דרקון צפעי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןדרקון צפעי
מיון מדעי
סוג: Echiichthys
מין: דרקון צפעי
תחום תפוצה

דרקון צפעי (שם מדעי: Echiichthys vipera) הוא מין של דג גרם ממשפחת הדרקוניים שבסדרת הדקראים והוא המין היחידי בסוגו, היחיד במשפחתו שאינו שייך לסוג דרקון (Trachinus). הוא מצוי על הקרקעית במימי האוקיינוס האטלנטי.

תיאור

הדרקון מגיע לאורך של 15 ס"מ בממוצע כשפרטים גדולים הגיעו לאורך 18 ס"מ. הוא בעל קשקשים כחולים-אפרפרים מלמעלה וצידיים כסופים-לבנים. הוא בעל סנפירי חזה רחבים העוזרים לו לשכב בשקט במקומו. הדג הוא שחיין גרוע ובמקום זה בעל קוצים לאורך גבו עם בלוטות ארס חזק. הוא בעל עיניים גדולות ולסתות חזקות המופנות כלפי מעלה ובתוכם שיניים חדות.

דג זה חי לרוב על קרקעית הים החולית והבוצית בעומק של מטרים ספורים עד 150 מטרים מפני הים. הוא נמצא לחופי מזרח האוקיינוס האטלנטי בין הים הצפוני למרוקו ומדיירה וכן מגיע למי הים התיכון. דג זה אורב על קרקעית הים בהסוואה לטרף של דגים וסרטנים החולפים מעליו.

זהו המין הארסי ביותר במשפחתו והוא בעל קוצים חלולים על גבו. כאשר הוא מאוים הקוצים מזדקרים ומזריקים את הארס לתוקף. הארס חלש מכדי להרוג אך כואב ביותר ובעל גירוי עז המורגש בחצי שעה מהעקיצה. השפעת הארס חלה לאורך 24 השעות מהעקיצה וכוללת בעיקר התנפחות, גלי כאב וחום ולעיתים כאבים בקשרי הלימפה. עם זאת רק לעיתים רחוקות הארס יהרוג כתוצאה מאלרגיה.

טיפול שכיח בעקיצות הוא שטיפת אזור ההכשה במים רותחים, המחלישים את פעולת הארס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דרקון צפעי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דרקון צפעי32674698Q1470652