דרך כפר
דרך כפר היא שיטת חינוך ישראלית המבוססת על המורשת החינוכית של כפר הנוער הישראלי. היא מציעה שפה חינוכית מקיפה להתמודדות עם מציאות חברתית מורכבת ומרובה במסרים מנוגדים[1]. בבסיס השיטה עומדת התפיסה שגיל ההתבגרות היא חלון הזדמנויות קצר בו ניתן לייצר תהליך חינוכי שאינו קורה מעצמו, אלא דורש תכנון מושכל ומוקפד. מטרת השיטה היא להקנות לבני הנוער מיומנויות וכלים בסיסיים חשובים להגברת תחושת המסוגלות העצמית שלהם וחיזוק חוסנם הרגשי והערכי, כדי שיצמחו להיות ראשי משפחה התורמים לקהילה ומכירים בערך עצמם.
תולדות השיטה
המונח "דרך כפר" נטבע בהשראת הפתגם האפריקאי "דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד"[2], מתוך תפיסה שעבודה רציפה ומובנית של כל המבוגרים המקיפים ילדים ובני נוער תוביל אותם לשינוי תודעתי של מעבר מתודעת הישרדות לתודעת מנהיגות. השיטה התפתחה לאורך שנים, החל מתקופת המנדט הבריטי עם הקמת כפרי הנוער בארץ ישראל, במסגרת קליטת עליית הנוער, והסתמכה על הגותם של אנשי רוח ומעשה מתחומי מדעי החברה והחינוך בארץ ובעולם, בהם אהרון אנטונובסקי, אריה סימון, קורט האן(אנ'), דונלד ויניקוט, ג'רום ס. ברונר וניל פוסטמן. בהמשך התגבשה והתעצבה בעיקר בכפר הנוער ימין אורד במהלך כהונתו של ד"ר חיים פרי כמנהל הכפר.
עקרונות השיטה
"דרך כפר" היא שיטה שבאה להפוך את פרודות סביבת חינוך לחוויה מאחדת, לשתי וערב של רכיבי תוכן במרחב ובזמן, המותכים למרקם של לכידות. מחקרים במדעי ההתנהגות מצביעים על כך שהלכידות (קוהרנטיות) היא משאב בעל משקל מכריע בהתמודדות הפרט עם מטלות החיים. הממצאים מייחסים לחסר בלכידות את רוב התסמינים שבני נוער לוקים בהם: סף תסכול נמוך, היעדר שליטה עצמית, רמה מילולית נמוכה וקשיים בחשיבה מופשטת. גם חוקרי מוח והדמיה עצבית סוברים כי[3] "המוח האנושי מותאם יותר מכל לחוות חוויות מאחדות, מכוח דגם עקרוני שמחווט בו באמצעות הוראות גנטיות". חזון השיטה הוא להציב עבור המתבגר קהילה חינוכית יציבה ומלוכדת שאיתה הוא מזדהה ובה הוא מרגיש חלק. כל קהילה בוחרת לעצמה "שפה מקומית" ומסורת קהילתית המשרתות את התהליך החינוכי כעין מפת דרכים שלה ארבע זוויות ראיה: מזעור המאפיינים המוסדיים, השלמת הסמכות ההורית (הצבת גבולות), הבניית קהילה וכן יצירת דיאלוג בין הפרטים בה.
השיטה ממקדת שישה עיקרי תוכן ערכיים-רגשיים במהלך החינוכי: ציר הזמן המחבר את המתבגר למוקדי כוח בעבר, לצורך עיצוב נרטיב מעצים שישפיע על החלטותיו ומעשיו בעתיד. ציר זה נועד לעצב תמונת עתיד אופטימית וריאלית המשפיעה באופן טבעי על ההתנהלות בהווה; ציר המרחב בין הארץ, כלומר הסביבה הפיזית כמו החדר או הכיתה וערכים כמו אסתטיקה או אקולוגיה, לבין השמיים המבטאים את ערכי היסוד הרוחניים של קהילת החינוך כולה; וציר התיקון שנע בין תיקון הלב המבטא את החוסן הרגשי האישי לבין תיקון עולם שבא לידי ביטוי במעורבות חברתית ולאומית. שישה עיקרים אלו מבוססים ומנומקים בתאוריות פסיכולוגיות, פילוסופיות, סוציולוגיות וחינוכיות, היוצרות שיטת חינוך שלמה וקוהרנטית. התרשים הגרפי של "דרך כפר" נועד להנהיר את הדרך ולהפכה נגישה. התרשים מתכתב עם "תורת השדה" של קורט לוין[4] שעל פי עקרונותיה, הילד וסביבתו הם גורמים - התלויים זה בזה, ומרחב השדה מייצג מרחב חיים, מרחב שמקיף את היחיד על ממדיו הפסיכולוגיים, הביולוגיים, והחברתיים.
יישום השיטה
"דרך כפר" פועלת להעצמת אנשי חינוך על בסיס משנה חינוכית מקורית וסדורה, ומתוקף הפלטפורמה הערכית של ההצהרה הפותחת את חוק החינוך הממלכתי של מדינת ישראל (1953) "מטרת החוק היא לחנך אדם להיות אוהב אדם". ה"דרך" מקנה למורה תובנות, ארגז כלים ומסוגלוּת להיות עבור תלמידיו עוגן אנושי של משמעות בעולם, המוצף גרייה חושית, שטף של מידע ואי ודאות.
תפיסת חינוך דרך כפר מאפשרת את הדברים הבאים:
- הבניית שפה חינוכית משותפת לכלל הצוות בקהילת החינוך (מורים, מדריכים, עובדים סוציאליים ואנשי משק ומנהלה) כולם לשיטת דרך כפר שותפים משמעותיים למשימה החינוכית
- גיבוש ערכי יסוד לקהילה החינוכית הספציפית, אשר יביאו לידי ביטוי את ייחודה ואת מחנכיה
- מיפוי העשייה החינוכית - זיהוי חוזקות מצד אחד וזיהוי חסכים וחוסרים מצד שני, ובהתאם לכך עיצוב, ארגון ושיפור העשייה החינוכית
תפיסת דרך כפר מוטמעת בקהילות השונות, בין השאר, באמצעות גיבוש ויישום תוכניות עבודה שנתיות מפורטות על פי עקרונות השיטה ובהתאם לאופי ולרוח של כל קהילה; בתי מדרש (מפגשי למידה של הצוות המוביל בקהילה – מנהלים, רכזים ויועצים); בתי נדרש (מפגשי למידה לכלל הצוות החינוכי); סיורים והשתלמויות. כמו כן מקפיד המכון על מדידה והערכה שוטפים ומפורטים, ע"פ "המודל הלוגי".
עמותת דרך כפר
עמותת "דרך כפר-יוזמות חינוך" נוסדה בשנת 2007 על ידי אנשי חינוך מכפר הנוער ימין אורד בראשותו של ד"ר חיים פרי, זוכה הפרס השנתי של ארגון "עולם הילדים" (World of Children) לשנת 2014[5]. הפרס, שמוענק מדי שנה במטה קרן יוניצ"ף בניו יורק, מכונה "הנובל של זכויות הילד".
גוף הליבה של העמותה הוא "מכון חינוך דרך כפר" הפועל להטמעת תפיסת דרך כפר בקהילות חינוך במגזרים שונים. מכון החינוך שם לו למטרה להכשיר אנשי חינוך וללוות קהילות חינוך שונות ברחבי הארץ - כפרי נוער, בתי ספר, פנימיות רווחה, רשתות חינוך, תנועות נוער, מועצות אזוריות, גופי אקדמיה, יחידות בצה"ל וארגונים חברתיים. זאת מתוך מטרה להציע וליישם שיטת חינוך וטיפול לעבודה עם מתבגרים שבאים ממציאות משברית קיומית ותודעתית. בנוסף מפעילה העמותה שתי מכינות קדם צבאיות: האחת לבנים בחצור הגלילית והשנייה לבנות במגדל העמק. המכינות מחנכות ברוח התפיסה למנהיגות ומצוינות חברתית ומכינות לגיוס לצה"ל נוער מפריפריה גאוגרפית וחברתית.
השותפים לשיטת דרך כפר
- כפרי נוער ופנימיות: ימין אורד, נווה עמיאל, קדמה, נווה הדסה, כפר הנוער הדתי בכפר חסידים, אלוני יצחק, תו"מ, אורט קציני ים אשדוד, הדסה נעורים, נחלת יהודה, כפר סילבר, מנוף, תלפיות, עדן ובית הבוגר
- תיכונים: ברנקו וייס תחכמוני חדרה, מרכז חינוך טכנולוגי (מח"ט) אורט בית שאן, אורט מרום עכו, מח"ט ערבי עכו, עמל טכנולוגי ת"א-יפו, אורט בית הערבה, אורט יד שפירא, מח"ט אבן רושד טמרה, אורט מיטרני חולון, עמל אשדוד, אורט אדיבי אשקלון, אולפנת אמונה לאומנויות בירושלים ואורט תל נוף
- שותפים נוספים: משמר הגבול; משרד החינוך: קידום נוער ואגף שח"ר, מנהל חברה ונוער והמנהל לחינוך התיישבותי פנימייתי ועליית הנוער; שירות בתי הסוהר - כלא אופק לבני נוער; מכללת אורנים; סמינר הקיבוצים ותוכנית תל"מ (תעסוקה, לימודים ומגורים בקיבוצים לצעירים יוצאי אתיופיה)
לקריאה נוספת
- דותן לוי, דרוש כפר: חינוך למשמעות, הוצאת כנרת, 2018
קישורים חיצוניים
- אתר "דרך כפר"
- אתר "המכינה הקדם צבאית ימין אורד" בחצור הגלילית
- "מנצחות את האפליה", כתבה על "מכינה ישראלית למנהיגות" לבנות במגדל העמק. ידיעות אחרונות, 15.2.2016
- "מדוע שמעתם על הזוכה ב'אליפות הבריסטה' ולא על הזוכה ב'נובל' של זכויות הילד?" העין השביעית, 5.11.2014
- מאמר של ד"ר חיים פרי, "ייעוד משותף"
- מאמר של ד"ר חיים פרי, "חזרה לבתי חינוך – תגובה לדוח העוני"
- מאמר של דותן לוי, "דרך כפר – כי דרוש כפר שלם לגדל ילד", בתוך: "מניתוק לשילוב" חוברת מס' 18 בהוצאת האגף לקידום נוער במשרד החינוך
- כתבה על המכינה הקדם צבאית ימין אורד ועל פועלה לזכר סגן הדר גולדין
- מאגר הידע "דרך כפר"
- אגרות בסוגיות חינוכיות ועדכונים על הנעשה בשטח בקהילות חינוך דרך כפר
- סרטונים משיחות חשיפה לתפיסת דרך כפר, סרטון באתר יוטיוב
- יאיר שלג, "מורה לחיים בדרך-כפר", כתבה בדיוקן, 2.1.2015
הערות שוליים
- ^ כגון CS Dweck ו-AJ Elliott, 1999- ו .1992 ,MV Covington -
- ^ מקור המימרה "דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד"
- ^ רונלד גריפית'ס ) (Roland R. Griffiths, Ph.D אוני' ג'ון הופקינס, ואחרים.
- ^ Kurt Zadek Lewin (1890 – 1947) Force Field Analysis - Field Theory in, American Psychological Social Science and Selected Theoretical PapersAssociation,
- ^ ד"ר חיים פרי זוכה פרס World of Children
דרך כפר32451179Q31197404