דו"ח שנתי (מס הכנסה)
דו"ח שנתי הוא מסמך שנישום מגיש מדי שנה לרשות מיסים, לשם חישוב סופי של מס הכנסה שהוא חייב בו בגין שנת המס שבה עוסק הדו"ח. הדו"ח כולל את כל המידע הנחוץ לחישוב המס: נתונים אישיים (מצב משפחתי, מספר ילדים וכו'), הכנסות חייבות במס, הוצאות מוכרות ונתונים להקלות מס שמגיש הדו"ח זכאי להן. בהתאם לחישוב המס, המבוצע לפי הדו"ח, על הנישום לשלם חוב מס שהוא חייב בו או לקבל החזר מס.
ישראל
בישראל החובה להגיש דו"ח שנתי נקבעה בסעיף 131 לפקודת מס הכנסה ובתקנות שהותקנו מכוחו. חייבים עיקריים בהגשת הדו"ח לפי סעיף זה:
- (1) יחיד תושב ישראל שבתחילת שנת המס מלאו לו 18 שנים; בן זוג רשום רשאי שלא לכלול את הכנסת בן זוגו, אם הגיש בן הזוג דו״ח נפרד על הכנסותיו, או אם צירף בן הזוג הרשום לדו״ח שלו הצהרה חתומה בידי בן זוגו שבן הזוג ידווח על הכנסותיו בנפרד;
- (2) בן זוג שאיננו בן זוג רשום שהצהיר כאמור בפסקה (1) כי ידווח על הכנסותיו בנפרד;
- (3) יחיד תושב ישראל שבתחילת שנת המס טרם מלאו לו 18 שנה, אם היתה לו באותה שנה הכנסה חייבת בסכום שאינו פחות מסכום שנקבע בצו מס הכנסה (סכום הכנסה המחייב קטין בהגשת דו״ח), התשמ״ג–1983[1] (בשנת 2023: 88,750 ש"ח).
- (4) יחיד תושב חוץ שהיתה לו הכנסה חייבת בשנת המס;
- (5) חבר־בני־אדם שהיתה לו הכנסה בשנת המס;
- (6) כל אדם שפקיד השומה דרש זאת ממנו.
סעיף 134א לפקודת מס הכנסה מסמיך את שר האוצר לפטור נישומים מסוימים מהגשת הדו"ח, ופטור זה נקבע בתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין־וחשבון), התשמ"ח–1988.[2] בהתאם לתקנות אלה, מרבית השכירים בישראל פטורים מהגשת דו"ח שנתי.
להגשת הדו"ח השנתי משמשים שלושה טפסים:
- טופס 1301 - דו"ח שנתי ליחיד ולבעל עסק שאינו חברה
- טופס 1214 - דו"ח שנתי לחברה ולאגודה שיתופית
- טופס 1215 - דו"ח שנתי לעמותה, מלכ"ר ומוסד ציבורי, הפועל למען מטרה ציבורית בלבד, העונה על הקריטריונים של מוסד ציבורי על פי פקודת מס הכנסה.
טופס 1301
טופס 1301 משמש להגשת דו"ח שנתי ליחיד, שכיר, פנסיונר או עצמאי. מקור עיקרי לנתונים שעל שכיר למלא בטופס 1301 הוא טופסי 106 שאותם קיבל ממעסיקיו בשנת המס, ובהם פירוט המשכורת ששולמה לו והמס שנוכה ממנה. טופסי 106 משמשים גם למידע על הכנסות מקרן פנסיה. טפסים נוספים המשמשים למילוי טופס 1301 הם:
- טופס 867: מפרט את ניכויי המס במקור שבוצעו על ידי בנקים ובתי השקעות מהכנסות בשוק ההון.
- טופס 161: מפרט את פיצוי הפרישה שקיבל העובד בשנת המס.
- טופס 857: מפרט תשלומים והמס שנוכה מהם בפעילות כעצמאי, למשל שכר סופרים.
- אישורים כל הכנסות חייבות נוספות, כגון דמי לידה, דמי אבטלה ותגמולי מילואים.
כדי לוודא את אמינות הדיווח רשות המיסים יכולה להצליב את הנתונים שדווחו בטופס 1301 עם נתונים ממקורות אחרים, כגון טופס 126 שדיווחו מעסיקים (מכיל ריכוז של הנתונים שדווחו בטופסי 106), טופס 856 שדיווחו משלמים החייבים לנכות מס במקור (מכיל ריכוז של הנתונים שדווחו בטופס 857), ודיווחים מהמוסד לביטוח לאומי על קצבאות ששילם.
שכיר החייב בהגשת טופס 1301 נדרש לעשות זאת עד 30 באפריל של שנת המס שבה עוסק הדו"ח. עצמאי החייב בכך נדרש לעשות זאת עד 31 במאי. במקרים חריגים מפרסמת רשות המיסים ארכה להגשת הדו"ח. על איחור בהגשת הדו"ח מוטל קנס. מי שפטור מהגשת טופס 1301 אך עושה זאת לשם קבלת החזר מס הכנסה יכול לעשות זאת בגין שש שנים שקדמו לשנה שבה מוגש הטופס.
לשם סיוע בהגשת הדו"ח השנתי מפרסמת רשות המיסים מדי שנה חוברת בשם "דע זכויותיך וחובותיך", ובה הסבר מקיף על מילוי הדו"ח.[3] בתקופה הסמוכה למועד הגשת הדו"ח מפעילה רשות המיסים לשכות הדרכה למילוי הדו"ח השנתי.[4]
ארצות הברית
בארצות הברית חלה חובה על כל תושב להגיש דו"ח שנתי לשירות הכנסות הפנים (IRS). להגשת הדו"ח השנתי משמשים שני טפסים:
קישורים חיצוניים
- דוחות מס שנתיים, באתר רשות המסים בישראל
- הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, באתר כל זכות
- דו"ח שנתי למס הכנסה לשנת 2024 (טופס 1301), באתר של שטיינמץ עמינח ושות'
הערות שוליים
- ^ צו מס הכנסה (סכום הכנסה המחייב קטין בהגשת דו״ח), התשמ״ג–1983, בספר החוקים הפתוח
- ^ תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין-וחשבון), התשמ"ח–1988, בספר החוקים הפתוח
- ^ דע זכויותיך וחובותיך במס הכנסה, באתר רשות המסים בישראל
- ^ לשכות הדרכה למילוי הדוח השנתי עומדות לרשותכם, באתר רשות המסים בישראל
דו"ח שנתי (מס הכנסה)40261818