בניין SIS

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בניין SIS בווקסהול, לונדון, מבט מגשר ווקסהול

בניין SIS
(למפת לונדון רגילה)
בניין SIS - מבט ממילבנק
מבט על המבנה מכיוון ווקסהול

בניין SISאנגלית: SIS Building) המכונה גם בניין MI6 (באנגלית: MI6 Building) משמש כמפקדת ארגון הביון האנגלי MI6. הבניין שוכן בווקסהול שבדרום מערב החלק המרכזי של לונדון, בקרבת רציף אלברט, וממוקם על גדת נהר התמזה קרוב לגשר ווקסהול.

בשל צורתו הייחודית מכונה המבנה "לגולנד" (באנגלית: Legoland) או "בבל שעל התמזה" (Babylon-on-Thames) בשל דמיונו לזיגוראת בבלי.

תכנון והקמת המבנה

המבנה תוכנן על ידי האדריכל טרי פארל בשנת 1987 בסגנון פוסט מודרני מובהק[1]. פארל פנה לממשלה הבריטית והתעניין אם יש להם שימוש לתוכניתו. באותה עת ארגון ה-MI5 חיפש לעצמו אתר מפקדה חדש, והועלה הרעיון כי הן ה-MI6 והן ה-MI5 ישתמשו באותו מבנה. הצעה זו נזנחה בשל העדר מבנה גדול מספיק שיכול להכיל את שני הארגונים, ובשל שיקולים בטחוניים. ביולי 1988 אישרה ראש ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר הקמת מפקדה חדשה עבור ארגון ה-MI6. הממשלה הסכימה לשלם עבור המבנה מיד (ומבלי לערוך מכרז) על מנת להסתיר את ייעוד המבנה. באותה עת עצם קיום ארגון ה-MI6 הוכחש על ידי הגורמים הרשמיים (במפות העיר לונדון מסוג A עד Z נכתב כי בניין זה היה "משרדי ממשלה" ואילו בית התמזה שימש את משרד צפון אירלנד).

תוכניות המבנה שונו על ידי אדריכלים ממשלתיים, על מנת להתאימם לצורכי הארגון תוך הגברת אמצעי ההגנה על המבנה, הוספת מערכות גיבוי למבנה, והוספת מערכות למניעת אמצעי מעקב אלקטרוניים. עלויות בניית המבנה לא פורסמו, אף שהבנייה נדונה על ידי משרד הביקורת הלאומית אשר פרסם עליו דו"ח.

על פי אחת הסברות, עלויות המבנה הגבוהות (שאינן ידועות במדויק, אולם משוערות בכ-135.5 מיליון ליש"ט עבור רכישת הקרקע והקמת המבנה עצמו ו-152.6 מיליון ליש"ט עבור התאמת המבנה למטרתו החדשה) נגרמו בשל הצורך לבנות מנהרה מתחת לנהר התמזה, המקשרת בין הבניין לויטהול ובנייני הממשל הבריטי. לפי סברה אחרת, צבע חלונות המבנה ירוק, משום שהזכוכיות הן זכוכיות מחוסמות שעוביין כ-90 מ"מ.

מתקפת הטרור בשנת 2000

ב-20 בספטמבר 2000 המבנה הותקף על ידי טיל נגד טנקים רוסי מדגם מארק 22. הטיל פגע בקומה השמינית של המבנה וגרם נזק רק לקירות החיצוניים[2]. מתקפת טרור זו מיוחסת לארגון ה-IRA.

אזכורים תרבותיים

המבנה מופיע בסרטי ג'יימס בונד רבים ובהם: גולדן איי, העולם אינו מספיק, ולמות ביום אחר. בסצנת הפתיחה של "העולם אינו מספיק" בונד רודף אחרי אדם חמוש הנמלט מהבניין. ארגון ה-MI6 התיר לצלם סצנות אלה מחוץ לבניין.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בניין SIS בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ כ-3 שנים מאוחר יותר נחנך מבנה נוסף בתכנונו של פארל על גדות התמזה - תחנת צ'רינג קרוס החדשה שנבנתה באותה הסגנון.
  2. ^ 'Rocket' theory over MI6 blast, באתר חדשות BBC,‏ 21 בספטמבר 2000


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
בניין SIS24962561