ברית ערי הנזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף האנזה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נתיבי הסחר העיקריים של ברית ערי הנזה

בְּרִית עָרֵי הָנזֶהגרמנית: Hanse) הייתה ברית של סוחרים בערי מדינה בצפון גרמניה ובאגן הים הבלטי, אשר התאגדו מסוף המאה ה-12 בעיקר מטעמים כלכליים.

רקע

בשיא ימי הביניים התרחשה התפתחות נרחבת של הכלכלה באזור צפון גרמניה ובאזור הבלטי כחלק של המהפכה המסחרית, זאת עקב התפתחות נרחבת של הכלכלה הפיאודלית באותם אזורים וכן התפתחות העירונית במערב אירופה שנצרכה לחומרי גלם מצפון מזרח אירופה.

ארצות השפלה ייבאו תוצרת חקלאית רבה מאותו אזור. העיר נובגורוד הייתה למרכז האירופי למסחר בפרוות. בעקבות הכלכלה המתפתחת נוסדו ערים רבות, רובן גרמניות כמו ליבק, ויסמר, ריגה, דאנציג (גדנסק) ועוד. הסוחרים הגרמנים, בכוח ארגוניהם החזקים, הפכו לכוח הכלכלי המונופוליסטי בערים אלו. כבר במאה ה-10 הקימו ארגוני סוחרים אלו סניפים בלונדון ובגוטלנד. במאה ה-12 הם קיבלו זכויות מסחר באנגליה ובפלנדריה. הערים ליבק והמבורג כרתו ברית להגנה על המסחר שלהן, ב-1256 הצטרפו עוד ערים לברית.

היסטוריה

בשנת 1366 גובשה ברית הנזה על ידי החלטה שרק לאזרחי "ערי הנזה הטבטוניות" יוקנו זכויות הברית המקנות ביטחון אישי לסוחרים, חופש מעבר והנחות במכס.

משמעות השם "הנזה" היא קבוצה גדולה בגרמנית ימי-ביניימית, הכוונה בשם היא לקבוצות גדולות של סוחרים שהתאגדו לברית כלכלית של ערים.

ערים רבות הצטרפו לברית זו שהתרחבה עד סטוקהולם, הולנד, קלן, ברסלאו (ורוצלב), קרקוב ועוד רבות. מנהיגת הברית הייתה העיר ליבק, בגלל מיקומה הגאוגרפי בחיבור בין הים הצפוני לים הבלטי. ב-13611362 כבשה דנמרק את גוטלאנד והביסה את צי הברית. בעקבות זאת הקימה הברית צי חדש וגדול וחתמה על בריתות שונות ופתחה במלחמה נגד דנמרק. זו האחרונה הובסה ונאלצה לחתום על חוזה שטרלזונד שהעניק לברית זכויות רבות.

במאה ה-15 החלה שקיעתה ההדרגתית של הברית. מדינות לאומיות שהחלו להיווצר השפיעו על הטיית המסחר למסחר פנימי. ערי הברית, למרות מאמציה של ליבק לחזק את קשרי הברית, החלו להעדיף את קשרי המסחר הפנימי במדינותיהן או המסחר האזורי בתחומן (האזור הבלטי) על פני המסחר הבינלאומי. ערי הברית הדרומיות נפרדו מהצפוניות וערי הולנד הפכו למונופול עצמאי. התחרות בין סוחרים בערים שונות גברה ואיתה גברו הניגודים בין הסוחרים לגילדות האומנים. באזורים אחרים של אירופה קמו בריתות כלכליות מתחרות לברית הנזה. הברית תמכה בסוחרים נגד היצרנים והאומנים ואיימה לגרש מהברית כל עיר שבה קולות האומנים יגברו במועצת העיר. במאה ה-17 התפרקה הברית לחלוטין וב-1669 נותרו בברית רק שש ערים.

ב-1980 הברית חודשה כאיגוד סחר בינלאומי בין עיריות שפתוח לכל עיר שהייתה חלק מברית הנזה המקורית, אל ברית ערי הנזה המודרנית הצטרפו ערים רבות מאזור החוף בצפון אירופה.[1]

חשיבותה של ברית הנזה

ברית ערי הנזה מילאה תפקיד חשוב ביותר בפיתוח הסחר הבינלאומי. בברית התפתחו צורות יסוד של פעילות מסחרית הקיימות עד ימינו כמו שותפויות עסקיות, עסקי הון, הנהלת חשבונות ועוד. הברית הביאה לפיתוחם של חבלי ארץ נידחים כנורווגיה ונובגורוד והאזור הבלטי המזרחי. הברית גם הוסיפה למסחר הבינלאומי שעד אז התמקד במוצרי מותרות כמו תבלינים, פרוות, משי וכדומה את תחום חומרי הגלם כמו עצים. מבחינה פוליטית, השפיעה ברית הנזה רבות על מניעת האבסולוטיזם בגרמניה, היות שערי הברית שמרו בקנאות על אי תלות פוליטית וכלכלית באצולה הפאודלית הגרמנית ובמלכי סקנדינביה. בידי הברית עמד נשק האמברגו נגד כוחות פוליטיים עוינים, למשל מלכי סקנדינביה. ההסתמכות הרבה על המסחר הימי הביאה לפיתוחן ושכלולן של אוניות המטען הנקראות "קוג".

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ברית ערי הנזה בוויקישיתוף

הערות שוליים


ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ברית ערי הנזה35514470Q42908