דוקטרינת גרסימוב
דוקטרינת גרסימוב היא תוכנית למדיניות חוץ, שפיתוחה מיוחס במערב לראש המטה הכללי הרוסי ולרי גרסימוב[1][2][3].
הדוקטרינה מחשבת מחדש את התפיסה המודרנית של סכסוך בין מדינות ומציבה פעולה צבאית בקנה אחד עם צעדים פוליטיים, כלכליים[4], הומניטריים ואחרים שאינם צבאיים[5][6][7][8]. הדוקטרינה נודעה לאחר פרסומה בפברואר 2013 והפעולות הבאות של רוסיה ביחס לאוקראינה, החופפות לחלוטין עם התיזות של דוקטרינה זו[1]. על פי מספר חוקרים, מרכיבי המפתח של דוקטרינת גרסימוב נמצאים בבסיס המושג "מלחמת דור חדש"[9]. עם זאת, ישנן דעות כי "מלחמה היברידית" זרה לתיאוריה הצבאית הרוסית.
היסטוריה
להופעת המונח "דוקטרינת גרסימוב" קדמה נאומו של ראש המטה הכללי של הצבא הרוסיים ולרי גרסימוב באקדמיה למדעי הצבא בדו"ח על המלחמה ההיברידית בפברואר 2013 ופרסום התזות העיקריות של דו"ח זה במאמרו של גרסימוב "ערך המדע בראיית הנולד" בעיתון "השליח התעשייתי הצבאי"[10]. מאמר זה הודפס מחדש במגזין האנגלי Military Review ומאוחר יותר צוטט שוב ושוב על ידי העיתונות המערבית[9].
לדברי גרסימוב[11]:
Войны уже не объявляются, а начавшись — идут не по привычному нам шаблону...
מלחמות כבר לא מוכרזות, וברגע שהתחילו, הן לא הולכות על פי הדפוס הרגיל המוכר לנו...
הדוקטרינה
משנתו של גרסימוב היא תגובה לתורת "מהפכות הצבע", בפרט לאירועי "האביב הערבי"[12]. על פי כמה מומחים, מרכיביה העיקריים מבוססים על שורשיה ההיסטוריים של הדוקטרינה הצבאית הרוסית הקודמת, תוך שהם מפגינים קווי דמיון מדהימים עם הוראות הדוקטרינה הסינית של "מלחמה בלתי מוגבלת" שפורסמה בשנת 1999. לדעת החוקרים ניתן להחשיב דוקטרינה זו כחשיבה מחודשת במציאות של המאה ה-21, המושג הידוע של פעולות צבאיות לא מסורתיות, אשר במינוח הצבאי הרוסי המודרני מכונים "לא ליניארי". במסגרת השקפות אלה, המטרה העיקרית של "לוחמה לא ליניארית" היא להשיג את התוצאות האסטרטגיות והגאופוליטיות הנדרשות, תוך שימוש במגוון רחב של שיטות ואמצעים לא צבאיים: דיפלומטיה גלויה וסודית, לחץ כלכלי, זכייה באהדת האוכלוסייה המקומית ועוד.
על פי הצבא האמריקני, "דוקטרינת גרסימוב" היא ההתגלמות המלאה ביותר של ההישגים האחרונים של המחשבה הצבאית הרוסית בסוג חדש של פעולות צבאיות, המדגימה שילוב חסר התקדים של כל אפשרויות ההשפעה הלאומית להשגת יתרונות אסטרטגיים. מבוסס על דיסקרטיות של רעיון המלחמה, שהונח בתרבות הרוסית על ידי הרומן הקלאסי מלחמה ושלום מאת טולסטוי, "דוקטרינת גרסימוב" מטשטשת את הגבולות בין המדינות המקוטבות של "מלחמה" ו"שלום" תוך הצגת הקבלה מסוימת לרעיון המערבי של רצף ביניים או" אזור אפור". יתר על כן, אנליסטים אמריקאים מציינים כי השימוש בצבא הרוסי בהתפתחויות חדשות הופך באופן מפתיע כמה מהפרדיגמות הבסיסיות של עימות מזוין, שהונחו בעבודותיו של קרל קלוזביץ ונחשבו בלתי מעורערות במשך מאות שנים. למשל, ההגדרה של קלוזביץ למלחמה כ"המשך לפוליטיקה, אך באמצעים אחרים" כבר אינה ישימה במסגרת "דוקטרינת גרסימוב ", משום שהיא אינה רואה במלחמה המשך לפוליטיקה, אלא בפוליטיקה כהמשך המלחמה, תוך הדגשה שקביעת מדיניות אפקטיבית יכולה להשתמש בארסנל רחב יותר של אמצעים ושיטות לא צבאיות. באופן דומה, "דוקטרינת גרסימוב" מכריחה מספר הנחות חשובות אחרות לעבור תיקון, למשל ההבנה הצבאית-תאורטית של "מרכז הכובד" שהציג קלוזביץ כמעין נקודת מפתח ליישום המאמצים.
מומחים מערביים היו מודאגים במיוחד מההתמקדות המפורשת של "דוקטרינת גרסימוב" הרוסית בניצול החוליות החלשות של העיקרון המערבי של קבלת החלטות ניהוליות, המבוססת על מערכת בקרות ואיזונים, המרמזת על ניתוח ממצה של המצב, דיון ציבורי ארוך ותיאום מפורט של מאמצי המחלקות השונות (מחלקת המדינה, מחלקת ההגנה ועוד). לעומת זאת, מודל הניהול הרוסי, המבוסס על רעיונותיו של גרסימוב, מאגד באופן אורגני את כל מוסדות השלטון בכוחות לכלל יחיד, מה שהופך את התיאום ביניהם כלל לא מכביד. יתר על כן, תפקודם מוסתר בפני צופה חיצוני על ידי צעיף סודי בלתי חדיר, והכלים הזמינים משתמשים בהישגים היישומיים של תורת השליטה הרפלקסיבית, המאפשרת לשלטונות רוסיה לפעול בצורה נוקשה, גמישה ומהירה מבלי להיות מוסחת במיוחד על ידי מוסכמות כגון חוקיות, לגיטימציה ועוד.
פעילויות מלחמה
- הרתעה אסטרטגית צבאית
- פריסה אסטרטגית
- ניהול פעולות איבה
- פעולות שמירת שלום
פעולות לא צבאיות
- הקמת קואליציות ובריתות
- לחץ פוליטי ודיפלומטי
- סנקציות כלכליות
- חסימה כלכלית
- ניתוק היחסים הדיפלומטיים
- גיבוש אופוזיציה פוליטית
- פעולה של כוחות האופוזיציה
- העמדת כלכלת המדינה המתנגדת לרוסיה על בסיס מלחמה
- מציאת דרכים לפתור את הסכסוך
- שינוי ההנהגה הפוליטית של המדינה המתנגדת לרוסיה
- יישום מערך צעדים להפחתת המתחים ביחסים לאחר שינוי בהנהגה הפוליטית
בנוסף, הדוקטרינה מניחה "לוחמת מידע" מבלי לציין אם צעדים אלה הם צבאיים או לא צבאיים.[13]
יישום הדוקטרינה
בהתחשב במועד פרסום דו"ח גרסימוב ובמעשיה הבאים של רוסיה, מומחים רבים נוטים לקשר בין אירועים אלה ולהצביע ישירות על יישום הדוקטרינה על ידי רוסיה ביחס לאוקראינה[1][14] ולארצות הברית[3].
ביקורת
ישנם מומחים הסבורים כי גרסימוב לא הצהיר דבר חדש, ומפקפקים בקיומה של דוקטרינה כזו[15][16]. לדוגמה, רוג'ר מקדרמוט, מומחה לכוחות המזוינים של מדינות ברית המועצות לשעבר, בכתב העת המתמחה Parameters מציין שגרסימוב מתעלם בכוונה מהגורמים המאחדים רעיונית בין מלחמות שונות ועימותים מזוינים, ומדגיש כי לכל אחד מהם היסטוריה משלו ודרך התפתחות ייחודית. כמו מקדרמוט, ההכחשה בהקשר לרעיונותיו של גרסימוב למודל כללי מסוים העלול להיתפס כדוקטרינה אינטגרלית, מתוגמלת יותר מהמשמעויות המיוחסות להצהרותיו על ידי מומחים מערביים. לפי מקדרמוט, המיתוסים על הופעתה של הדוקטרינה האחרונה והקטלנית של מלחמה היברידית בכוחות הצבא הרוסי הם אחד ההיבטים המסוכנים ביותר בעימות בין רוסיה לנאט"ו.
המדען הפוליטי מארק גלאוטי במאמר עבור Foreign Policy קבע כי "דוקטרינת גרסימוב" המפורסמת, שמובנת במערב כ"תיאוריה מורחבת של המלחמה המודרנית" או אפילו "חזון המלחמה המוחלטת", אינה קיימת באמת, וכי הוא עצמו המציא מונח זה[17][18].
לקריאה נוספת
- Chivvis C., Understanding Russian "Hybrid Warfare". And What Can Be Done About it, RAND Corporation. 2017
- Henry Foy, Valery Gerasimov, the general with a doctrine for Russia, Financial Times, 2017
- Bartles, Charles K. Getting Gerasimov Right (אורכב 05.02.2019 בארכיון Wayback Machine) // Military Review. 96.1 (2016): 30—37.(באנגלית)
- Future Warfare: The Rise of Hybrid Wars Proceedings, United States Naval Institute, Frank G; Mattis, James N. 2005
- Monaghan A., The 'War' in Rusian's 'Hybrid Warfare', Parameters. 2015—2016
קישורים חיצוניים
- Американские специалисты определили «российские методы войны нового поколения» (ברוסית)
- Bērziņš J., The Evolution of the Concept of Russian New Generation Warfare: Implications for European Security
- Chekinov S. G., Bogdanov S. A., The Nature and Content of a New-Generation War, Military Thought, 2013
- Chivvis C., Understanding Russian "Hybrid Warfare". And What Can Be Done About it., 2017
- Fox A. C., Rossow A. J., Making Sense of Russian Hybrid Warfare: A Brief Assessment of the Russo–Ukrainian War, The Land Warfare Papers, 2017
- Radin A., Hybrid Warfare in the Baltics. Threats and Potential Responses, RAND Corporation, 2017, Project Air Force. מסת"ב 978-0-8330-9558-9
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 Martin N. Murphy. Understanding Russia’s Concept for Total War in Europe // The Heritage Foundation, 12.09.2016.(באנגלית)
- ^ Max Fisher. In D.N.C. Hack, Echoes of Russia’s New Approach to Power // The New York Times, 25.07.2016
- ^ 3.0 3.1 Molly K. McKew The Gerasimov Doctrine // Politico Magazine, September/October 2017.(באנגלית)
- ^ Donald M. Bishop Tony Selhorst on the role of information in the Gerasimov doctrine (אורכב 21.10.2016 בארכיון Wayback Machine) / The Public Diplomacy Council, 25.06.2016
- ^ Sam Jones. Ukraine: Russia’s new art of war // Financial Times, 28.08.2014.(באנגלית)
- ^ Can Kasapoglu. Rissia’s Renewed Military Thinking: Non-Linear Warfare and Reflexife Control // Research Division — Nato Defence Colledge, Rome. № 121, P. 3, November 2015.(באנגלית)
- ^ Yuri Drazdow Modern hybrid war, by Russia’s rules / The Minsk Herald, 03.11.2014.(באנגלית)
- ^ Tony Selhorst Russia’s Perception Warfare / Militaire Spectator 22.04.2016(באנגלית)
- ^ 9.0 9.1 Chambers J. (2016-10-18). "Countering Gray-Zone Hybrid Threats. An Analysis of Russia's 'New Generation Warfare' and implications for the US Army" (PDF) (באנגלית). Modern War Institute at West Point. נבדק ב-2017-03-16.
- ^ Герасимов В. В. Ценность науки в предвидении // Военно-промышленный курьер. 2013. № 8(476)
- ^ Герасимов В. В., Ценность науки в предвидении, 2013
- ^ Eerik-Niiles Kross. Putin’s war of smoke and mirrors // Politico, 09.04.2016.(באנגלית)
- ^ Герасимов В. В. Ценность науки в предвидении // Военно-промышленный курьер. 2013. № 8(476). 27 февр.
- ^ Sam Jones. Ukraine: Russia’s new art of war // Financial Times, 28.08.2014.תבנית:Ref-en
- ^ Кофман Майкл. Гибридная война, которой нет // Ведомости, 20.04.2016.
- ^ Плеханов И. «Доктрина Герасимова» и пугало «гибридной войны» России // РИА Новости, 28.06.2017.
- ^ "Британский политолог: прошу прощения за создание «доктрины Герасимова» — ИноТВ". ИноТВ. נבדק ב-2018-03-06.
- ^ "I'm Sorry for Creating the 'Gerasimov Doctrine'" (באנגלית). Foreign Policy. נבדק ב-2018-03-06.
דוקטרינת גרסימוב33304584Q28666367