שחברי הדומה לא מתייחסים ברצינות להצעות הממשלה והם עלולים להתעכב תקופה ארוכה בדיוני וועדות.

ב-17 באפריל בדומה נערך דיון על חוק הגיוס. בנאום של מנשביק ארשק זורבוב צוין ש"צבא יכול להילחם רק עם אוכלוסיית המדינה ובמלחמות במזרח היא לא יכולה לעמוד מול צבא אמיתי". כתוצאה מכך, כל חברי הממשלה עזבו את הישיבה וציינו שלא מתכוונים לחזור. הדברים נרגעו, אך משבר בין הממשלה לבין הדומה היה ברור לכולם.

באביב 1907 הועלה נושא טיפול הממשלה במהפכנים. הממשלה הגישה לדומה הצעת חוק שהיה צריך לאפשר לנקוט בצעדים קשוחים נגד החשודים בפעילות מהפכנית. אומנם ב-17 במאי 1907 דומה הצביעה נגד הצעת החוק ונגד פעילות המשטרה בנושא.

ב-1 ביוני פיוטר סטוליפין דרש להשאות 55 מחברי הדומה מהשתתפות בדיונים ובפעילות נגד הממשלה ונגד 16 מהם ביקש הסרת חסינות. זאת על בסיס מידע שהיית הקיימת כביכול במשטרה. הדומה לא נתנה תשובה מיידית והקימה וועדה מיוחדת ללימוד הנושא. הוועדה הייתה צריכה לתת את התשובה ב-4 ביולי. על בסיס בקשת סטוליפין בלי להמתין לתשובת הדומה, ניקולאי השני חתם על צו לפיזור הדומה. במקביל, שונה חוק הבחירות, כך שהדומה השלישית נבחרה בהתאם לחוק החדש.

במשך המושב הדומה טיפלה ב-287 הצעות חוק, אישרה 20 אך רק 3 קיבלו תוקף.

פיזור הדומה

ב-29 באפריל 1907 ביוזמת בתא הצבאי של מפלגת הפועלים הסוציאל-דמוקרטית הרוסית נערך מפגש בין החיילים לבין חברי הדומה מסיעת המפלגה. בסיום המפגש סוכם על הכנת מסמך מיוחד עם תיאור בקשות החיילים ולהעביר אותו לדומה. בין חברי התא היו גם סוכני המשטרה ולאור כך, המסמך הגיע לשולחן פיוטר סטוליפין. בעקבות קריאת המסמך הוא נתן הוראה למשטרה לעצור את מחברי המסמך וחברי הדומה במהלך המפגש הקרוב. אומנם כאשר המפגש התקיים, נציגי המשטרה לא יכלו לעצור את חברי הדומה בהיותם בעלי חסינות. במהלך ביצוע חיפוש בדירת המפגש נמצאו מסמכים המפלילים כביכול בפעילות חתרנית.

במהלך חודש מאי הממשל פעל ב-2 מישורים - הכנת תיק פלילי נגד חברי הדומה שהשתתפו במפגש והכנת חוק בחירות חדש.

ב-1 ביוני פיוטר סטוליפין האשים 55 מחברי הדומה בפעילות נגד המשטר, דרש להשאות אותם מהשתתפות בדיונים ובפעילות נגד הממשלה ונגד 16 מהם ביקש הסרת חסינות. זאת על בסיס מידע שהייתה קיימת במשטרה. בנאומו הוא רמז שתשובה שלילית עלולה להביא לפיזור הדומה. הדומה לא נתנה תשובה מיידית והקימה וועדה מיוחדת ללימוד הנושא. הוועדה הייתה צריכה לתת את התשובה ב-4 ביולי. ב-3 ביוני, על בסיס בקשת סטוליפין בלי להמתין לתשובת הדומה, ניקולאי השני חתם על צו לפיזור הדומה. במקביל, שונה חוק הבחירות, כך שהדומה השלישית נבחרה בהתאם לחוק החדש.

בעקבות פיזור הדומה נעצרו 37 מחבריה. המשפט נערך במהלך נובמבר-דצמבר 1907. מ-37 חברי הדומה שנעצרו, 17 קיבלו עבודות כפייה לתקופה של עד 5 שנים, 10 נשלחו לסיביר ו-10 שוחררו ללא אישום. אחד מחברי הדומה המואשמים, איראקלי צרתלי בשנת 1917 היה חבר הממשלה הזמנית שהוקמה בעקבות מהפכת פברואר.

אירועי פיזור הדומה קיבלו שם "הפיכת 3 ביוני" ולפי היסטוריוגרפיה הרוסית מהווים אבן דרך לסיום אירועי מהפכת 1905.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הדומה של האימפריה הרוסית (כינוס 1907)34009211Q4146578