ברדיוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברדיוב
Bardejov
בית העירייה הישן והכנסייה בכיכר העיר
בית העירייה הישן והכנסייה בכיכר העיר
בית העירייה הישן והכנסייה בכיכר העיר
מדינה / טריטוריה סלובקיהסלובקיה סלובקיה
מחוז פרשוב (מחוז)פרשוב (מחוז) פרשוב
ראש העיר ד"ר בוריס הנושצ'ק
תאריך ייסוד נזכרה לראשונה ב-1241
שטח 72.78 קמ"ר
גובה 277 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 459 נפש לקמ"ר (2005)
אזור זמן UTC +1
אתר מורשת עולמית
אזור השימור בעיר ברדיוב
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2000, לפי קריטריונים 3, 4

ברדיובסלובקית: Bardejov, בגרמנית: Bartfeld, בהונגרית: Bártfa, בפולנית: Bardiów, ביידיש: באַרדיאָב) היא עיר בצפון מזרח סלובקיה. מרכז העיר נשמר בשלמותו מימי הביניים, והעיר הוכרה בשנת 2000 כאתר מורשת עולמית על ידי ארגון אונסק"ו. אוכלוסיית העיר היא 33,374 תושבים (נכון ל-2005).

אטימולוגיה

הכיכר המרכזית בברדיוב

מקור שמה של העיר במילה ההונגרית "bárd" המציינת מידת שטח שאדם בודד יכול לכרות ביום אחד. משמעות התוספת "fa" בשמה של העיר בהונגרית היא "עץ".

גאוגרפיה

העיר שוכנת בגובה של 277 מטר מעל פני הים בחלקם המזרחי של הרי הבֶסקידים הנמוכים, על הגדה הימנית של הנהר טופלה. היא ממוקמת באזור השאריש העליון (Šariš) שבמחוז פרשוב, צפונית לעיר המחוז בשם זה. עיירת המרחצאות ברדיובסקה קופל'ה (Bardejovske Kupele) היא פרבר של ברדיוב. חלקה העתיק של העיר נמצא במזרחה, ובמרכזו הכיכר המרכזית המוארכת שאורכה 250 מטר ורוחבה 50 מטר. באמצעה של הכיכר ניצב בית העירייה ההיסטורי של העיר ובצפונה כנסיית אגידיוס הקדוש.

היסטוריה

האזכור המוקדם ביותר של העיר הוא משנת 1241 במסמכי מנזר איאפייב (Ipatyiev) וב-1247 נזכר אזור העיר בשם "Terra Bartfa" במסמכים של ממלכת הונגריה שהשטח היה בשליטתה.

בסוף המאה ה-13 ובתחילת המאה ה-14 הגיעו מתיישבים משלזיה והתיישבו במקום ששכן על ציר תחבורה מרכזי. ב-1320 הוענקו להם זכויות נרחבות אשר האיצו את תהליך הפיכתו של הכפר לעיר. העיר זכתה ב-1352 לקיים יריד בן שמונה ימים ולמשתתפים בו הובטחה חירות. בשלב זה העיר כבר הייתה מבוצרת ומוקפת בחומה ובתעלת מים.

ב-1365 הוענקה לעיר הזכות לגזור עונש מוות על עבריינים והיא הפכה ל"עיר חופשית מלכותית" ב-1376. ברדיוב הגיעה לשיא עושרה במאה ה-14 ובמאה ה-15 כאשר פעלו בה 50 גילדות ותושביה עסקו ב-64 משלחי יד שונים. מתקופה זו שרדו מבניה ההיסטוריים של העיר שהחשובים שבהם הם כנסיית אגידיוס הקדוש ובית העירייה משנת 1505. בסוף המאה ה-15 העיר השתלטה על הכפרים באזור לרבות מלקוב.

המאה ה-16 סימנה את תחילת שקיעתה של העיר. רעב, דבר ומגפות אחרות ושריפות כילו את העיר כמעט לחלוטין. ב-1950 הוכרזה העיר כאזור מוגן והחלו בה עבודות שחזור. עבודות אלה נשאו פרי וב-1986 זכתה העיר בפרס אירופי על שימור מסורתה ומבניה, ו-14 שנים לאחר מכן הוכרה על ידי ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. האתר כולל את הרובע היהודי ואת בית הכנסת הגדול.

קהילת יהודי ברדיוב

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה חיו בעיירה כ-5000 אנשים, מחציתם יהודים, חיי הקהילה פרחו. בכיכר המרכזית היה בית כנסת מפואר ומקווה. בית הקברות היהודי הכיל קברים מהמאה ה 18. רק מאות מהיהודים שרדו אחרי המלחמה והם נפוצו בעולם. עם זאת, המוסדות היהודיים נשמרו בתפארתם תודות לפועלו של היהודי האחרון בעיירה מאיר שפירא ( Meyer Spiro) ששמר על בית הקברות והתפלל יומיום בבית הכנסת ובכך הציל אותו מהחרמה ע"י השלטונות הסלובקיים. רק באחרית ימיו נענה שפירא להפצרות בניו והיגר אליהם לארה"ב שם נפטר בשנת 2005.

מזכיר יהודי העיירה האחרון היה ר' שמואל יהודא גרוסגאט. בנו, אברהם אליעזר, ערך ספר זכרון בשם "באבדן מולדתי" להנצחת יהודי קהילת ברדיוב.

הזכרון של ברדיוב נשמר ע"י BJPC - Bardejov Jewish Preservation Commitee . הועדה פועלת לשימור הזכרון, לחינוך ולשחזור אתרים יהודיים. בשנת 2014 הוצא על ידה ספר הנצחה מפואר לזכר יהודי ברדיוב.

רבני העיר

להלן רשימה חלקית של רבני העיר שהתפרסמו:

ערים תאומות

לקריאה נוספת

  • באובדן מולדתי - לזכר ק"ק בארדיוב ציחוסלובקיא, ניו יורק, 1988
  • ברדיוב - ספר הנצחה לזכר יהודי ברדיוב סלובקיה . אמיל א. פיש 2014 (Bardejov Jewish Preservation Commitee , BJPC , Pasadena , California

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ברדיוב בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ברדיוב37448979Q27007