בית כנסת אהבת תורה (ניו ג'רזי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
בית כנסת אהבת תורה
Congregation Ahavath Torah
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מידע כללי
מיקום אנגלווד
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ניו ג'רזי
זרם אורתודוק
רב בית הכנסת הרב שמואל גולדין
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 1895–הווה (כ־130 שנה)

בית כנסת אהבת תורה (באנגלית: Congregation Ahavath Torah) שבעיירה אנגלווד, ניו ג'רזי הוא אחד מבתי הכנסת האורתודוקסיים הגדולים והמשפיעים ביותר בחוף המזרחי של ארצות הברית.[1].

לבית כנסת זה היה תפקיד חשוב בביסוס החיים היהודיים בצפון מדינת ניו ג'רזי, מאז שלהי המאה ה-19, בביסוס מערכת כשרות ובשר כשר לראשונה בתולדות צפון ניו-ג'רזי בראשית המאה ה-20, תפקודו כמרכז קהילתי ליהודי הסביבה, וביצירת שני מוסדות לימוד מרכזיים המשרתים את יהודי הסביבה מעל 50 שנה.

היסטוריה

בשנת 1895, הוקם בית כנסת אורתודוקסי בעיירה אנגלווד, ניו ג'רזי, על ידי שמונה משפחות שהוו את הגרעין הראשון לקהילה היהודית בעיירה. חזון זה הניח את היסודות לקהילת "אהבת התורה". בהיעדר בניין בית כנסת, לאחר רכישת ספר תורה בסכום של 130 דולרים, החלה הקבוצה המייסדת לקיים את התפילות בבתים פרטיים. מאוחר יותר, הם שכרו מספר מקומות, זה אחר זה, עבור המניין שלהם באזור בו התגוררו רוב המשפחות היהודיות.

מאחר שבאותה העת לא הייתה מערכת כשרות באנגלווד, אחד מבכירי בית הכנסת היה נוהג לרכוש מזון בניו יורק עבור כל חברי הקהילה. בשנת 1911 עלה מניין משפחות החברים ל-50 משפחות, ובכך הפך בית הכנסת למרכז של פעילות יהודית בצפון ניו ג'רזי. נכס נרכש ב-200 דולרים ברח' המפרי 33, בו נבנה בית כנסת על חלקה קטנה. בשר כשר היה עתה זמין בעיר, אחר מאמצים של קצבים מקומיים.

הזרם המתמיד של המשפחות היהודיות הביא לצורך דחוף להתרחב למקום חדש, והקהילה רכשה בניין כנסייה ישן בשד' אנגלווד תמורת 1500 דולרים. בניין זה היה מקום משכן הקהילה עד לשנת 1958, כאשר התברר כי צרכי המתפללים, והשינויים הדמוגרפיים, מחייבים מעבר למקום גדול ורחב יותר. הקהילה רכשה אחוזה של הברונית קאסל ואן-דורן בשד' ברוד 240, בסך של 55,000 דולרים, והקימו את המבנה החדש של בית הכנסת, וחגגו הכנסת ספרי תורה ברחובות אנגלווד בחגיגיות רבה.

קהילת "אהבת תורה" נחשבת לאחת מהקהילות העשירות בעולם, ובתפקידי "שליח ציבור" בית הכנסת משמשים חזנים מקצועיים בעלי שם; החזנים חיים אדלר וצבי וייס שימשו כחזנים לסירוגין בבית הכנסת "אהבת תורה" ובבית הכנסת הגדול שבירושלים. אדלר היה בעבר חזן בבית הכנסת עד שפינה את מקומו לווייס שערך שם את הופעתו הראשונה. לקראת הימים הנוראים ה'תשע"ז סגרה הקהילה חוזה עם אדלר. ווייס החליף את מקומו בבית הכנסת הגדול שבירושלים[2].

רבני הקהילה

בשנת 1948 מונה רבי משה גולד לרב הקהילה.[3] הוא פתח במבנה בית הכנסת גן ילדים ותלמוד תורה, והנהיג את הקהילה עד למותו הפתאומי בשנת 1956, בגיל 43.[4]

בשנת 1960, מונה הרב יצחק סוויפט לרב הקהילה, והוא המשיך בתפקיד זה למשך 24 שנים. בתקופה זו בית הכנסת צמח והורחב בצורה ניכרת.[5] בראיון בשנת 1982, הרב סוויפט מאפיין את הקהילה באומרו : "היופי של אנגלווד אינו האחידות, אלא אחדות וגיבוש הקהילה".

בשנת 1984, הרב שמואל גולדין מונה כרב הקהילה, ועמל על גיבוש חבריו וביצירת אופי ייחודי לבית כנסת זה.[6]

נכון ל-2018, קהילת אהבת תורה מונה 700 משפחות.

מוסדות חינוכיים שנוסדו על ידי בית הכנסת

המוסד הראשון שפתח בית הכנסת הוא גן ילדים ובית ספר יסודי. בשנת 1948 פתח הרב משה גולד תלמוד תורה וגם גן-ילדים יהודי במבנה בית הכנסת. זאת, לאור הצורך במוסדות חינוך יהודיים, שלא היו כלל קיימים בסביבה. בתי הספר הקרובים ביותר היו בג'רזי-סיטי ובפטרסון. אחר פטירת הרב בשנת 1956 הלימודים הופסקו.

לאחר שמונה שנים, בשנת 1964,[7] ייסד הרב סוויפט את בית הספר מוריה בבית הכנסת (Moriah School of Englewood),[8] על ידי פתיחת גן ילדים עם 12 תלמידים בלבד, שהלך והתרחב, עד לכיתה ח'.

היום, בית הספר שוכן בקמפוס של למעלה מ-40 דונמים, במבנה גדול עם ציוד טכנולוגי משוכלל, מעבדות מחשבים, ועם 3,600 בוגרים. לומדים בו כ-1,000 תלמידים.[9]

מוסד נוסף שיסד הרב סוויפט עם כמה מחברי הקהילה הוא תיכון פריש (Frisch Yeshiva High School), בראשית שנות השבעים.

שני בתי הספר נוסדו בעזרת חברי הקהילה, אלפרד ואת'ל פריש, ועל שמם נקרא התיכון.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראו JLNJ Staff. "Cong. Ahavath Torah’s Rabbi Goldin Is Featured Speaker at Annual Rabbi Swift Memorial Lecture". Jewish Link of New Jersey, May 25, 2017; וכן ראו בפרסום שלהם: Congregation Ahavath Torah Annual Dinner, March 19, 2017
  2. ^ קובי הר צבי 22:33 10/07/2016, סוף הסאגה: צבי וייס סגר בבית הכנסת הגדול, באתר בחדרי חרדים.
  3. ^ הפרדס, שנה כ"ד, חוברת ג', עמ' 25-26: "הרב משה גולד, בנו של הרה"ג, המדיני המפורסם, ר' זאב גולד שליט"א, מתלמידיה המצויינים של ישיבת מיר, נמנה לרב בקהלה החשובה... בעיר ענגלוואוד ניו דזשורזי".
  4. ^ "הרב משה גולד ז'ל", עתון "הצופה", יום שני, 24 בספטמבר, 1956, עמ' 1.
  5. ^ ראה: ניו יורק טיימס, הודעת פטירה בתאריך ה-29 במאי 1991, תחת הכותרת: "Rabbi Isaac Swift, 80; Founded Two Schools", ושם מפורט בין השאר כדלהלן: "Rabbi Swift was the spiritual leader of Congregation Ahavath Torah from 1960 until he retired in 1984. He continued to serve the congregation as its rabbi emeritus." (תרגום: הרב סוויפט היה המנהיג הרוחני של קהילת אהבת תורה משנת 1960 עד פרישתו בשנת 1984. הוא המשיך לשרת את הקהילה בדימוס לאחר פרישתו").
  6. ^ Joanne Palmer. "‘Rabbi of rabbis’ looks back : Goldin reflects on life, term as head of Orthodox group". Jewish Standard (New Jersey), July 5, 2013
  7. ^ Moriah leadership/alumni reunion, Jewish Standard, January 2, 2015,
  8. ^ ראו אתר אינטרנט של בית הספר מוריה וכן דף עם קישורים לכתבות און-ליין אודות בית הספר.
  9. ^ Joanne Palmer, "A school grows in Englewood : Moriah, first local Jewish day school, celebrates turning fifty, Jewish Standard, February 27, 2015, וכך כתוב שם: " But improbably enough, there Moriah sits, a school of about 1,000 children, behind an old house that once was home to Alfred and Ethel Frisch, who were among the school’s founders."