בית המשפט העליון הפלילי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית המשפט העליון הפלילי
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מאפיינים
ערכאה מעל הסנאט הרוסי והמועצה המדינית
היסטוריה
תקופת הפעילות 17 באוגוסט 1764 – 1917 (כ־152 שנים)
רשות יורשת בית המשפט העליון של ברית המועצות
גאוגרפיה
כתובת סנקט פטרבורגסנקט פטרבורג סנקט פטרבורג

בית המשפט העליון הפלילי (Верховный уголовный суд) הוא הגוף השיפוטי הגבוה ביותר של האימפריה הרוסית שנוצר עבור התהליכים הפוליטיים של הדקבריסטים (1826), ד"ר קרקוזוב (1866), א.ק. סולובייב (1879) ואחרים. מאז 1906 בחן תיקים פליליים גדולים כבית משפט ראשון.

ממנו נוצר בהמשך בית המשפט העליון של ברית המועצות שבית המשפט העליון של רוסיה הוקם מתוכו.

היסטוריה

תקופה התחלתית

לראשונה הוקם בית המשפט העליון הפלילי בתקופת שלטונה של הקיסרית יקתרינה השנייה על פי מניפסט מ-17 באוגוסט 1764 במקרה של וסילי מירוביץ' שניסה לשחרר את איוואן אנטונוביץ', שהוחזק במצודת שליסלבורג.[1]

בית המשפט פעל בפעם השנייה בשנת 1771, כאשר "הוועדה הכללית המיוחדת לשפיטת מבצעי המורדים במוסקבה, בה נהרג הארכיבישוף אמברוזה", הוקמה.[2] כך בשנות האימפריה הרוסית לא פעל בית המשפט ברציפות אלא כונס בכל עת שהיה צורך לערוך משפט חשוב או בעל חשיבות עליונה לצארים. ב-19 בדצמבר 1774 הונפק המניפסט שבו הוחלט לשפוט את הקוזאק פוגצ'וב ושותפיו על ידי בית המשפט העליון הפלילי.[3]

לבסוף, בתקופת שלטונו של הקיסר ניקולאי הראשון, ב-1 ביוני 1826, הוקם בית המשפט העליון הפלילי על ידי המניפסט "לשיפוטם של מי שנוגע לאירועי ה-14 בדצמבר 1825".[4]

בכל המקרים הללו בית המשפט הופעל כבית דין מיוחד למקרים חשובים, אך מעולם לא הוסדר הליך פעולתו ומבנה השופטים השתנה כל העת. הסנאט והסינוד תמיד היו חלק מבית משפט זה אך חבריו השתנו כל העת ולעיתים לישיבות בית המשפט צורפו גם חברי המועצה המדינית, כאשר גזר הדין נקבע לאחר הצבעה כללית בין כלל חברי בית המשפט.

בתקופתו של אלכסנדר השני

בהתבסס על חוקי השיפוט של הקיסר אלכסנדר השני, בית המשפט דן:

  1. בפשעי מדינה, כאשר לרגל קונספירציה כללית שהתגלתה באזורים שונים במדינה כנגד הרשות העליונה או כנגד צורת השלטון הסטטוטורית או צו ירושה של כס המלוכה, יבוא גזר הדין הגבוה ביותר לשקול את המקרה בבית המשפט העליון הפלילי;
  2. בפשעים בתפקיד, כאשר מואשמים בהם חברי מועצת המדינה, שרים ומפקדים ראשיים של יחידות מסוימות.

הנוהל הכללי להליך פלילי נצפה גם בהליכים בבית המשפט העליון הפלילי, בכפוף לכללים מסוימים שנוצרו במיוחד לבית משפט זה. בית המשפט הוקם בכל פעם על ידי צו מיוחד, גבוה ביותר, והוא הורכב, תחת יושב ראש מועצת המדינה, מראשי מחלקות מועצת המדינה ומאלה שנמצאים לראשונה במחלקות החזית של הסנאט הממשלתי ובאסיפה הכללית שלהם. החקירה המקדימה של פשעי מדינה הנמצאים בסמכותו של בית המשפט התבצעה על ידי אחד הסנאטורים של מחלקות החזית של הסנאט, בסדר הדין הגבוה ביותר. על שר המשפטים במקרים אלה הוטלה חובת התביעה; הוא מוביל את החקירה המקדמית, מביא אותה לבית המשפט ומציע לבית המשפט כתב אישום או חוות דעת על המשך הכיוון של התיק; בבית המשפט, שר המשפטים הוא נציג התביעה. לנאשמים ניתנים עוזרים שיפוטיים סטטוטוריים, אך סניגורים יכולים להיות רק מושבעים בלבד. גזרי הדין נחשבו סופיים ואינם ניתנים לערעור; אסור למורשעים להגיש בקשה לחנינה. בקשות אלה מוגשות לבית המשפט העליון הפלילי, כאשר ההחלטות מוגשות באמצעות שר המשפטים לפי שיקול דעתם הגבוה ביותר.

בתקופתו של אלכסנדר השלישי

בצו אישי של הקיסר מ-15 בפברואר 1889 נקבע כמה תיקונים ותוספות בנוגע לייצור מקרים של פשעים על ידי חברי מועצת המדינה, שרים ומנהלים ראשיים של יחידות מסוימות. כל הדיווחים והתלונות על מקרים מסוג זה מוגשים לשיקול דעתם הגבוה ביותר, ובמקרים בהם הם נחשבים ראויים לבחינה, מוגשים למחלקה לעניינים אזרחיים ורוחניים במועצת המדינה, שמתחילה לדון בהם עם לפחות שבעה חברים. במקרים בהם המחלקה לעניינים אזרחיים ורוחניים רואה לנדרש לערוך חקירה ראשונית, היא מוקצית, על פי שיקול דעתה הגבוה ביותר, לאחד הסנאטורים של מחלקות החזית של הסנאט והיא מתבצעת תחת ניהולו של שר המשפטים. בשמיעת חוות דעתו של שר המשפטים מחליטה המחלקה להפסיק את התיק, או להטיל עונשים ללא משפט, או להעמיד לדין. החלטה זו מוגשת ישירות לפי שיקול דעת הגבוה ביותר. אם פסק הדין של המחלקה זוכה לאישור הגבוה ביותר, הוא משמש בסיס לכתב האישום, שנערך על ידי שר המשפטים והוגש לבית המשפט העליון הפלילי. בית המשפט, לשיפוט פשעים באופן רשמי על ידי חברי מועצת המדינה, שרים ומנהלים ראשיים של חלקים מסוימים, כולל את אותם אנשים כמו במקרים של פשעי דינה, עם החלפתו של האדם הראשון בלבד שנמצא באספה הכללית של מחלקות החזית של הסנאט עם האדם הראשון בנוכחות משולבת של מחלקות הסנאט. אם ראש המחלקה לעניינים אזרחיים ורוחניים של מועצת המדינה לקח חלק בהחלטה להעמיד לדין, אז לפי שיקול דעתו הגבוה ביותר, ממונה אחד מחברי מועצת המדינה.

מקרים שנסקרו

מאז פרסום התקנות השיפוטיות, בית המשפט נקרא פעמיים.

לראשונה הוקם בית המשפט על פי הצו הגבוה ביותר שניתן לסנאט השלטון ב־28 ביוני 1866 למשפטו של דמיטרי קרקוזוב שניסה להתנקש באלכסנדר השני ב-4 באפריל 1866 ו-34 אנשים נוספים שהואשמו בשייכות לחברה מהפכנית סודית [החקירה בוצעה על ידי ועדת חקירה בראשותו של חבר מועצת המדינה הרוזן מורביוב]. הרכב בית המשפט העליון הפלילי בתיק זה כלל: כיו"ר - סגן נשיא מועצת המדינה הנסיך פאבל גגארין וכחברי בית המשפט: הנסיך פטר מאולדנבורג, נ. פאנין נ. פ. מטלין א. ד. בשוצקי ומ. קרניולין-פינסקי תחת שר המשפטים ד. נ. זמיאטנין והמזכיר הראשון ג. אסיפוביץ'. כמעט כל עורכי הדין המצטיינים של חבר השופטים בהרכב הראשון היו מעורבים בהגנה. המקרה נבדק מאחורי דלתיים סגורות ורק הכרעת הדין נפסקה. על פי זכרונו של אחד הנוכחים, דרך הפעולה של יו"ר בית המשפט הייתה ראויה לציון בשל חוסר משוא פנים; כולם גם נתנו צדק לריסון התובע. קראקוזוב זכה להגנת עורך הדין פ. אוסטריאקוב. תשומת לב מיוחדת ניתנה לנאום ההגנה של הפרקליט מסנקט פטרבורג, יאקוב סרבריאני שלקוחו הואשם בשותפות הדוקה עם קרקוזוב. עונש המוות ניתן לשניים מהנאשמים - דמיטרי קרקוזוב וניקולאי אישוטין; אך הוא בוצע רק על הראשון.

בפעם השנייה הוקם בית המשפט ב--11 באפריל 1879, למשפטו של מזכיר המכללה בדימוס אלכסנדר סולוביוב, שניסה להתנקש בקיסר אלכסנדר השני ב-2 באפריל 1879. הרכב בית המשפט, בראשותו של הנסיך סרגיי. אורוסוב כלל את: א. א. עבאזה ד. נ. זמיאטנין, א. דליאנוב, וג. צ'רנוגלזוב, מ. פולנוב, מ. קובלבסקי; תפקידי המזכירות בוצעו על ידי ו. שמשין. התובע מטעם שר המשפטים היה ד. נ. נבוקוב סנגורו של הנאשם היה א. נ. טורצ'אנינוב. הנאשם נידון למוות.

לקריאה נוספת

  • Проект Министра юстиции Об изменении порядка составления списков присяжных заседателей. — 1906—1913 / О преобразовании Верховного Уголовного Суда / Министерство юстиции. — 10 с.
  • Проект Министра юстиции Об изменении порядка составления списков присяжных заседателей. — 1906—1913 / Часть юрисконсультская. Министерство юстиции. Первый департамент. 1906. Март. 15. N 14651, О преобразовании Верховного Уголовного Суда. — 14 с.
  • Боленко К. Г. Верховный уголовный суд в системе российских судебных учреждений первой половины XIX века: диссертация … кандидата исторических наук: 07.00.02 / Боленко Константин Григорьевич; [Место защиты: Моск. гос. ун-т им. М. В. Ломоносова]. — Москва, 2009. — 350 с.
  • Боленко К. Г. Верховный уголовный суд в системе российского правосудия (конец XVIII — начало XIX века. — М.: Новый хронограф, 2013. — 528 с.
  • Верховный уголовный суд 1826 года: декабристская версия в историографической традиции. / Боленко Константин Григорьевич; Самовер Наталья Владимировна. — Б.м.. — С. 143—170. // Пушкинская конференция в Стэнфорде, 1999 = Материалы и исслед. / Бетеа Дэвид М.; Осповат Александр Львович, Охотин Н. Г.. — Москва. — 508, [1] c. מסת"ב 5-94282-027-9
  • Слободянюк И. П. Верховный уголовный суд над декабристами: монография / И. П. Слободянюк; Рос. гос. торгово-экон. ун-т, Рос. акад. правосудия. — М.: Изд-во Рос. гос. торгово-экон. ун-та, 2005. — 145 с. מסת"ב 5-87827-288-1

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ «Полн. Собр. Зак.», № 12228
  2. ^ «Полн. Собр. Зак.» № 13695
  3. ^ «Полн. Собр. Зак.», № 14230
  4. ^ «Втор. Полн. Собр. Зак.» № 381
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36874709בית המשפט העליון הפלילי