גרטרוד לוקנר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית חסיד אומות העולם ריקה

אבן נגף לזכר גרטרוד לוקנר

גרטרוד לוקנרגרמנית: Gertrud Luckner;‏ 1900, ליברפול - 1995, פרייבורג), הייתה עובדת סוציאלית, פעילה קתולית, מתנגדת הנאצים וחסידת אומות העולם מגרמניה.

קורות חיים

בילדותה היגרה לוקנר לגרמניה. הוריה מתו בצעירותה. היא למדה כלכלה באוניברסיטת קניגסברג (אנ'), אוניברסיטת בירמינגהם (אנ'), אוניברסיטת גתה בפרנקפורט ואוניברסיטת פרייבורג והתמחתה בנושאי רווחה. בשנת 1938 קיבלה בפרייבורג את תואר הדוקטור שלה.

משנת 1933 הייתה לוקנר מעורבת בפעילותם של ארגוני רווחה קתוליים בפרייבורג.

בתקופת מלחמת העולם השנייה

לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה ארגנה לוקנר, בתמיכתו של הארכיבישוף קונרד גרבר (אנ'), מפעל לסיוע דתי בעת המלחמה, במסגרת פעילות הרווחה הקתולית. עם התמשכות המלחמה החל המפעל לסייע בעיקר לנרדפים על רקע מוצא לא ארי, בהם יהודים ונוצרים. בסיוע כספים שקיבלה מגרבר, הבריחה לוקנר יהודים אל מעבר לגבול שווייץ ושלחה הודעות מהיהודים שעוד נותרו בגרמניה, אל העולם החיצון. היא הייתה בקשר עם לאו בק, מנהיג הנציגות הארצית של היהודים הגרמנים, עד מעצרו וגירושו לגטו טרזיינשטט בתחילת 1943. ב-5 בנובמבר 1943, כשעמדה להעביר כסף למספר יהודים שנותרו עדיין בברלין, נעצרה לוקנר על ידי הגסטפו ונכלאה במחנה הריכוז רוונסברוק, שם הייתה כלואה 19 חודשים, עד שחרור המחנה ב-3 במאי 1945.

אחרי המלחמה

לאחר המלחמה הקדישה עצמה לוקנר לקירוב בין יהודים ונוצרים. בהזמנתו של לאו בק, ביקרה בישראל בשנת 1951.

הכרה והנצחה

  • בשנת 1966 הכיר יד ושם בלוקנר כחסידת אומות העולם.
  • הסניף הגרמני של ארגון הרווחה הקתולי העולמי "קאריטאס אינטרנאטיונליס" (אנ') ייסד פרס על שמה של לוקנר, פרס שניתן לאלה המקדמים עבודה סוציאלית ומחקר מדעי של משימות ועבודה התנדבותית של ארגוני רווחה.
  • בשנת 2007 בחרו קוראי העיתון "באדישה צייטונג" (אנ') בלוקנר בתור הדמות המשמעותית ביותר בהיסטוריה של פרייבורג.
  • על שמה של לוקנר יש שני בתי ספר, האחד בפרייבורג והאחר בריינפלדן שבשווייץ.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גרטרוד לוקנר בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גרטרוד לוקנר31245697Q97367