דבורה דוסט
לידה |
1912 אספהאן |
---|---|
פטירה |
1 בינואר 1995 (בגיל 83 בערך) כ"ט בטבת ה'תשנ"ה |
מדינה | ישראל |
דבורה גוהר דוסט (1912 – 1 בינואר 1995, כ"ט בטבת ה'תשנ"ה) הייתה לוחמת מחתרת האצ"ל[1]. בביתה בירושלים פעלה מנובמבר 1947 מפקדת האצ"ל לשידורי הרדיו החשאי "קול ציון הלוחמת" שהיו כלי ההסברה העיקרי והחשוב ביותר של המחתרת. כמו כן, דירתה שימשה מקום מחסה לפצועי האצ"ל והוחבאו בה מפקדי ולוחמי האצ"ל, נשק ומסמכים[1].
ביוגרפיה
נולדה לכורשיד ועזרא, בשנת 1912 בעיר אספהאן שבאיראן. כשהייתה בת 13 עלתה משפחתה לארץ ישראל. בשל כישרונותיה ויכולותיה, נשארה הנערה הצעירה באיראן כדי לשמור על הרכוש המשפחתי. בגיל 16 יצאה לבדה בדרכה לארץ ישראל, כשהיא מערימה על שומרי הגבולות ומגיעה דרך עיראק לירושלים[2].
נישאה ב-29 במרץ 1935 לעזריה דוסת, התגייסה לאצ"ל ב-1942. בפעילותה באצ"ל הסליקה נשק בסלי בצלים והסתירה מסמכים בסירי תפוחי אדמה. מכרה את תכשיטיה כדי לתרום את הכסף לטובת לוחמי הארגון. בכך חירפה נפשה וחיי משפחתה, וחיה תחת סכנה של כליאה והגלייה לאפריקה.
לזוג נולדו ארבעה ילדים.
נפטרה ב-1 בינואר 1995, ונקברה בבית העלמין סנהדריה בירושלים[3].
הדירה
הדירה ברחוב מלאכי 14 שבירושלים, בקומה התחתונה, שימשה כאחד ממקומות המסתור לשידורי הרדיו החשאי של האצ"ל – "קול ציון הלוחמת" בשנים תרע"ב–תשנ"ו. כן התקיימו בה פגישות הפיקוד הבכיר של האצ"ל. הדירה הייתה בת שני חדרים, האחד היה מיועד לארבעת הילדים והאחר שימש חדר מגורים וכן חדר שינה של ההורים. כל פעילות הארגון: הפגישות, שידורי הרדיו והטיפול בפצועים, התקיימו בחדר המגורים. המשדר הוסווה בתוך מכשיר פטיפון שלא עורר כל חשד. בשעה שהרימו את התקליט, הפך הפטיפון למשדר לכל דבר. בפצועים טיפל במסירות רבה בין היתר פרופ' קוק הידוע בפועלו בתקופת ביישוב ומלחמות ישראל. הילדים הבינו את אשר התרחש בבית, ובשעה שנערכו השידורים, הם נשלחו לשמור בחוץ[1].
כינוי הצופן של הדירה היה משפחת "דובק" בשל עיסוקו של אבי המשפחה מר עזרא דוסט, משווק סיגריות של חברת דובק. הקשר הראשון של משפחת דוסט עם מפקדת האצ"ל נעשה עוד ב-1945 על-ידי דב אפרת ("יונתן", אחר כך "יהושפט") ששימש אותה עת, מפקד מחוז ירושלים. במשך כל השנים הללו שימשה הדירה מקום מפגש לפיקוד הבכיר, והגב' דבורה דוסט (שכונתה "גב' דובק"), עזרה לארגון ככל יכולתה. בשלב מאוחר יותר אף שימש הבית, מקום מקלט לפצועי הארגון; לבית זה העבירו את אורי כהן, שנפצע בהתקפת הטלת חבית-הנפץ בשער יפו[1].
הנצחתה
שלט הנצחה
עיריית ירושלים הציבה בפתח הדירה ברחוב מלאכי 14 בירושלים, שלט הנצחה שמספר על פועלה. הסרת הלוט התקיים בטקס חגיגי ב־22 ביוני 2021, י"ב תמוז ה'תשפ"א[4]. בטקס השתתפו בני משפחה וצאצאי לוחמי האצ"ל, בין הנוכחים היו השר לשעבר צחי הנגבי, בנה של לוחמת האצ"ל גאולה כהן, חברת הכנסת באותה העת גלית דיסטל-אטבריאן, חבר הכנסת עמית הלוי, שלמה גולדהור יו״ר ברית חיילי האצ״ל ומתן פלג יו"ר תנועת "אם תרצו" שהנחה את הטקס ואמר: "עם ישראל זכה שיהיו לו גיבורות כמו דבורה דוסט שחירפו נפשן למען העם והארץ. כיום, כאשר יש כאלה הקוראים לוותר על ריבונות ישראל במקומות רבים בארץ, עמידתה האיתנה של דוסט היא מסר לכולנו"." נכדתה של דבורה דוסט, אורית בן צבי אמרה: "סבתא דבורה חירפה נפשה ואת חיי משפחתנו וחיה תמיד תחת סכנה מתמדת של עלייה לגרדום הבריטי, סבתא הייתה אישה מאמינה אשר פעלה בתושייה רבה ובגאווה ללא חת תוך אמונה בצדקת הדרך ובזכות ההיסטורית של עם ישראל על ארץ ישראל. מורשתה היא המורשת של כולנו"[4].
במהלך הטקס הפגינו חרדים קיצוניים, ממתנגדי הציונות, שלא רואים את קיומה של מדינת ישראל בעין יפה, וכך גם את הנצחת לוחמי המחתרות שהביאו להקמת המדינה. הם ניסו למנוע את קיום הטקס בצעקות, חיכוך ובהשלכת ביצים על באי הטקס. לאחר הטקס אלמונים השחיתו את השלט, שוב ושוב.
ניסיון קריאת רחוב על שמה
אישי ציבור הגישו בקשה לעיריית ירושלים להנציח את שמה של לוחמת האצ"ל דבורה דוסט בקריאת רחוב על שמה. ביניהם השר לשעבר וחבר הכנסת לשעבר בני בגין, חבר הכנסת עמית הלוי. כן הגיש בקשה ארגון "ברית חיילי הארגון הצבאי הלאומי בארץ-ישראל".
כיכר דבורה דוסט
לאחר הרס חוזר ונשנה של שלט ההנצחה בפתח הדירה, החליטה עיריית ירושלים להנציחה בכיכר על שמה בפינות הרחובות אהרן שולוב ויצחק המודעי בירושלים. טקס חנוכת הכיכר התקיים בתאריך 12 ביוני 2023 בנוכחות ראש עיריית ירושלים משה ליאון[2]. בטקס החנוכה השתתף השר לשעבר בני בגין שהכיר את דבורה דוסט ואף שלח מכתב לעיריית ירושלים עם בקשה לקרוא רחוב על שמה, וכן חבר הכנסת עמית הלוי. כמו כן, השתתפו סגן ראש עיריית ירושלים אריה קינג וחבר מועצת העיר ירושלים יהונתן יוסף.
ראו גם
- ארגון צבאי לאומי –האצ"ל
- קול ציון הלוחמת
לקריאה נוספת
- יהודה לפידות, בלהב המרד, הוצאת משרד הביטחון, תשנ"ו – 1996, "תחנת השידור של האצ"ל בירושלים" עמודים 262–263
קישורים חיצוניים
- טקס קריאת כיכר על שם דבורה דוסט, באתר עיריית ירושלים
- "קול ציון הלוחמת" מנציחים את לוחמי האצ"ל, באתר עכשיו 14, 22 ביוני 2021
- דבורה דוסט, באתר "דעת" – מכללת הרצוג
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 יהודה לפידות, בלהב המרד, הוצאת משרד הביטחון, תשנ"ו – 1996, "תחנת השידור של האצ"ל בירושלים" עמוד 262
- ^ 2.0 2.1 טקס חנוכת כיכר דבורה דוסט. דוברות עיריית ירושלים"
- ^ קברה של דבורה דוסט בת עזרא, חברה קדישא “קהילת ירושלים"
- ^ 4.0 4.1 "קול ציון הלוחמת" מנציחים את לוחמי האצ"ל". באתר ערוץ 14 י"ב תמוז ה'תשפ"א (22/06/21)
36669883דבורה דוסט