ג'ורג' בוקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית מדען ריקה ג'ורג' א. פ. בוקסאנגלית: George Edward Pelham Box‏; 18 באוקטובר 1919 - 28 במרץ 2013) היה סטטיסטיקאי בריטי אמריקני. עבודותיו של בוקס עסקו בתחומים רבים, ובהם בקרת איכות, ניתוח סדרות עיתיות ותכנון ניסויים. בוקס נחשב לאחד מגדולי הסטטיסטיקאים של המאה ה-20.

ביוגרפיה

בוקס נולד בעיירה גרייבסנד שבמחוז קנט באנגליה. הוא החל בלימודי כימיה באוניברסיטה, אך עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נקרא לשירות לפני שסיים את לימודיו. במסגרת שירותו היה עליו לבצע ניסויים כדי לבדוק השפעות אפשריות של גז החרדל, וטיפולים אפשריים לפגיעות מגז זה. מכיוון שבצוות בו עבד לא היה סטטיסטיקאי, בוקס נעזר במספר ספרי סטטיסטיקה כדי ללמוד בעצמו את התחום של תכנון ניסויים, וכך החלה התעניינותו בסטטיסטיקה. כאשר המלחמה הסתיימה, בוקס החל ללמוד ביוניברסיטי קולג' בלונדון, שם קיבל תואר ראשון במתמטיקה וסטטיסטיקה. לאחר מכן למד באוניברסיטת לונדון, וב-1953 קיבל תואר דוקטור לסטטיסטיקה. מדריך עבודת הדוקטורט שלו היה אגון פירסון.

בשנים 1948 עד 1956, במקביל ללימודיו בוקס עבד בחברת ICI, שהייתה בשעתה חברת הכימיה הגדולה ביותר בבריטניה. לאחר מכן עבר לאוניברסיטת פרינסטון, שם ניהל את קבוצת המחקר בסטטיסטיקה. ב-1960 עבר לאוניברסיטת ויסקונסין במדיסון, שם הקים את המחלקה לסטטיסטיקה של האוניברסיטה. הוא פרש לגמלאות בשנת 1992, בגיל 75.

בוקס נפטר בשנת 2013, בגיל 93.

עבודתו המדעית

עבודתו המדעית של בוקס התמקמה בארבעה תחומים עיקריים: בקרת איכות, ניתוח סדרות עיתיות, תכנון ניסויים וסטטיסטיקה בייסיאנית. תרומותיו הידועות ביותר הן: מתודולוגיות לתכנון ניסויים ובכללן מתודולוגיית משטחי תגובה, שיטת בוקס-ג'נקינס לניתוח סדרות עיתיות, וטרנספורמציית בוקס-קוקס, שהיא עבודה משותפת עם סיר דויד קוקס. מסופר כי הטרנספורמציה פותחה לאחר שבוקס וקוקס חשבו כי יהיה משעשע לפתח ביחד שיטה סטטיסטית שתיקרא על שם שניהם. המאמר המשותף שפירסמו בוקס וקוקס[1] בשנת 1964 צוטט כ-16 אלף פעמים.

בוקס פרסם מאות מאמרים מדעיים[2], וכתב שבעה ספרי לימוד בתחומים בהם עסק. ספרו המשפיע ביותר הוא ככל הנראה "Statistics for Experimenters" שנכתב בשיתוף פעולה עם ויליאם האנטר[3]. בספר זה הופיעה האמירה המפורסמת המיוחסת לבוקס, לפיה כל המודלים שגויים, אם כי חלקם שימושיים.

לקראת סוף חייו כתב בוקס ספר אוטוביוגרפי המתאר את מהלך הקריירה המדעית שלו ואת חייו האישיים, החל מהרגע בו נדרש ללמוד סטטיסטיקה בכוחות עצמו כדי לתכנן ניסויים במעבדה לכימיה[4]. כותרת הספר הולמת את ראשית דרכו המקצועית: "An accidental Statistician".

הכרה מקצועית ופרסים

בוקס נבחר לחבר באקדמיה האמריקנית לאמנויות ומדע בשנת 1974, ולעמית בחברה המלכותית בשנת 1985.

ב-1968, בוקס זכה במדליה על שם וולטר שוהרט ב-המוענקת על ידי האיגוד האמריקני לבקרת איכות. ב-1972 זכה בפרס על שם סם וילקס. ב-1974 הוזמן לשאת את ההרצאה השנתית לזכרו של רונלד פישר. ב-1993 זכה במדליית הזהב על שם גאי המוענקת על ידי החברה המלכותית לסטטיסטיקה. ב-2003 ייסד ההאיגוד האירופי לסטטיסטיקה בתעשייה ועסקים (ENBIS) פרס על שמו[5], והוא היה הזוכה הראשון בפרס.

בוקס היה נשיא האיגוד האמריקני לסטטיסטיקה בשנת 1978, ונשיא המכון לסטטיסטיקה מתמטית בשנת 1979.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Box, G. E., & Cox, D. R., An analysis of transformations, Journal of the Royal Statistical Society: Series B, 2 26, 1964, עמ' 211-243
  2. ^ George E.P. Box at Google Scholar
  3. ^ Box, G. E., Hunter, J. S., & Hunter, W. G., Statistics for experimenters, Wiley Hoboken, NJ, USA, 2005
  4. ^ Box, G. E., An Accidental Statistician: The Life and Memories of George EP Box, John Wiley & Sons, 2013
  5. ^ Box Medal for Outstanding Contributions to Industrial Statistics - European Network for Business and Industrial Statistics (ENBIS)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ג'ורג' בוקס26590550