בסיס כוחות ההגנה העצמית של יפן בג'יבוטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בסיס כוחות ההגנה העצמית של יפן בג'יבוטי
ジブチ共和国における自衛隊拠点
נתוני השדה
קוד IATA
‏JIB‏
קוד ICAO
‏HDAM‏
סוג השדה צבאי
תקופת הפעילות 2009–הווה (כ־16 שנים)
מפעיל יפןיפן יפן
עיר סמוכה ג'יבוטיג'יבוטי ג'יבוטי
משרת את כוחות ההגנה העצמית של יפן

בסיס כוחות ההגנה העצמית של יפן בג'יבוטייפנית: ジブチ共和国における自衛隊拠点; בתעתיק רומאג'י: Jibuchi Kyouwakoku ni okeru Jieitai Kyoten) הוא בסיס צבאי של כוחות ההגנה העצמית של יפן (JSDF), השוכן באמבלי, ג'יבוטי, בצמוד לנמל התעופה הבינלאומי ג'יבוטי–אמבלי.

זהו הבסיס הראשון של יפן שנבנה בקנה מידה מלא מחוץ לשטחה ולשהות ארוכת טווח.

היסטוריה

מאז הקמתם בשנות ה-50 שלאחר מלחמת העולם השנייה, עסקו כוחות ההגנה העצמית של יפן בהגנה על שטח יפן בלבד. בשנות ה-90 החלו לפרוס כוחות במשימות סיוע קצרות טווח, למשל בקמבודיה (במסגרת האו"ם) ובעיראק (במשימות שיקום), תוך שימוש בבסיסים זמניים בלבד.

על רקע העלייה החדה בפעילות הפיראטית מול חופי סומליה ובמפרץ עדן, זיהתה ממשלת יפן את הצורך בנוכחות קבועה באזור לצורך הגנה על נתיבי הסחר הימי.[1] האזור כולל את מצר באב אל-מנדב, אחד מנתיבי השיט האסטרטגיים החשובים בעולם, דרכו עוברים גם מרבית משלוחי הנפט מהמזרח התיכון – המקור המרכזי לאנרגיה של יפן.

במרץ 2009 פרסה יפן שתי משחתות מדגם JS Sazanami ו-JS Samidare לאזור, וכן שני מטוסי סיור מדגם P-3 אוריון שהופעלו מבסיס אמריקאי בג'יבוטי (Camp Lemonnier).[2]

ב-3 באפריל 2009 נחתם מסמך משפטי בין שר החוץ היפני דאז, הירופומי נקאסונה, לבין מקבילו מג'יבוטי, מהמוד עלי יוסוף, המסדיר את המעמד החוקי של כוחות יפן הפועלים בשטח ג'יבוטי למאבק בפיראטיות. בהמשך לכך, העבירה יפן חוק פנימי למאבק בפיראטיות, שאיפשר שליחת כוחות ההגנה העצמית לפעולה ימית רציפה באוקיינוס ההודי ובמפרץ עדן.[3]

בשנת 2011 פתחה יפן בסיס עצמאי בשטח ג'יבוטי, והציבה בו כ-180 חיילים בסבבים של ארבעה חודשים. הבסיס נבנה בעלות של כ-4.7 מיליארד ין (כ-40 מיליון דולר), וכלל מפקדה, מגורי צוות ורחבת תעופה. זהו בסיס הקבע הראשון שמפעילה יפן מחוץ לגבולותיה מאז מלחמת העולם השנייה.


כוחות ההגנה של יפן
זרועות
כוח ההגנה העצמית היבשתי של יפן
כוח ההגנה העצמית הימי של יפן
כוח ההגנה העצמית האווירי של יפן
עיטורים ומבנה פיקודי
דרגות כוחות ההגנה של יפן
עיטורי כוחות ההגנה של יפן
היסטוריה צבאית
היסטוריה צבאית של יפן
היסטוריה של יפן

בשנת 2015 נפרסו בבסיס לראשונה שני מטוסי סיור מדגם Kawasaki P-1, לצורך ניסויים מבצעיים באקלים טרופי ומדברי.[4] ביולי 2016 נשלחו שלושה מטוסי תובלה מדגם Lockheed C-130H Hercules מהטייסת ה-401 של חיל האוויר היפני לצורך פינוי אזרחים יפנים מג'ובה, דרום סודאן, בעקבות פרוץ קרבות בעיר. הכוונה הייתה לפנות כ-70 אזרחים.[5]

חיילים יפנים בבסיס בג'יבוטי, 2020

בנובמבר 2016 פורסם כי ממשלת יפן שוקלת להרחיב את שטח הבסיס הקיים (12 הקטאר, כ-30 דונם) על ידי חכירת שטח נוסף ממזרח. תוכניות ההרחבה כללו פריסת מטוסי C-130 וכלי רכב ממוגנים מסוג Bushmaster, כדי לאפשר חילוץ מהיר של אזרחים יפנים ברחבי אפריקה. ביולי 2016, על רקע התלקחות הקרבות בבירת דרום סודאן, ג'ובה, הורתה ממשלת יפן על שליחת שלושה מטוסי תובלה מדגם C-130 Hercules לבסיס בג'יבוטי, כהיערכות לפינוי אזרחים יפנים הלכודים באזור הלחימה.[5]

בין 25 בספטמבר ל-2 באוקטובר 2017, קיימו כוחות JSDF תרגיל חילוץ אזרחים יפנים בשטח ג'יבוטי. בנובמבר 2017 נפרס בבסיס לראשונה מטוס תובלה מדגם Kawasaki C-2 מהטייסת ה-403. באותו חודש הוכרזה רשמית הרחבת הבסיס, כאשר נוסף שטח של 3 הקטאר (7.4 דונם) בצידו המזרחי.

בשנת 2023, בעקבות הידרדרות המצב הביטחוני בסודן, שלחה יפן מטוסים נוספים לבסיס בג'יבוטי לצורך פינוי אנשי סגל דיפלומטי ואזרחים. האירוע עורר דיון ציבורי ביפן, שבמרכזו השאלה מדוע שומרת יפן על נוכחות צבאית קבועה באפריקה. גורמים ממשלתיים הדגישו את חשיבות הבסיס לא רק בשמירה על נתיבי סחר, אלא גם ביכולת לבצע חילוץ אזרחים מאזורי סכסוך.

ביקורת

ביקורות רבות ביפן, הושמעו כלפי ההסכם שנחתם בין יפן לג'יבוטי (SOFA), אשר מעניק לחיילים יפנים חסינות מוחלטת מהעמדה לדין על פי החוק המקומי של ג'יבוטי. מבקרים טענו כי ההסכם אינו הדדי וכי הוא מקנה ליפן סמכות שיפוט מלאה על כלל העבירות הפליליות שביצעו חייליה בשטח המדינה – דבר חריג ביחס להסכמים דומים, לרבות ההסכם שבין יפן לארצות הברית. כמו כן, קיימת ביקורת פנימית ביפן על היעדר מנגנון משפטי מתאים להעמדת אנשי SDF לדין בגין עבירות שבוצעו מעבר לים.

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. Moritaka Hayashi, Chapter 15. Japan’s Anti-Piracy Law and UNCLOS, Brill Nijhoff, 2013-01-01, עמ' 257–269, מסת"ב 978-90-04-22021-8. (באנגלית)
  2. Japan orders warships on Somalia anti-piracy mission, France 24, ‏2009-03-13 (באנגלית)
  3. Talks between H.E. Mr. Hirofumi Nakasone, Minister for Foreign Affairs and H.E. Mr. Mahmoud Ali Youssouf, Minister of Foreign Affairs and International Co-operation of the Republic of Djibouti, JAPAN Ministery of Foreign Affairs, ‏April 3, 2009
  4. Franz-Stefan Gady, Japan Seeks To Export its New Sub-Hunting Plane, thediplomat.com (באנגלית אמריקאית)
  5. ^ 5.0 5.1 "Japan sends military planes for evacuation of citizens in South Sudan". Reuters (באנגלית אמריקאית). 2016-07-11. נבדק ב-2025-05-23.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בסיס כוחות ההגנה העצמית של יפן בג'יבוטי41098909Q28154454