גנטרי (רפואה)
במכונים רפואיים כמו בתי חולים או מרפאות ישנם מתקנים רפואיים כגון CT ו-MRI המשמשים לאבחון או טיפול במצבו של החולה. למעשה, גנטרי הוא מתקן בצורת עיגול המכיל גלאי קרינה ו/או מקור קרינה שעוזרים להפיק מידע קליני על מצבו של המטופל. כתלות בפעולת המכשיר ומטרתו, מקורות הקרינה יכולים לייצר קרינת גמא, קרינת רנטגן, קרינה אלקטרומגנטית או שדות מגנטיים. [1] [2]
הדמייה בעזרת סורק CT
כאשר מדובר בבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT), מבנה הסורק הינו בצורת טבעת או צילינדר, אשר מקיף את המטופל. כל המכלול של מקור הקרינה והגלאים מסתובב במהירות כאשר מיטת המטופל נכנסת ויוצאת מהגנטרי (סורק ה-CT במקרה הזה). סורק ה-CT מניב תמונות רנטגן תלת ממדיות אשר מספקות מידע קליני חשוב על המטופל.
רכיבי המערכת הבסיסיים של מערכת ה-CT מוצגים בתמונה משמאל. בסורקי CT מודרניים, מקור הקרינה והגלאים מסתובבים סביב המטופל. בדרך כלל 1,000 תחזיות נמדדות במהלך סיבוב שלם של המכלול (360 מעלות). הביצועים הכוללים של מערכת ה-CT תלויים במקור הקרינה, בגנרטור, בסוגי הגלאים ובמערכת המחשבים לשחזור ולמניפולציה של התמונות, וכן גם בתזוזותיו של המטופל.
גלאי CT חייב לספק רוחבי פרוסות שונים להתאמת מהירות הסריקה האופטימלית, הרזולוציה האורכית והרעש שבתמונה לכל יישום. עם גלאי CT בעל רוחב פרוסה קבוע, משיגים אורכי פרוסות שונים בעזרת הכנת הקולימטור מבעוד מועד לבחירת הגודל הרצוי.
הדמיה בתהודה מגנטית
כאשר מדובר ב-MRI, מבנה הסורק נותר קבוע ואינו מסתובב. המכלול במקרה זה מכיל קולטנים חזקים של גלים אלקטרומגנטיים וגלי רדיו שמעוררים אטומי מימן הנמצאים בגוף המטופל בעזרת תהודה מגנטית גרעינית, בתופעה פיזיקלית זו מתרחשת תגובה בין גרעין האטום המצוי בשדה מגנטי קבוע לבין שדה אלקטרומגנטי משתנה.
בעזרת עיבוד של האותות המתקבלים מאטומי המימן מפיקים תמונה תלת ממדית המכילה מידע על איבריו הפנימיים של המטופל. [3]
בשונה מבדיקת CT או רנטגן , ב-MRI אין שימוש בקרינה מייננת ולכן הבדיקה נחשבת ללא מסוכנת. [4]
טיפול ברדיותרפיה
הטיפול ברדיותרפיה הוא טיפול באמצעות קרינה מייננת ומהווה טיפול תומך על מנת למנוע חזרה של גידול לאחר ניתוח או למנוע התפתחות של גידול במצב התחלתי. הקרינה פוגעת בדנ"א ברקמות החולה והורסת או מאיטה התפתחות של תאים לא תקינים. על מנת לצמצם פגיעה ברקמות בריאות, הקרינה ניתנת ממספר זויות כך שהגידול נחשף למינון גבוה בהרבה מהרקמות המקיפות אותו.
הגנטרי בטיפול רדיותרפיה מסובב מקור קרינה חיצוני סביב המטופל. בתמונה משמאל, בחלקו העליון של הגנטרי מאיץ לינארי ובימין מסך מלבני לגילוי קרני רנטגן, על מנת למקם את המטופל במדויק טרום הטיפול.
הגנטרי נתמך על ידי מעמד ממונע המסובב אותו סביב ציר אופקי קבוע ומאפשר את הסיבוב של המאיץ הלינארי סביב המטופל. מאחורי הגנטרי בתוך המעמד, ממוקמת שפופרת קליסטרון לאספקת גלי רדיו לתוך המאיץ הלינארי.
המאיץ הלינארי מאיץ בצורה אנכית קרן אלקטרונים בגודל עיפרון. לאחר עזיבת המאיץ הלינארי, האלקטרונים ממוקדים מטה על ידי מגנט לכיוון מטרה העשויה מטונגסטן, חומר קשה מאוד הצפוף כפליים מעופרת, החומר גורם להאטת האלקטרונים ולפליטת קרינת בלימה.
בתמונה מימין, גנטרי המסובב לזוית של 45 מעלות ומשמאל לגנטרי מקור לקרינת רנטגן.
הפניות
- ^ Oppelt, Arnulf (2005). Imaging systems for medical diagnostics : fundamentals, technical solutions and applications for systems applying ionization radiation, nuclear magnetic resonance and ultrasound. Erlangen: Publicis. ISBN 978-3895782268.
- ^ "Gantry". wiki Radiography. 7 בספטמבר 2010. נבדק ב-29 באפריל 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ McRobbie, Donald W. (2007). MRI from picture to proton. Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-68384-5.
- ^ Zhenhua Hu, Weidong Yang, Haixiao Liu, Kun Wang, From PET/CT to PET/MRI: Advances in Instrumentation and Clinical Applications, Molecular Pharmaceutics 11, 2014-11-03, עמ' 3798–3809 doi: 10.1021/mp500321h
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] גנטרי (רפואה)27094587