בשר כלב

בשר כלבים הוא בשר שמקורו בכלבים, אשר נצרך כמזון במספר תרבויות ברחבי העולם. אף על פי שבמדינות רבות אכילת בשר כלבים נחשבת לטאבו תרבותי, או שאף נאסרה בחוק, ישנם אזורים בהם צריכת בשר זה עדיין מתקיימת מסיבות היסטוריות, תרבותיות ולעיתים רפואיות.
היסטוריה
אצטקים
באימפריה האצטקית גידלו כלבים מקסיקניים חסרי שיער למטרות שונות. הרנאן קורטס, שהיה אויב של האצטקים, טען במכתב כי כאשר הגיע לטנוצ'טיטלאן בשנת 1519, נמכרו בשוקי העיר, בין היתר, "כלבים קטנים מסורסים שגודלו לאכילה".[1] אין מקורות נוספים המאמתים מנהג זה. כלבים אלה תוארו לעיתים קרובות בקרמיקה פרה-קולומביאנית של מקסיקו. הגזע כמעט ונכחד בשנות ה-40 של המאה ה-20, אך הנספח הצבאי הבריטי במקסיקו סיטי, נורמן רייט, הצליח לפתח גזע משגשג מכמה כלבים שמצא בכפרים נידחים.[2] המורשת הגנטית של הגזע כמעט נמחקה עקב הכלאה עם גזעי כלבים אחרים כדי לשמר את מראהו.[3]
ילידי צפון אמריקה
התרבות המסורתית סביב צריכת בשר כלבים השתנתה משבט לשבט בקרב הילידים הראשונים של צפון אמריקה, כאשר שבטים מסוימים ראו בכך מעדן, בעוד שאחרים, כמו הקומאנצ'י, התייחסו לכך כאל מזון אסור.[4] עמי המישורים הגדולים, כמו הסו והשאיין, צרכו בשר כלבים, אך במקביל קיימה טאבו דתי נגד אכילת בשר של כלבים פראיים.[5]
עם הקיקאפו נוהגים לכלול בשר גורים במסגרת פסטיבלים מסורתיים רבים.[6] מנהג זה תועד היטב בפרויקט ההיסטוריה של החלוצים האינדיאנים של אוקלהומה של מינהל התקדמות העבודה.[7][8]
ב-20 בדצמבר 2018 נחתם חוק חוק איסור סחר בבשר כלבים וחתולים 2018 כחלק מחוק החווה של 2018 בארצות הברית. החוק אוסר על שחיטת כלבים וחתולים למטרות מאכל בארצות הברית, למעט חריגות עבור טקסים של ילידים אמריקאים.[9]
צריכה מודרנית
מזרח אסיה
בסין, וייטנאם ודרום קוריאה קיימים אזורים בהם בשר כלבים נצרך באופן מסורתי, ובחלקם אף מתקיימים פסטיבלים המוקדשים לאכילתו – הידוע שבהם הוא פסטיבל יולין שבמחוז גואנגשי, סין. עם זאת, בעשורים האחרונים גוברת ההתנגדות הציבורית והבינלאומית לתופעה, ורשויות מקומיות מגבילות את מכירת הבשר ואף פועלות לסגירת שווקים ומסעדות המתמחות בו.
קוריאה הדרומית
עד לשנות ה-2000 בשר כלבים היה זמין יחסית בקוריאה הדרומית, אך דעת הקהל השתנתה משמעותית. ביוני 2024 הודיעה ממשלת קוריאה הדרומית על חקיקה האוסרת על גידול, מכירה וצריכה של בשר כלבים.
אזורים נוספים
במדינות מסוימות באפריקה ובחלקים מהפיליפינים קיימות קהילות הממשיכות לצרוך בשר כלבים, לעיתים כחלק ממסורת או כתרופה עממית. במדינות מערביות כמו שווייץ נרשמו בעבר מקרים בודדים של צריכת בשר כלבים, אם כי כיום הדבר נחשב לבלתי מקובל מבחינה מוסרית וחוקית.
חוקיות
במרבית מדינות המערב, צריכת בשר כלבים אסורה על פי חוק. לדוגמה:
- ישראל – חוק צער בעלי חיים אוסר הרג של כלבים לצורכי מאכל.
- ארצות הברית – בשנת 2018 נחקק חוק פדרלי האוסר על שחיטה וסחר בכלבים וחתולים לצריכה אנושית.[10]
- האיחוד האירופי – תקנות הבריאות וההגנה על בעלי חיים מונעות הרג של כלבים וחתולים לצורכי תעשיית הבשר.
ביקורת אתית וזכויות בעלי חיים
ארגונים לזכויות בעלי חיים מביעים התנגדות עזה לצריכת בשר כלבים, בטענה שהיא כרוכה בהתעללות קשה, תנאים קשים בגידול, ורגישות מוסרית נוכח מעמדו של הכלב כ"חברו הטוב של האדם". מנגד, יש המצביעים על פער מוסרי-תרבותי, כאשר במדינות בהן צורכים חיות משק אחרות (כגון פרות, חזירים או עופות) רואים באכילת כלבים מעשה פסול.
בתרבות הפופולרית
אכילת בשר כלבים מופיעה מדי פעם במדיה הפופולרית, לעיתים בהקשר סאטירי ולעיתים כחלק מתיאור של תרבויות אחרות. הדבר מעורר לעיתים קרובות מחלוקת ציבורית ומדגיש את ההבדלים התרבותיים הקיימים בנושא.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ↑ Cortés, Hernan; trans. Anthony Pagden (1986). Letters from Mexico. New Haven: Yale University Press. ISBN 978-0-300-03799-9.
- ↑ "Hairless Dogs Revived", Life, p. 93, 28 בינואר 1957, נבדק ב-7 באוגוסט 2010
{{citation}}
: (עזרה) - ↑ Flaim, Denise (23 ביולי 2020). "Xoloitzcuintli History: From Death to Resurrection". American Kennel Club.
{{cite web}}
: (עזרה) - ↑ "The great Chiefs". Native Radio. 23 בפברואר 1911. אורכב מ-המקור ב-18 במרץ 2012. נבדק ב-24 באוקטובר 2012.
{{cite web}}
: (עזרה) - ↑ Guts and Grease: The Diet of Native Americans (archived from the original on 25 September 2006)
- ↑ The Mexican Kickapoo Indians Felipe A. Latorre and Dolores L. Latorre (1976).
- ↑ WPA Indian Pioneer History Project for Oklahoma (אורכב 29.07.2020 בארכיון Wayback Machine) Ed Cooley (29 July 1937)
- ↑ WPA Indian Pioneer History Project for Oklahoma (אורכב 30.07.2020 בארכיון Wayback Machine) Albert Couch (12 October 1937)
- ↑ Taube, David (2018-09-12), US House members agree to ban slaughter of dogs and cats for human consumption, WDSU, נבדק ב-2020-12-11
- ↑ Brandi D. Addison and Jenny Porter Tilley, A 2018 law makes it illegal to use cats and dogs for meat. About the Farm Bill, The Indianapolis Star (באנגלית)
בשר כלב41261588Q826031