ג'ון פיליפס (צלם)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'ון פיליפס ב-1954

ג'ון פיליפס (John Phillips‏, 13 בנובמבר 1914, אלג'יר - 22 באוגוסט 1996, ניו יורק), צלם עיתונות אמריקאי, עבד בעיקר עבור השבועון לייף בין שנות השלושים ושנות החמישים.

משנות השלושים ועד תום מלחמת העולם השנייה

ג'ון פיליפס נולד ב-1915 באלג'יר לאב ממוצא וולשי ולאם אמריקאית. הוא גדל באלג'יר בסביבה בינלאומית דוברת צרפתית וערבית. בנובמבר 1936 החל לעבוד כצלם השבועון לייף, שבועון חדשות אמריקאי נחשב באותה עת. עבודתו הראשונה הייתה תיעוד פתיחת מושב הפרלמנט הבריטי על ידי המלך אדוארד השמיני בדיוק בעת בה התפוצצה פרשת נישואיו לאמריקאית ואליס סימפסון והתמונות שצילם הופיעו על שער הגיליון הראשון של המגזין. אולם עיקר עבודתו עד פרוץ מלחמת העולם השנייה התרכזה בצרפת, באותה תקופה התיידד עם אנטואן דה סנט-אכזופרי, מחבר הספר הנסיך הקטן.

בשנת 1943 ביקר פיליפס בירושלים ככתב רשמי של המגזין לייף.[1] הפרויקט החשוב הראשון שלו במלחמת העולם היה צילום הכניסה הנאצית לווינה, הוא צילם גם את הקמת גטו ורשה ועוד.

ירושלים

הלגיון הערבי תוקף את ישיבת פורת יוסף, מאי 1948, צילום מאת ג'ון פיליפס.

בשנת 1948 הגיע פיליפס לירושלים ונלווה, תחת מסווה של קצין בריטי, לכוחות הערביים בעיר העתיקה ולאחר מכן לכוחות הלגיון הערבי. הוא צילם תמונות יחידות במינן של כיבוש הרובע היהודי, תוך גילוי אהדה ליהודים. צילומיו של בתי הכנסת החרבים ושל יהודי הרובע המובלים לשבי הירדני הכו גלים בעולם. בשנת 1976 ביקר פיליפס שנית בירושלים ונפגש עם מושאי תצלומיו מ-1948.

מנקודת תצפית ליד הכותל המערבי יכולתי לראות את בית הכנסת פורת יוסף מתנשא לגובה ממרחק... תהיתי כמה טונות ט.נ.ט יבזבז צבא ההצלה הערבי כדי לשחוק בית תלמוד תורה זה לאבק. במשך 11 הימים שלאחר כך, הנצחת הרס הרובע היהודי הייתה למרכז חיי.

ג'ון פיליפס, 18 במאי 1948

התצלומים והפגישות תועדו בספר "הרצון לחיים"

שנות החמישים ואילך

בשנות החמישים שהה פיליפס ביוגוסלביה של טיטו והרבה לתעד את המדינה היוצאת דופן דאז. כמו כן נסע בארצות ערב וצילם רבים ממנהיגי ערב של התקופה כעבדאללה הראשון, מלך ירדן, פארוק הראשון, מלך מצרים ועוד.

בתחילת שנות החומישים התפטר מהשבועון לייף והחל לעבוד עם במאי הסרטים ז'אק טאטי.

בשנת 1960 נשא לאישה את אנה-מריה בורלטי ועמה המשיך לנסוע ולצלם ברחבי העולם כולו.

פיליפס נפטר בביתו במנהטן באוגוסט 1996[2], כחצי שנה לאחר מות אשתו.

באתר האינטרנט של גלריית הדיוקנאות הלאומית בלונדון נאמר עליו שהוא "הסנדק של העיתונות המצולמת (photo-journalism). מאסטר של העדשה ושל ריבוי שפות".[3]

ראו גם

לקריאה נוספת

  • ג'ון פיליפס, הרצון לחיים, ירושלים, 1977
  • Exploring the Scriptures (1981)
  • Yugoslav Story (1984)
  • It Happened in Our Lifetime (1985)
  • Poet and Pilot Antoine de Saint-Exupery (1994)
  • Free Spirit in a Troubled World (1996)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24734561ג'ון פיליפס (צלם)